Stel je maar eens voor. Je bent een kind van 5 jaar en je wil graag weten hoe oud een olifant juist wordt. Of misschien wil je wel eens weten of vissen eigenlijk wel slapen? Je kan dit vragen aan de juf in de klas of misschien zelfs aan je ouders, maar gaan zij onmiddellijk het antwoord weten? Je kan als kind dit zelf niet opzoeken, want je kan nog niet lezen of schrijven. Je kan dit antwoord ook zelf niet te voorschijn toveren op de computer of de tv in de klas of woonkamer. Maar wat als dit binnenkort wel eens kan dankzij hulpmiddelen zoals een Amazon Alexa en Google Assistant (of assistent in het Nederlands)?

Een assistent?

Sinds iets meer dan een jaar zijn er in heel wat landen op de wereld toestellen op de markt die een slimme assistent bevatten, zoals een Amazon Alexa of de Google Assistant. Spijtig genoeg zijn deze nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar via verschillende bronnen hebben we al vernomen dat deze wel zeker in 2018 naar België en Nederland zullen komen. Je kan ze nu reeds gebruiken, maar dan wel enkel in het Engels en nog enkele andere wereldtalen. Nederlands wordt ‘maar’ gesproken door 22 miljoen mensen, dus het is logisch dat we niet bij de eersten zijn.

Ingebouwd in Google Home en toekomstige Chromebooks

Deze assistent zit ingebouwd in een klein computertje in de Google Home luidsprekers, maar ook in de nieuwste Google Pixelbook Chromebook. Tegen deze apparaten kan je dus gewoon praten en vragen stellen, waarna de assistent probeert om te antwoorden. Je kan deze Google Assistent zelfs vragen om een mopje of verhaaltje te vertellen. Sinds kort herkent de Google assistent ook persoonlijke stemmen binnen een gezin, waardoor deze ook persoonlijker kan reageren. Het is de bedoeling dat nieuwe Chromebooks in de toekomst de assistent standaard zullen verkrijgen zodat je zelfs kinderen met een lichamelijke beperking of dyslexie eenvoudiger met computers zal kunnen laten werken.

“Hey papa, wat betekent…” zal binnenkort vervangen worden door “Hey Google, …”

Er zijn heel wat mogelijkheden met een toestel met ingebouwde assistent, maar ik probeer in dit artikel iets dieper in te gaan op de mogelijkheden voor het onderwijs. De Google Assistant is trouwens nog niet perfect, maar wordt elke maand slimmer en slimmer door machine learning. Let op, dit alles werkt zoals eerder gezegd nu nog niet in het Nederlands (dit komt pas in de loop van 2018)!

Voor minder dan €100 zet je in elke klas een assistent bij de leerkracht

Het is zeer eenvoudig om later je klas slimmer te maken als extra bron van informatie naast de leerkracht. Als je een Google Home luidspreker (vanaf €50) in de klas zet, dan heeft die stroom en een wifi internet verbinding nodig.
De leerkracht zal ook een Google account moeten koppelen aan de Google Home luidspreker via een smartphone. Dit mag een neutraal Google account zijn (bvb googlehomeklas1a@deschool.be). Je school Google Administrator moet dan eerst nog wel technisch even iets activeren.
Idealiter wordt er ook een Google Chromecast (€39) verbonden met de projector of het digitaal bord in de klas. Deze Chromecast heeft ook een wifi verbinding nodig en ook een gepaste naam (bijvoorbeeld Klas 1A).

In onderstaande video zie je enkele voorbeelden, waarbij de Google Assistant kinderen kan helpen om hun schoolwerk te maken. Zo zie je een meisje werken aan taaloefeningen, waarbij ze kan vragen aan de Google Home om woordjes te vertalen. Ook een klein kind stelt in de video vragen over de ruimte en vraagt zelfs aan de Google Assistent om de informatie visueel op de tv te tonen (als er een Chromecast aan hangt toch).

https://youtu.be/2KpLHdAURGo

Enkele concrete voorbeelden

Hieronder soms ik enkele concrete voorbeelden op die je zal kunnen doen met je kinderen thuis of in de klas met een Google Home luidspreker en de Google assistent.

1. Vragen van kinderen beantwoorden

De Google assistent zal op concrete vragen kunnen antwoorden van kinderen. Word jij nu ook gek van jouw kinderen die constant vragen stellen? Je redding is nabij 😉

2. Vragen om een verhaaltje te vertellen

Kinderen gaan gewoon aan de Google Assistent op hun Chromebook of Google Home luidspreker kunnen vragen om een verhaaltje te vertellen. Dit kan een willekeurig verhaaltje zijn of een specifiek sprookje. Heel wat teksten van verhalen staan online en zitten ondertussen in de databank van Google. Leuk om een een extra verhalen hoekje te hebben in de klas.

3. Vragen om een video of tekenfilm af te spelen op de klas tv

Als je ook een Chromecast aan de projector of klas tv hebt hangen dan kunnen de kinderen gewoon mondeling vragen om een bepaalde video te starten. Ze hoeven hier niet voor te kunnen schrijven of hoeven hiervoor geen scherm te zien.

4. Woorden vertalen naar een andere taal

Kinderen gaan tijdens de lessen Frans, Engels, Duits, enz… tijdens een zelfstandig werk ook aan de Google Assistent hulp kunnen vragen.

“Ok Google, wat is het Franse woord voor huis?” “Dag Bert, dit is maison”.

5. Vragen om woorden of zinnen te herhalen

De Google assistent kan woorden en zinnen herhalen om een beter idee te krijgen over hoe je ze moet uitspreken. Of dit goed zal werken in het Nederlands zullen we pas kunnen evalueren in 2018.

6. Speel spelletjes met de Google Assistent

In oktober 2017 heeft Google nog 50 extra kinderspelletjes toegevoegd aan de bibliotheek van mogelijkheden.

7. Laat de Google assistent kiezen wie begint

Je kan aan Google vragen om een dobbelsteen te rollen tijdens een gezelschap spelletje of gewoon vragen “Hey Google, kan je even kop of munt doen?”

8. Zet Google Home in je school bibliotheek

In onderstaande video zie je een voorbeeld van een school die momenteel een Google Home in hun school bibliotheek heeft staan. Kinderen stellen er allerlei vragen aan zoals “Wie is de auteur van xxx boek?”.

9. Integratie in diverse educatieve platformen?

Als uitgeverijen hun digitale platformen open stellen voor een digitale assistent dan opent dit voor heel wat jonge kinderen meer deuren. Wat als alle oefeningen binnen een Bingel of Kweetet ook perfect met de stem te bedienen zijn voor die kinderen die motorisch niet zo sterk zijn als de andere? Die uitgeverij die hier nu al aan denkt, is op zijn minst gezegd bijzonder vooruitstrevend bezig.