In 2017 zijn van alle computers, die wereldwijd werden verkocht, een 5,5% computers die het Chrome OS besturingssysteem bevatten (bron IDS). Hiermee wordt Chrome OS het 3e meest populaire besturingssysteem na Windows (85%) en MacOS (8%). Sinds 2016 worden Chromebooks meer verkocht dan Macs in Amerika. Vooral de kostprijs, veiligheid en makkelijkheid in beheer doet de verkoop van computers met Chrome OS stijgen, maar er zijn nog heel wat andere redenen voor de toename in populariteit.

1: Het hardware aanbod neemt sterk toe

Het afgelopen jaar is het aanbod aan verschillende types en merken van Chrome computers enorm toe genomen. Alle bekende merken zoals Acer, Hp, Lenovo, Dell, Samsung, … hebben ondertussen verschillende types aan Chromebooks in hun portfolio. Daar vroeger vooral de focus lag op de heel lage prijs van een Chromebook, is er nu ook een sterke focus op design en meer functionaliteiten door o.a. de introductie van 2-in-1-toestellen met een aanraak scherm. Er wordt niet enkel meer gekeken naar de consumenten markt, maar ook toestellen die interessant kunnen zijn voor bedrijven steken de kop op. Bovendien hebben de meer recentere toestellen ondertussen toegang tot Android apps, die je ook kan laten beheren door je administrator. Combineer dit nog met een mooi toestel in een aluminium body, met stylus functionaliteit, en je hoeft je als vertegenwoordiger niet meer te schamen voor je trendy Chromebook.

Heb je toch nog enkele honderden Windows pc’s staan in je bedrijf dan kan je hier ook gratis Chrome OS op installeren, waardoor ze vaak opnieuw sneller werken en opstarten. Hiervoor kan je gebruik maken van Neverware Cloudready. Wil je ze ook in de cloud gaan beheren dan kan je een premium service nemen van $99 per toestel per jaar.

pixelbook

De Google Pixelbook is qua design een streling voor het oog

2: Eenvoud in beheer

Een belangrijke reden waarom bijvoorbeeld heel veel scholen wereldwijd kijken naar Chromebooks is hun eenvoud in beheer. Een grote school met 1000 leerlingen, 150 leerkrachten, een administratie, 50 leslokalen met wifi en projectie, leraarskamers, … wordt vaak beheerd door 1 of misschien 1,5 IT’er. Vaak ook ex-leerkrachten die in deze rol zijn gerold. Stel je deze organisatie nu eens voor als een KMO met de leslokalen als vergaderzalen met honderden devices en duizenden users. Hoeveel ICT’rs hebben zij in hun team? Juist.

Ik hou van de slogan ‘Keep IT simple‘. En daar komen Chromebooks zeker bij kijken. Met de Google Admin console kan je al je Chrome computers online beheren, inventariseren, Apps en extenties pushen of blokkeren, gebruikers en toestellen indelen in Organisation Units met eigen rechten, net zoals je dit op een Windows server zou doen. Enkel heb je die dure lokale server niet per sé meer nodig.

3: De switch naar online applicaties

Op zich werkt een traditioneel bedrijfsnetwerk en hun bijhorend computerpark vandaag de dag niet altijd zo efficiënt. Soms moet je voor 1 bepaalde applicatie dure en krachtige computers of laptops aankopen voor je werknemers. Ze werken misschien 90% van de tijd in een tekstverwerker, spreadsheet, mail client of op het internet? Maar toch hebben ze een pc nodig van €1500.

Daarom dat heel veel bedrijven hun werking anders gaan organiseren en deze ‘zware’ applicaties virtueel gaan draaien op services zoals VMware Workspace One of Awingu. Door gebruik te maken van deze browser-based oplossing kan je al je corporate applicaties centraal draaien op 1 (cloud-)server en hoef je ook maar 1 plek te onderhouden qua updates en licenties. Je werknemers loggen vanaf eender welk toestel in via de browser (Windows, Chromebook, iPad, Android, …) en werken zo online en veilig in het gekozen programma.

Zo kan je op een hardwarematig zwakke Chromebook van €250 gewoon heel vlot Access, Photoshop, InDesign, Autodesk 3D,… draaien zonder de noodzaak om hiervoor voor al je werknemers een computer van €2000 te kopen. Je (cloud-)server zorgt voor de rekenkracht en de veiligheid!

Een Chrome computer werkt reeds vanuit dit cloud principe. Je bestanden en applicaties staan in de Google cloud. Het maakt op zich niet uit op welk toestel je je aanmeldt. Je bestanden en applicaties volgen jouw Google account.

4: Het gebruik van Chrome neemt toe

Wereldwijd kiezen meer en meer bedrijven zoals Netflix en Pinterest voor Chrome computers voor hun werknemers en om hun cloud applicaties. Deze goedkope toestellen maken grote investeringen in lokale infrastructuur en serverparken overbodig. Iedereen weet dat de cloud dé toekomst is, maar waarom kopen we dan nog steeds computers die niet geoptimaliseerd zijn voor deze cloud? Volgens Gartner zou tegen 2020 de globale markt voor cloud services meer dan 50% van alle IT outsourcing projecten omvatten.

Er is volgens Sumit Dhawan, senior vice president en general manager voor end-user computing bij VMware, vooral een sterke interesse voor Chrome OS computers bij retail winkelketens, banken en de zorgsector. Net deze organisaties hebben vaak veel vestigingen, veel gebruikers en hebben nood aan een systeem dat veilig en makkelijk is in beheer.

5: Jouw toekomstige werknemers zijn Google fans

Ook heel veel studenten kiezen wereldwijd meer en meer voor de goedkope Chromebooks als schoolcomputer. Het merendeel heeft ook een Android telefoon en is dus reeds vertrouwd met het Google G Suite platform. Ook scholen kopen graag Chromebooks omdat ze vaak stevig, goedkoop en makkelijk zijn om te beheren. Ook G Suite, het app platform van Google dat al veel scholen gratis mogen gebruiken, draait uiteraard uitstekend op een Chrome computer.

In 2016 waren Chromebooks goed voor 58% van alle mobiele verkopen in de US in de educatie markt (50% in 2015). Slechts 22% van alle school laptops waren Windows computers (een stevige duik op slechts enkele jaren). Een groot verschil natuurlijk met onze Europese markt, maar zijn wij met België vaak niet gewoon een paar jaar later? We hebben in feite een extra voordeel omdat we de toekomst reeds kunnen anticiperen door evoluties in andere landen, maar nemen we er ook gebruik van? De ‘Googlificatie’ van de onderwijswereld is ingezet en ook van heel veel toekomstige jonge werknemers die met heel veel ervaring jouw bedrijf zullen instappen, maar zullen ze deze ervaring ook goed kunnen inzetten?

6: Chrome computers zijn efficiënter en veiliger

Hoe je het ook draait of keert, Windows computers vragen veel tijd en middelen om werkende te houden. De broodnodige security updates en de wachttijd om deze updates te installeren zijn voor iedereen vaak een bron van ergernis. Chrome computers starten echter altijd op binnen de 10 seconden en hebben reeds hun update gekregen via de Google cloud server, waardoor wachten op updates zo goed als verleden tijd is.

Chrome computers zijn goedkoper, omdat ze minder krachtige hardware nodig hebben om hun applicaties te doen draaien. Deze rekenkracht gebeurt op de cloud servers en de Chrome computer is in feite vaak gewoon een thin-client. Hierdoor gaat de batterij ook gewoon langer mee en heeft je Chromebook pas nood aan een oplaadbeurt na gemiddeld 8 à 10 uur. In feite dus een hele werkdag, waardoor je niet meer hoeft rond te zeulen of te zoeken naar die oplaadkabel of stopcontact bij je klant.

Een Chrome computer is momenteel ook de veiligste computer dat je momenteel kan kopen op de markt. Waarom dit is, schreef ik onlangs in een uitgebreid artikel dat je hier kan raadplegen.

Toch is een Chrome computer niet voor iedereen

Toch zijn Chrome computers (Chromebook of Chromebox) niet geschikt voor elke werknemer. Je kan namelijk perfect offline werken op een Chrome computer, maar regelmatige toegang tot het internet is echt wel nodig. Op die manier kunnen je bestanden synchroniseren. Dit kan je vaak oplossen door gebruik te maken van de verbinding van je mobiele telefoon, maar wel opletten met het data verbruik.

Ook raad ik geen Chromebook aan voor gebruikers die heel veel gebruik maken van Photoshop of zware 3D- of video applicaties. Daarvoor kies je beter een andere computer.