Je kent ze wel. Die witte bestelwagens die overal in je dorp of stad staan geparkeerd op de weg of het voetpad om jouw pakketjes te leveren. Met tienduizenden rijden ze dag na dag op de weg en hun aantal neemt elk jaar toe. De zogeheten ‘last mile’-leveringen vertegenwoordigen 30 procent van het stadsverkeer. Een bloeiende, maar vervuilende markt waar Renault een nieuwe visie voor heeft. Op het Bedrijfsvoertuigensalon van Hannover 2018 heeft de Renault-groep namelijk vandaag in wereldpremière de Renault EZ-PRO voorgesteld. Dit concept voor een autonoom, elektrisch, geconnecteerd en gedeeld voertuig belichaamt zijn toekomstvisie voor leveringen over de laatste kilometer. Deze sector vertegenwoordigt namelijk een van de grootste toekomstopportuniteiten voor een baanbrekende, schone en efficiënte stadsmobiliteit die overbodige voertuigen beperkt. Terwijl de elektronische handel blijft boomen, eisen klanten alsmaar snellere leveringen, moeten professionals hun leveringskosten optimaliseren en proberen steden de toestroom van voertuigen terug te dringen.

2018 - EZ-PRO

Follow the leader

De autonome leaderpod van EZ-PRO biedt wel plaats aan een conciërge, die echter niet meer hoeft te rijden en zich dus kan toeleggen op taken met meerwaarde, zoals de supervisie en routeplanning van de robotpods zonder chauffeur. Hij verzekert ook een gepersonaliseerde service zoals de persoonlijke levering van voedingsmiddelen of breekbare voorwerpen. Renault is van mening dat de mens nog lang centraal zal staan bij transportactiviteiten.

Het concept van EZ-PRO legt de nadruk op de veiligheid en ergonomie van de bestuurdersplaats met onder meer een frontale toegang, een joystick voor de bediening en het wendbare platform met vier sturende wielen. De autonome robotpods kunnen de leaderpod volgen als in een konvooi maar kunnen zich ook autonoom verplaatsen om de laatste kilometer van hun traject te volgen. Een andere troef van dit conceptvoertuig zijn de mogelijke toepassingen op maat, die steunen op de expertise van Renault Pro+. EZ-PRO biedt namelijk personaliseerbare modules die inspelen op een grote verscheidenheid aan specifieke behoeften van professionele klanten: specialisten in leveringen en logistiek over de laatste kilometer maar ook kleinhandelaars, ambachtslui en ondernemers.

2018 - EZ-PRO

EZ-PRO is een gedeelde oplossing Een konvooi van robotpods, beheerd door eenzelfde logistieke operator, kan verscheidene types van goederen vervoeren aangezien elke pod zijn eigen expediteur, klanten en leveringsplaats heeft. In die context kan een pod ook over een en dezelfde route reeksen van leveringen voor online winkels uitvoeren. Die gedeelde scenario’s helpen de productiviteit van de pods te verhogen en de leveringskosten te beperken.

EZ-PRO werd ontworpen als een optimale leveringsoplossing, zowel voor professionals als voor eindklanten. Die laatste kunnen het uur en de plaats van de levering zelf kiezen. Ook krijgt de eindgebruiker de keuze om zijn pakjes manueel te laten leveren door de conciërge of zelf af te halen in de lockers met zelfbediening in de autonome robotpods. Die lockers, die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk zijn, kunnen door de bestemmeling worden geopend met een smartphone. Ook wordt het daardoor mogelijk om de pakjes in real time te volgen via een smartphone en om meldingen te laten versturen voor nog vloeiendere leveringservaringen.

2018 - EZ-PRO