Ja je leest het goed. Een nieuw videospel traint leerkrachten voor school schietpartijen in Amerikaanse scholen. Net nadat we deze week in ons nieuws veel lezen over het tekort aan leerkrachten in Vlaamse scholen en dat we dringend het beroep terug aantrekkelijker moeten maken, zit men in Amerika met een nog iets groter probleem. Daar plant men leerkrachten te gaan trainen als crisis coördinator en bij eerste hulp bij schotwonden door o.a. een simulatiespel.

Het hele spel zal ook in met een VR-bril te ‘spelen’ zijn. Het hele project kost momenteel ook een 5,6 miljoen Dollar en is in ontwikkeling bij het Amerikaanse leger en het Amerikaanse Homeland Security Department. Het project zou volgende lente beschikbaar worden voor Amerikaanse leerkrachten.

In het spel zijn er drie speelbare rollen. Zo kan je de simulatie beleven als leerkracht, de schutter en als politieman. In de simulatie zul je als leerkracht gillende en paniekerige kinderen moeten begeleiden naar een veilige plek om zoveel mogelijk levens te redden. De simulatie zal je hierbij de nodige tips geven. Als schutter moet je zo snel mogelijk doorheen de school zoveel mogelijk slachtoffers maken en als politieman moet je uiteraard de schutter zo snel mogelijk tegen houden en neerschieten.

In onderstaande video krijg je alvast een beeld van dit toch wel hallucinant videospel. Je kan je in Europa bijna niet voorstellen dat je dit überhaupt zou moeten ervaren, laat staan er voor trainen in je opleiding.