Als technologie enthousiast ben ik altijd te vinden voor een leuke test. De laatste jaren heb ik een sterke interesse voor de technologische veranderingen op het gebied van elektrische wagens en probeer ik deze innovaties op de voet te volgen. Ik heb reeds enkele kortere rijtests achter de rug met o.a. een Tesla en een Renault Twizy, maar een uitgebreide test stond nog op het lijstje. Toen ik van BMW België de mogelijkheid kreeg om een hele week te rijden met een 100% elektrische BMW i3 (94 Ah) twijfelde ik dan ook geen moment. Ik was al sterk geprikkeld door deze leuke auto tijdens een korte testrit een half jaar geleden en kreeg nu de mogelijkheid om de auto uitgebreid te testen. Op een kleine week heb ik toch meer dan 500 km elektrisch rond gebold en dit zonder noemenswaardige problemen, hoewel het wel wat planning vraagt.

https://www.instagram.com/p/BUhihssgbV_

Elektrisch rijden is even wennen

De BMW i3 94 Ah heeft een batterij capaciteit van 33 kilowattuur (kWh) wat zijn theoretische bereik op maximum 300 kilometer brengt. In de praktijk is dit echter meestal ongeveer 200 kilometer. Het bereik is sterk afhankelijk van diverse factoren zoals of je de verwarming/airco gebruikt, je rijstijl, stadsverkeer of autosnelweg, enz…

Zo heb je ook drie rij opties bij de BMW i3. Standaard staat de wagen op comfort modus en heb je de volledige 170 pk op de achterwielen ter beschikking. Je snelheid wordt dan beperkt op 150 km/u en je kan vrolijk genieten van de airco. Indien je veel autosnelwegen gebruikt en de wagen dus geen energie kan recupereren tijdens het uitbollen en afremmen dan zal je niet de 200 km halen. Rij je met dezelfde comfort modus kleinere wegen aan lagere snelheden dan is die 200 km geen enkel probleem. Als je het gaspedaal loslaat dan remt de wagen automatisch een beetje af, omdat die weerstand opnieuw wordt omgezet naar energie in de batterijen. Rij je dus veel via autosnelwegen aan een hogere snelheid dan recupereer je veel minder energie.

Verder heeft de BMW i3 ook nog een Eco en een Eco Pro+ modus. Bij de Eco Pro+ modus wordt je maximale snelheid beperkt tot 90 km/u, werkt de airco niet meer en zal je vooral merken dat de auto veel slomer reageert. De 170 pk worden dus in toom gehouden om de energie zo optimaal om te zetten en je bereik sterk te vergroten. Rij je enkel op de Eco Pro+ modus dan zal je bereik elke dag wel de 250 kilometer kunnen overschrijden.

bmw i3 eco pro+

Ook met range extender

De BMW i3 kan je ook kopen met optionele range extender. Hier krijg je dan een extra 2-cilinder benzinemotortje met een tank van 9 liter. Deze doet vooral dienst om de batterijen van de wagen tijdens het rijden constanter te houden en verlengt je rijbereik met een indrukwekkende 100 à 150 kilometer. Hiermee rij je dus normaal makkelijk tussen de 300 en 400 kilometer. Het is dan ook niet verrassend dat de meeste consumenten liever iets meer uitgeven voor de optionele benzinemotor om net dat ietsje meer bereik (en minder stress?) te hebben.

De 50 kg extra gewicht van de benzinemotor laat de i3 slechts 0,1 seconde trager naar de 100 km/u flitsen in 7,3 seconden. Zonder benzinemotor doe je dit in 7,2 seconden. De acceleratie is trouwens bijzonder indrukwekkend, omdat je de volledige kracht van de motor altijd ter beschikking hebt. Even inhalen bij het rijden met 70 km/u is geen enkel probleem. Op een flits ben je zo aan 90 km/u en ben je zo bijzonder flexibel in het verkeer.

Is de BMW i3 iets voor jou?

In mijn gezin heb ik een diesel slurpende SUV gezinswagen met 7 plaatsen, die eigenlijk vooral mijn vrouw gedurende de week gebruikt. Zij doet al haar verplaatsingen woon-werk met deze wagen. Zelf heb ik als tweede wagen tijdens de week een kleine benzine wagen, omdat ik vooral met de trein of soms zelfs met de koersfiets ga werken. Deze kleine wagen doet geen 5000 km per jaar, maar hij blijft handig om te hebben. Ik merkte meteen op dat de BMW i3 zich vooral profileert (in mijn situatie) als kleine (tweede) wagen door zijn kleinere afmeting. Hoewel je met 4 personen in de auto ruim kan plaatsnemen, is de koffer ruimte wel beperkt. Met moeite krijg je er een buggy in en met 4 mensen op autovakantie gaan met reiskoffers zie ik nu niet direct gebeuren.

Mijn ouders, die beide op pensioen zijn, zie ik dan weer wel als potentiële kopers van een dergelijke wagen. Hun verplaatsingen vinden vooral plaats rondom de spreekwoordelijke kerktoren en moesten ze toch een tripje naar de kust maken, kunnen ze nog steeds de achterbank vol laden met koffers. Toch had ik helemaal geen problemen om in de BMW i3 twee kinderstoelen te plaatsen. De kinderen hadden achteraan voldoende ruimte en hadden door de lage ramen van de kleine ‘suicide’ achterdeuren veel meer zicht naar buiten. Dergelijke deuren moeten een standaard worden op meer kleine wagens. Handig!

BMW i3 kinderstoelen

Wat kost die auto nu?

De BMW i3 had vooral veel bekijks in mijn dorp. Spontaan kwamen buren wel eens kijken wat voor opvallend autootje er nu voor mijn deur stond. Vooral zelfstandige ondernemers leken vooral interesse te hebben, aangezien zij deze volledige elektrische wagens uiteraard fiscaal aantrekkelijk (120%) kunnen inbrengen in hun boekhouding. Consumenten kunnen ook nog steeds genieten van een mooie subsidie korting van €3500 bij de aankoop van een elektrische BMW i3 in 2017. Toch schrikten nog steeds veel mensen van de hoge kostprijs van een elektrische wagen. Reacties zoals: “veel geld voor een kleine wagen met een klein bereik” of “duur, maar het is wel een BMW natuurlijk” kwamen regelmatig naar boven.

De BMW i3 koop je nu reeds vanaf 38.100 euro wat alvast niet weinig is voor een auto van deze afmetingen. Dit is ook de basisprijs zonder metaalkleur, speciale opties en pakketten.

bmw-i3-prijzen

Standaard prima afwerking

Standaard staat de auto wel steeds op grote 19″ velgen, maar heeft hij vrij smalle bandjes (155/70 vooraan en 175/60 achteraan). Dat merkte ik vooral bij het nemen van bochten aan hogere snelheden zoals bij op- en afritten van autosnelwegen. Dan lijkt de i3 toch wat last te hebben van een wiebelend effect. Zeker ook met sterke zijwinden. Verder rijdt de auto als een droom omdat je ook helemaal geen andere geluiden rondom je hebt. De hele binnenzijde van de wagen is afgewerkt met hoogwaarde lichtgewicht materialen en deze voelen ook premium aan. Ook de zetels zijn van prima kwaliteit en bieden voldoende comfort aan voor langere ritten.

Een echte rijtest

Op de laatste dag dat ik de auto ’s avonds bij BMW in Brussel moest binnen brengen, moest ik ook naar een even bij Acer in Nederland. Bij het op voorhand uitstippelen van de route Vorselaar – ’s Hertogenbosch – Brussel (Evere) kwam ik op ongeveer 260 km uit. Het tweede deel terug van Nederland naar Brussel was dan ook weer 160 km. Uiteraard was deze trip 80% autosnelweg, dus was ik al een beetje in paniek. Ik zou onmogelijk deze trip met de i3 kunnen doen zonder onderweg ergens op te laden. Gelukkig kreeg ik van Acer de bevestiging dat ze op hun parking een laadpaal voor 2 elektrische wagens hebben. Deze kon ik tijdens mijn bezoek van 3 uur dan ook opladen. Bij het aankomen op de parking van Acer was er gelukkig 1 plaats vrij aan de laadpaal, anders moest ik bij de receptie dus effectief een andere regeling gaan treffen of ergens een publieke laadpaal zoeken in de buurt. Zelden was ik zo blij om een paal te zien. 🙂

bmw i3 laadpaal

So far so good, maar ik moest na het Acer event nog even 160 kilometer terug naar Brussel en enkel via de autosnelweg. De laadpaal had de auto mooi 100% vol geladen, wat trouwens maar een uurtje zou moeten duren, maar ik heb de paal dus een kleine 4 uur in beslag genomen (sorry!). Thuis via het gewone stopcontact kan het trouwens wel 10 uur duren om de wagen helemaal van 0% naar 100% te laden. Dus ongeveer 10% per uur.

Het was opnieuw bijna 30 graden dus ik had ook wel graag de airco aan. Je kan trouwens via de BMW app de airco al 10 minuten voor je vertrek laten aanspringen (handig!). Mijn smartphone was ook bijna leeg dus die stak ik ook maar in de usb poort van de BMW i3. Na ongeveer 10 minuutjes rijden viel me wel iets op. Hoewel ik volgens de GPS nog een 143 kilometer voor de boeg had, zou ik volgens mijn huidige comfort instellingen maar een 148 kilometer bereik hebben! Aaaah! Paniek! Spannend!

Gelukkig had ik uiteraard nog steeds de optie om de Eco Pro + modus te gebruiken, maar deze wilde ik zelf uitstellen tot de laatste 10 à 20 kilometer om toch nog te kunnen genieten van de airco (en geen 90 km/u te moeten rijden op de autosnelweg). Bij het veranderen naar de Eco Pro + modus kwam er meteen 30 kilometer bereik bij, dus was alle paniek niet nodig. Ik leverde de auto mooi op tijd binnen bij BMW in Brussel met nog 8% batterij op de teller en zonder eigenlijk de Eco modus te hebben gebruikt.

Opladen is goed plannen

Puur toevallig was ik ook tijdens mijn testweek thuis een nieuwe oprit en terras aan het leggen (zoiets plan en bestel je meestal ook maanden op voorhand), waardoor ik de BMW i3 ook op straat moest laten staan. Normaal zou ik deze dus mooi achteraan op mijn oprit onder de carport in het stopcontact kunnen steken. Ik moest net die week dus de wagen op straat laten staan en deze zo via een verlengkabel opladen. Een geluk dat ik in een heel rustige doodlopende straat woon, maar ik kan me voorstellen dat het opladen van een wagen  op straat in een drukke stad niet vanzelfsprekend is. Een toevallige ‘plezante’ voorbijganger kan gelukkig de laadkabel niet uittrekken tijdens het opladen, maar het is naar mijn gevoel niet handig om een elektrische wagen te bezitten zonder een eigen parkeerplaats met stopcontact.

Mijn oprit opgebroken, dus opladen via een verlengkabel op straat

En ga ik nu een elektrische wagen kopen?

Het comfort en het plezier van een elektrische wagen is subliem en overtuigt mij helemaal van de voordelen van een elektrische wagen. Het rempedaal gebruik je bijna nooit en de motor is krachtig en snel in het optrekken. Toch heb ik als gezinswagen een grotere wagen nodig met een grotere koffer. Ik zou de wagen dus enkel in mijn situatie overwegen als tweede wagen. Verder is de wagen pas echt interessant als ik ook ooit zonnepanelen op mijn dak heb liggen die ook voldoende extra stroom opwekken om de wagen mee op te laden. Dan rij je in principe vanaf dag 1 met gratis groene stroom (zodra je panelen ook zijn terug verdiend toch). Verder is het toch geen overbodige luxe om een echte laadpaal in je garage of op je oprit te laten installeren, aangezien een oplaadtijd van 1 of 2 uur altijd leuker is dan 10 uur.

Financieel is de BMW i3 voor mij als gewone consument toch nog een iets te hoge drempel, zelfs met de subsidies van de overheid. De prijs van ongeveer 40.000 euro blijft heel stevig voor een kleine wagen. Toch ben ik er zeker van dat de BMW i3 nu reeds interessant is voor veel andere mensen die graag willen opvallen met een mooie groene wagen. Bij twijfel vraag gewoon een testrit aan en ik ben er van overtuigd dat dit reeds veel mensen over de streep al trekken om de aankoop toch te overwegen. Try before you buy!