Wat zegt het nieuwe regeerakkoord over ICT en digitale media in het onderwijs? Heel wat zo blijkt en alleszins een pak meer dan in vorige regeerakkoorden het geval was. 

Onderwijs en ICT

In het luik onderwijs lezen we dat de nieuwe Vlaamse Regering oog wil hebben voor digitale innovaties in de klas van de toekomst en voor de bijbehorende ICT-toepassingen.  Verder wil ze investeren in de “Klas van de Toekomst”. ICT-toepassingen hebben een enorm potentieel om het leren in de klas te versterken en leren op maat mogelijk te maken, zo staat er nog

Pas nieuw zijn de eindtermen voor de eerste graad SO. De nieuwe regering engageert zich voor de verdere invoer van die eindtermen en wil er voor zorgen dat de opleidingen inhoudelijk up-to-date zijn en inspelen op de realiteit van morgen, zeker ook wat de nodige digitale en transversale competenties betreft. 

Ook interessant is de volgende passage: “We zetten verder in op het ondersteunen en versterken van scholen bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun antipestbeleid. Een sociaal mediabeleid met bijzondere aandacht voor cyberpesten is daarbij een vanzelfsprekend onderdeel”.

Tenslotte komt er ook een nieuw en ambitieus STEM-actieplan 2020-2030 over de beleidsdomeinen heen. De regering wil daarmee blijven inzetten op het vergroten van het draagvlak voor technologie, innovatie en wetenschap.

Media

Het luik media bevat ook een aantal zaken die relevant zijn voor Onderwijs. Zo zal het Vlaams Audiovisueel Fonds versterkt worden. Ook de gamesector is een bloeiende sector die verder zal ondersteund worden via het Vlaams Audiovisueel fonds. 

Op het veld media-telecom bewaakt deze Vlaamse overheid actief en assertief haar bevoegdheid. Een snelle uitrol van 5G in Vlaanderen is prioritair. Over dat 5G-spectrum worden steeds grotere hoeveelheden media-data verstuurd.

Over de rol van de VRT is elders al heel wat discussie geweest. Wel is duidelijk dat educatie een kerntaak blijft en zelfs iets waar de VRT nog meer moet op inzetten. VRT moet zich ook  “toekomstgericht ontwikkelen en inspelen op nieuwe tendensen en evoluties om maximaal meer jongeren te bereiken”.

Het Kenniscentrum Mediawijs krijgt eveneens een vermelding: “In onze snel evoluerende mediamaatschappij waar de impact van (sociale) media op de samenleving enorm groot is, neemt het belang van mediawijsheid en digitale geletterdheid nog toe om zich te wapenen tegen fake news. We zetten daarom het beleid inzake mediawijsheid verder i.s.m. het Kenniscentrum Mediawijsheid zodat zij i.s.m. de hele mediasector een gecoördineerd beleid kunnen voeren ook met andere beleidsdomeinen.”

Cultuur

Voor VIAA (en het Archief voor Onderwijs) moeten we naar het luik cultuur: “De digitalisering van de cultuursector blijft een aandachtspunt. Daartoe verlengen we de opdracht van Publiq en VIAA”.  

Voor jongeren is de digitale wereld, gaming en sociale media immers heel belangrijk in hun dagelijks leven. In samenspraak met de Vlaamse Jeugdraad en de gamessector bekijken we hoe we jongeren nog meer mediawijs kunnen maken. (Luik JEUGD

Economie en innovatie

Zoals verwacht is hier het luik digitalisering het meest uitgebreid. Met het economisch- en innovatiebeleid wil de VR het voortouw nemen voor de transitie naar de digitale samenleving in Vlaanderen.  Deze inspanningen moeten echter ondersteund worden en aangevuld worden door acties over alle beleidsdomeinen heen. Daarom stellen we een geïntegreerd plan op voor de verdere digitalisering in Vlaanderen en de valorisatie van artificiële intelligentie. Dit plan heeft betrekking op de baanbrekende O&O die verder moeten versterkt worden zoals de beleidsagenda’s en de projecten Mobilidata en I-learn, maar zal o.a. ook handelen over (netwerk)infrastructuur, ondernemerschap, digitale platformen, de ontwikkeling van digitale competenties bij lerenden, ondernemers en werknemers, kennisdiffusie naar kmo’s en regelgeving en ethiek.  Digitalisering dringt immers door in alle domeinen van het maatschappelijke verkeer: zorg, mobiliteit, onderwijs… Deze aanpak stemmen we ook af op de aanbevelingen van de SERV en de Europese doelstellingen ter zake.

Andere elementen:

  • We rollen het ICT-impulsprogramma en het programma “Een STEM-academie in iedere gemeente” verder uit, en blijven ook leerkrachten ondersteunen om hen als motivator in te zetten voor ons STEM-beleid. 
  • Het netwerk van organisaties voor wetenschapscommunicatie blijft bijdragen aan de doelstellingen van het STEM-actieplan. 
  • We zetten de beleidsprogramma’s en -projecten Artificiële Intelligentie, Cybersecurity, I-Learn (ICT-ondersteund gepersonaliseerd leren) en Mobilidata verder en zorgen er voor dat deze optimaal afgestemd blijven op de noden van de Vlaamse ondernemingen en hele maatschappij.

De nieuwe regering had in juni al de actieplannen Artificiële Intelligentie en Cybersecurity goedgekeurd. Goed voor respectievelijk 30 en 20 Miljoen euro op jaarbasis. Deze 2 actieplannen blijven ook de leidraad voor de komende legislatuur. Twee citaten: 

“Artificiële intelligentie (AI) bevindt zich in de kern van alle nieuwe slimme technologieën. Het zal de samenleving en de bedrijven radicaal anders doen functioneren. Het Vlaamse beleidsplan AI geeft invulling aan onze ambitie om in dit strategisch domein via onderzoek, opleiding en praktische toepassingen bij bedrijven, Vlaanderen op de wereldkaart te zetten.”

“De integratie van digitale technologieën, zoals AI, in ons dagelijks leven en onze economieën biedt enorme opportuniteiten maar brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Het aantal gevallen van cybercriminaliteit stijgt exponentieel. Bovendien richten hackers hun vizier vaker op bedrijven, met zware gevolgen: van cybergijzeling tot industriële spionage en zelfs gesaboteerde productiesystemen. Via het beleidsplan cybersecurity, gericht op onderzoek, praktische toepassingen bij bedrijven en opleiding, willen we in Vlaanderen een weerbare digitale economie uitbouwen.”

In het luik WERK,  SOCIALE ECONOMIE en ARMOEDEBESTRIJDING tenslotte lezen we vooral initiatieven rond geletterdheid en digitale vaardigheden.

  • Digitale communicatie met de werkzoekende zoals per mail, sms en via Mijn Loopbaan maken we juridisch sluitend. Wie onvoldoende digitale vaardigheden heeft sporen we proactief op en scholen we snel bij, zodat de zelfredzaamheid verhoogt.
  • We hebben ook aandacht voor geletterdheid. We verwijzen hiervoor naar het Strategisch Plan geletterdheid 2017 – 2024.
  • Opleidingen maken we maximaal modulair en praktijkgericht, en we integreren waar mogelijk taal- en digitale vaardigheden. Technische/praktische vaardigheden blijven belangrijk. Voor werkzoekenden en werkenden is werkplekleren de meest aangewezen manier om competenties te verwerven en reële werkervaring op te doen.
  • We stimuleren de financiële en digitale geletterdheid: preventief door dit op te nemen in de opleiding basisgeletterdheid in Basiseducatie, maar ook wanneer hulp bij een lokaal bestuur wordt aangevraagd. We gaan na hoe het gesteld is met financiële geletterdheid en voorzien in begeleiding rond de te verwachten kosten en uitgaven. 

Lees het volledige regeerakkoord hier: https://www.vlaanderen.be/publicaties/regeerakkoord-van-de-vlaamse-regering-2019-2024

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op edublogs.be en met toestemming van de auteurs hier gepubliceerd.