Op het einde van een jaar kijkt iedereen uit naar het volgende jaar, maar kunnen we ook even terug kijken op het vorige jaar. Dat probeer ik met dit artikel ook even te doen voor deze blog. Hieronder soms ik even de teksten op die in 2017 zijn geschreven en het meeste zijn gelezen. Hierbij heb ik wel verschillende nieuwsberichten (zoals de release datum van de Nintendo Switch, 7000 views) uit deze lijst gelaten, omdat ik sinds een half jaar vooral wil focussen op unieke artikels. Voor nieuwsberichten over technologie zijn er heel wat andere media bronnen op de markt.

Bijzonder leuk en motiverend trouwens om te zien dat er tientallen artikels zijn die meer dan 2000 keer zijn gelezen (ook in de laatste maanden van 2017) en nu nog steeds dagelijks worden gelezen. Als ik de grafiek van dagelijkse unieke bezoekers bekijk, is er ook een kleine constante stijging merkbaar. Omdat ik maar een paar artikels per maand schrijf, is het de laatste maanden duidelijk dat ik telkens een piek in bezoekers krijg als er een artikel online komt. De stippellijn is trouwens het aantal bezoekers in 2016 toen ik er ongeveer in september met deze blog ben begonnen.

bezoekers 2017

Maar hieronder dus even de top 5 van meest gelezen artikels uit 2017.

1: Getest: Orange TV en internet na 2 maanden gebruik

Een van de eerste artikels die ik schreef in 2017, maar wel het meest populaire van het hele jaar. Dat zie je ook in de piek in bovenstaande grafiek. Mijn persoonlijke ervaring na 2 maanden te zijn overgeschakeld van Telenet naar Orange voor tv en internet. Vandaag ben ik trouwens nog steeds tevreden Orange klant. Dagelijks komen er nog bezoekers via zoekmachines het artikel tegen en heb ik ongetwijfeld honderden of misschien zelfs duizenden mensen overtuigd om ook de overstap te wagen. Het artikel is op het einde van 2017 net geen 40.000 keer gelezen.

2: Hoe de Google Assistant het onderwijs zal veranderen

Een artikel dat pas op 21 december 2017 online kwam, maar op deze korte periode pijlsnel in deze lijst kwam. Het is een tekst waarbij ik alle mogelijkheden voorspel van het gebruik van de Google Assistant in het onderwijs. Met meer dan 8400 keer gelezen op 31 december 2017 (en op een goede week), dus duidelijk iets waar veel mensen interesse in hadden.

3: Gratis dyslexie software vergeet cruciale aspecten

Half november was er een opnieuw in het onderwijs een beetje paniek bij zorg- en ict-coördinatoren in het onderwijs. Totaal onverwachts werd dyslexie software voor 60.000 leerlingen met een geldig attest gratis. Top initiatief natuurlijk, maar tot vandaag is er nog steeds chaos, omdat veel scholen niet klaar waren voor het ondersteunen van 4 verschillende software pakketten, er niet genoeg computers zijn, niet alle zorgcoördinatoren alle pakketten reeds onder de knie hebben, enz… Hier hadden ook meer dan 4800 lezers interesse in.

4: How-to: PS4 harde schijf uitbreiden met Seagate

Een artikel dat technologie en gaming combineert is duidelijk ook populair. Dagelijks komen er nog steeds enkele lezers kijken naar dit artikel, waarbij ik stap voor stap uitleg hoe je een externe harde schijf kunt koppelen aan je PlayStation 4, zodat je de opslagruimte kunt uitbreiden. Met een 4000 lezers eentje die ongetwijfeld ook in 2018 nog steeds veel lezers naar mijn blog zal brengen.

5: Getest: Nextbase 312GW dashcam

Testen van producten (of reviews) doen het ook meestal wel goed, hoewel ik er niet zoveel heb gedaan in 2017. Dit artikel van een test van een NextBase dashcam is bijna 3000 keer gelezen in 2017.

En 2018?

In 2018 ga ik hopelijk nog heel wat (kritische) artikels op jullie los kunnen laten. Mijn passie voor technologie, innovatie en disruptie (binnen en buiten het onderwijs) blijft me boeien en ik vertel er dan ook graag over. Het is ook leuk om af en toe eens te brainstormen en verder te kijken dan morgen of zelfs volgend jaar.

Verder hoop ik ook opnieuw mijn Youtube kanaal wat nieuw leven in te blazen met wat nieuwe video’s. Vloggen blijft vooral ‘hot’ bij jongeren, dat merk ik wel aan hoeveel uren mijn eigen kinderen spenderen op Youtube. Ik merk ook bij mezelf dat ik veel zoek naar video’s van producten als ik iets nieuw wil aankopen. Een goed voornemen, maar in video’s kruipt nog meer tijd in dan aan het schrijven van een artikel, dus we zien wel hoe het loopt en hoe ik het kan blijven combineren met een fulltime job.

Verder wens ik alle lezers nog een fantastisch 2018 toe en hopelijk komen jullie volgend jaar ook af en toe eens naar hier om te lezen?