Enkele dagen geleden was ik in Nieuwpoort aan de Belgische kust en zochten we naar leuke activiteiten. Op een infofolder vonden we de leuke watersportactiviteit Wavekarting, die meteen de aandacht trok van mijn zesjarige zoon. Met een kleine speedboot aan 45 km/u over de golven varen, spreekt alvast niet alleen bij kleine jongens tot de verbeelding, maar ook deze grote jongen had daar wel eens zin in. We boekten alvast snel onze afspraak online via wavekarting.com en waren twee dagen later al door de golven aan het scheuren.

Wat is het?

Bij wavekarten zit je zelf aan een normaal autostuur als piloot van je eigen wavekart of kleine speedboot. Je hebt helemaal geen vaarbewijs nodig. Je kan alleen of met maximaal drie personen je wavekart besturen voor de Belgische kust. Het bedrijf achter deze activiteit organiseert deze spannende boot excursies in Nieuwpoort en in Cadzand. Wij kozen voor het avontuur voor de kust in Nieuwpoort.

https://www.instagram.com/p/BXu98qFg5mk/

Wel een kleine dosis lef nodig

Wavekarten vraagt wel een kleine dosis lef want hoewel 45 km/u op de weg niet snel lijkt, is dit op open zee wel best pittig. Zeker als de zee wat ruwer staat dan moet je al sterk in je schoenen staan om de gashendel van je speedboot helemaal naar beneden te duwen. Je vliegt vaak bijna een kleine meter in de lucht als je over een grotere golf vaart, maar gelukkig zit je in je eigen boot zeer veilig. Je kan gaan zitten of recht staan in je boot. Goed vasthouden is uiteraard altijd de boodschap! Gaan recht staan is aan te raden bij een ruwere zee zodat je benen de schokken van de golven kunnen opvangen. Mensen met een gevoelige of pijnlijke rug, vermijden deze sport best. Of je vaart gewoon wat rustiger door het water natuurlijk.

wavekarten2

Wie kan het doen?

Wavekarten kan je in principe reeds (mee) doen vanaf 6 jaar. Als minderjarige moet je uiteraard steeds onder begeleiding van een volwassene zijn in je boot. Vanaf 10 à 12 jaar kan je volgens mij vrij veilig je eigen kind even aan het stuur van de boot laten. Je staat tijdens het varen toch steeds achter het kind om eventueel in te grijpen. Je bepaalt ook je eigen tempo. Je volgt steeds de boot van de instructeur die naar een bepaald punt vaart op zee. De snellere boten kan je gerust laten voorbij gaan aangezien je tijdens je hele boottocht een grote lus maakt op zee. Hierdoor maken de tragere boten in de groep gewoon een kleinere bocht. Ongeveer 4 à 5 keer tijdens de tocht van 1 uur op zee wordt er ook even gestopt zodat er kan gewisseld worden van piloot indien je dat wenst.

Wat kost dat?

Wavekarten is niet echt goedkoop, maar je krijgt uiteraard wel een leuke ervaring in de plaats. Voor een activiteit van 1 uur op zee (inclusief wel enkele minuten varen aan lagere snelheid in de haven en vaargeul) gelden de volgende prijzen:

  • Wavekarting Xplore Trio: 3 personen/kart : €50/pers
  • Wavekarting Xplore Duo: 2 personen/kart : €60/pers
  • Wavekarting Xplore Solo: 1 persoon/kart : €120/pers
  • Op zondag is er een kinderkorting en betaal je €40/kind