Ransomware is regelmatig in het nieuws. Criminelen die je computer blokkeren en je bestanden ‘gijzelen’ en tegen betaling kan je ze terug krijgen. We geven hierbij wat tips om jezelf hiertegen te beschermen.

Updates

Ransomware maakt gebruikt van slecht geüpdate software, ook bijvoorbeeld Flash en Java, om binnen jouw systeem te geraken. De meeste mensen negeren deze updates vaak en criminelen weten dit. Maar ook Windows updates zijn open deuren waardoor criminelen een weg vinden. Updates negeren of uitstellen is nooit een goed idee. Ze vragen vaak tijd, maar zorg dat je besturingssysteem en je software altijd up-to-date zijn. Updates zijn er net om deze lekken te dichten.

Schakel over naar een veiliger besturingssysteem

Apple Mac en Chromebook computers zijn momenteel trouwens niet of minder vatbaar voor Ransomware. Windows is het populairste besturingssysteem, maar ook het minst veilige, waardoor criminelen zich vooral hier op richten.

Chromebooks zijn cloud computers en zijn door Google via verschillende veiligheidsmaatregelen afgeschermd van dergelijke aanvallen. Google zelf zorgt ook voor de virusscanner op Chrome toestellen. Plan je zelf de aankoop van een nieuwe computer? Kijk zeker eens naar een Chromebook.

Laat je niet vangen via phishing mails

‘phishing mails’  zijn mails die op het eerste zicht echt lijken, maar verstuurd zijn door criminelen. Het lijken vaak mails van bedrijven, banken of kunnen zelfs van je baas komen. Vaak bedrijven en mensen die je vertrouwt. Na het klikken op een link in dergelijke mails wordt je vaak doorgestuurd naar websites met meestal verdachte namen, maar vaak visueel lijken op de echte website? Kijk dus altijd in de adresbalk of je wel degelijk op de juiste website zit.

Geef ook nooit jouw account (Google, Outlook, …) en wachtwoord in op een website na het verkrijgen van een (phishing) e-mail. Hierdoor geef je de crimineel gewoon jouw account en zullen ze enkele seconden later jouw wachtwoord veranderen. Meestal gebruiken ze dan net jouw account om phishing mails te sturen naar je hele adresboek, waardoor jouw vrienden en familie ook een mail krijgen van iemand die ze normaal vertrouwen. Uiteindelijk ben jij in de ogen van je contacten uiteraard de boosdoener die het ransomware virus heeft verspreid.

Beperk het gebruik van bijlagen

Open zeker niet onmiddelijk bijlagen van afzenders die je niet kent. Via bijlagen in mails krijg je vaak criminele software binnen die zich probeert te installeren op je computer. Het gebruik van bijvoorbeeld een Google Gmail account kan het gebruik van bijlagen sterk beperken. Als je de online Google tekstverwerker of een Google Presentatie gebruikt dan hoef je nooit geen .docx of .pptx bestand meer op te slaan of door te sturen. Alles wordt bewaard op jouw veilige Drive cloud omgeving. Google zorgt voor deze bestanden voor de nodige veiligheid en back-ups.

Back-ups

Ransomware blokkeert jou de toegang tot je kostbare familiefoto’s en andere bestanden. Veel mensen bewaren deze af en toe op een externe harde schijf, usb-stick of een NAS. Maar vaak kunnen ransomware criminelen ook deze bestanden versleutelen omdat je zelf lokaal toegang hebt tot deze opslag media.

Ransomware kan niet aan cloud data, dus het is sowieso een goed idee om je belangrijkste data toe te vertrouwen aan een dienst als Google Drive, Google Foto’s of Dropbox. Zelfs wanneer de inhoud van je Drive- of Dropbox-map wordt versleuteld (als je bijvoorbeeld lokaal je bestanden automatisch laat synchroniseren met je Windows verkenner), kan je immers online nog terug naar eerdere versies van de bestanden.

We geven deze tips in de hoop om problemen te verminderen. Ze helemaal vermijden zal misschien nooit lukken, maar we mogen het de criminelen zeker niet makkelijker maken. Maak gebruik van de tips en vermijd dan boodschappen zoals onderstaande:

Afbeeldingsresultaat voor wannacry