Hoewel op het moment van het schrijven van dit artikel er nog geen algemene oproep is tot het sluiten van Vlaamse of Nederlandse scholen wegens een grote uitbraak van COVID-19 (Coronavirus), lijkt een preventieve proactieve voorbereiding zoals de PXL hogeschool nooit een slecht idee. Want is jouw school klaar om opeens vanaf morgen afstandsleren aan te bieden aan alle leerlingen? Sommige andere landen over de hele wereld hebben ook scholen tijdelijk gesloten, waaronder China, Italië, Japan, Iran en Korea. De verspreiding van een virus gedraagt ​​zich als een exponentiële functie en zal waarschijnlijk de opleiding van veel leerlingen wereldwijd in de komende maanden beïnvloeden.

Hoe implementeer je afstandsonderwijs?

Afstandsonderwijs houdt in dat studenten op afstand leren, meestal via het gebruik van online leerplatforms. Het lijkt mij momenteel verstandig om je school en jezelf uit te rusten met online leermiddelen om uw leerlingen vanop afstand te ondersteunen.

Het holderdebolder (gedwongen) invoeren van afstandsonderwijs is voor een enkele leerkracht een uitdaging om door het uitgebreide aanbod de juiste keuze van tools te kiezen. Het lijkt ons vandaag de dag ook geen slecht idee om op je school hiervoor een werkgroep op de richten om samen met o.a. je ICT-coördinator de ideale werking te zoeken.

Voordelen van leren op afstand:

  • vrijheid om op je eigen tempo te leren
  • je van overal kan leren op elk tijdstip van de dag
  • online tools zijn meestal vrij makkelijk te gebruiken (eens je de basis beheerst)

Nadelen van leren op afstand:

  • de kans op afleiding is groter
  • moeilijker om het leertraject te volgen
  • beperkte persoonlijke interactie met klasgenoten en leerkrachten
  • internet (Wi-Fi) en een computer zijn essentieel
  • de kwaliteit van leren zal vaak minder zijn (maar beter dan niets!)

Hieronder som ik diverse tools op die je kunnen helpen bij het starten van afstandsleren met jouw leerlingen op school. Bij bepaalde tools heb je misschien de hulp nodig van je ICT-coördinator om functies te activeren. Sommige tools zijn gratis en andere tegen betaling, maar hebben soms in de gratis versie beperkte functies. Omdat ik zelf in het Vlaamse onderwijs werkzaam ben, zal je soms ook enkele tools zien die vooral daar veel gebruikt worden. De tools zelf staan in willekeurige volgorde in de lijst.

KlasCement

De medewerkers van KlasCement bouwden een dossier met massa’s inspiratie en concreet materiaal dat je onmiddellijk kan inzetten. Het helpt je om leerlingen op te vangen of om op afstand te onderwijzen.

Klik door op de links om tips en materiaal te ontdekken. Ze blijven de pagina’s aanvullen en verbeteren met nieuwe toevoegingen.

KlasCement: wat te doen nu de lessen niet doorgaan?

Elektronische LeerOmgeving (ELO)

Een ELO wordt veel vandaag de dag al veel gebruikt op scholen en zorgt voor efficiënte communicatie tussen leraren en hun klas.Een ELO kan worden gebruikt om klassikaal werk te uploaden, opdrachten te maken, quizzen te maken, quizresultaten bij te houden en te communiceren met studenten en ouders. Vaak gebruikt een school ook meerdere ELO’s en kan je de functies combineren.

Via Google Classroom en Microsoft Teams kan je als leerkracht digitaal klassen aanmaken, lesmateriaal delen, toetsen en opdrachten delen, enz… Via KlasCement vind je een hele reeks aan nuttige handleidingen om hier als leerkracht snel mee aan de slag te gaan.

Via Smartschool heeft een school ook de mogelijkheden om te communiceren en documenten te delen. In het basisonderwijs zijn tools zoals ClassDojo en Seesaw heel bruikbaar.

Andere tools zoals Moodle en Xerte vragen iets meer werk voor op te zetten, maar zijn ideaal om online individuele leerpaden uit te werken met je leerlingen. De nodige informatie hierover kan je vinden bij Toll-Net, een organisatie die gespecialiseerd is in technologie-ondersteund levenslang leren en o.a. workshops op school aanbiedt.

Online presenteren

Hoe breng je als leerkracht je lesinhoud bij leerlingen? Hebben studenten toegang tot een online leerboek of ga je aantekeningen in presentaties of online documenten samenvatten? Sommige scholen gebruiken reeds online educatie platformen zoals Microsoft office 365 en Google G Suite waar heel wat digitale tools aanwezig zijn.

Interactieve vragen en oefeningen

Op KlasCement kan je een hele themapagina met nuttige leermiddelen vinden over digitaal toetsen in het onderwijs. Vaak kan je ze ook als interactieve vragen toevoegen aan je presentaties en cursussen. Enkele handige tools hiervoor zijn:

Online samenwerken

Online brainstormen over een onderwerp? Dat kan ook van thuis uit met onderstaande tools:

Instructievideo’s maken en bekijken

Je lessen opnemen is nooit een slecht idee. Zo kan je ze online bewaren en delen met je leerlingen. Het is ook een ideale manier om leerstof van een bepaald onderwerp opnieuw te bekijken als je als leerling aan het studeren bent. Enkele voorbeelden:

Live video streamen naar je leerlingen

Onderstaande tools zijn ideaal als je als leerkracht en school besluit om op bepaalde vaste momenten online lessen te geven aan je leerlingen. Zo stream je op dat moment je les live via het internet tot bij de leerlingen thuis. Bepaalde tools zoals Google Hangouts Meet hebben ook tijdelijke functies gekregen om bijvoorbeeld deze live stream video’s op te slaan.

Online projecten

Maak een project dat studenten moeten voltooien. Het kan een onderdeel zijn van het van een deel van een les, het presenteren van informatie en het reflecteren op een taak.

YouTube player

Interactief wiskunde aanleren

Studenten kunnen via onderstaande tools online wiskundevragen beantwoorden en onmiddellijk resultaten ontvangen.

Mixed Reality

De gevorderde leerkrachten die bovenstaande apps al helemaal onder de knie hebben, kunnen kijken naar virtual en augmented reality apps om les te geven.

Nog andere nuttige links, artikels en tools:

Zelf suggesties om deze lijst aan te vullen? Stuur ze mij door via davy@edavy.com