In vorige artikels had ik het al eens over de opkomst van automatisatie en het verdwijnen van beroepen die we al jaren kennen. Maar sinds kort is er ook een website gelanceerd die jongeren wil sensibiliseren over deze toekomst. Want wat als je nu een tiener bent en een bepaald beroep moet kiezen? Tegen 2030 is de arbeidsmarkt volgens experts totaal veranderd en zal de job waarvoor je nu studeert misschien zelfs niet meer bestaan.

Museum 2030

De website museum 2030 is een project van Codefever die iedereen van de digitalisering van de arbeidsmarkt wil bewust maken. Dit proberen ze te doen met hun online Museum van Verloren Voorwerpen en Vergeten Beroepen. Bepaalde jobs zoals een metselaar zal bijvoorbeeld waarschijnlijk helemaal worden vervangen dooe 3D-geprinte huizen, maar zelfs onze huisarts zou zelfs kunnen worden vervangen. Iets wat ik ooit ook reeds omschreef als een denkoefening in deze blogpost

Skills worden veel belangrijker en het onderwijs moet inspelen op die snelle verandering en de nood aan andere vaardigheden. We gaan vandaag nog te vaak op zoek gaan naar klassieke talenten, hoewel we in de wereld van morgen heel diverse talenten zullen nodig hebben. Maar hey, dat schreef ik ooit ook al eens in een ander artikel.