Met de komst van Google Stadia eind 2019 en een reeks nieuwe gaming consoles binnenkort vroeg ik mij af wat nu de goedkoopste manier is om te gamen. Vooral Google Stadia lijkt een game changer te gaan worden in 2020 ten opzichte van het gamen op een PlayStation 4, een Xbox One of een gaming pc. In bovenstaande video probeer ik deze vergelijking te maken.

In onderstaande spreadsheet probeer ik te verduidelijken welke cijfers ik heb gebruikt om deze kostprijs voor 4K-gaming in kaart te brengen.

De volledige prijsvergelijking die rekening houdt met de aankoop van de gaming hardware en de prijs van elektriciteit

Opvallend is wel dat bovenstaande spreadsheet totaal anders zal zijn zodra Google Stadia Base op de markt zal verschijnen in 2020. Stadia Base is de gratis versie van Stadia, waarbij je maandelijks geen abonnement zal moeten nemen om te kunnen gamen (geen €120 per jaar). Wel niet meer in 4K, maar wel nog in 1080P en 60 fps. Je zal bij Stadia Base wel nog de volledige prijs van de games op de digitale toonbank moeten leggen om te kunnen spelen. De totale cost of ownership van een console na 5 jaar zal wel compleet anders worden.

Stadia Base zal een echte game changer zijn in 2020 en zal de kostprijs om te gamen drastisch verlagen.