Enkele dagen geleden was ik aanwezig op de Belgian Tech Show waar er op een kleine oppervlakte toch heel wat technologische innovaties werden ten toon gesteld. De komende dagen ga ik regelmatig een kort artikel schrijven over de verschillende bedrijven en producten die ik er heb gezien en getest. Zo stond auto producent BMW er ook met twee van zijn meest hoog technologische wagens, de BMW 740E iPerformance en de volledig elektrische BMW i3. Die eerste is een echte limousine voor de veeleisende CEO en de i3 een relatief betaalbare elektrische wagen voor iedereen. Met de BMW i3 kon ik ook een testrit maken, waar ik graag van gebruik maakte.
Elektrisch rijden of nu nog niet?
Hoewel de elektrische BMW i3 al enkele jaren op de markt is, had ik nog niet de kans gekregen om er zelf eens met te rijden. De wagen spreekt me zeker aan door zijn apart uiterlijk en ook omdat de wagen gebouwd is met grotendeels gerecycleerde of recycleerbare materialen. Voor deze testrit had ik al met een Tesla Model S, Model X en een Renault Twizy gereden. Mijn praktijk ervaring met elektrische wagens was dus nog niet zo uitgebreid, maar ik volg de technologie wel op de voet en ik ben er zeker van dat ik in de nabije toekomst een elektrische wagen zal aanschaffen. Ik ben meestal een ‘early adopter,’ maar de aankoop van een wagen blijft toch nog steeds een grote investering, die het soms moeilijk maakt om meteen in een nieuwe en dure technologie in te stappen. De laatste jaren waren vooral de prijs en het beperkte rij bereik een afknapper voor veel consumenten, ook voor mij.
Stevig koppel
Net zoals alle elektrische wagens is de BMW i3 zo goed als geruisloos in het verkeer. Zijn futuristisch uiterlijk lokt alvast heel wat bekijks als je door de straten rijdt, maar we zijn niet altijd zeker of het uit bewondering is of dat men de wagen ronduit lelijk vindt. Hier zijn de meningen zeker in verdeeld. Ofwel zie je de wagen graag (wij zien vooral de achterkant wel zitten) ofwel vind je de wagen helemaal niets. Het oog wil vandaag de dag ook wel wat, zeker als je een wagen koopt van rond de 40.000 Euro. Toch is het speciale uiterlijk van de kleine i3 ook een wolf in schapenvacht. Stop je aan het rode licht naast een blitse sportkar dan hoef je helemaal niet het schaamrood op de wangen te krijgen. De i3 staat zijn mannetje wel als het gaat over performantie en een stevig koppel. Van 0 tot 100 km/u doe je toch in een dikke 7 à 8 seconden wat zeker niet slecht is voor een wagen van deze afmeting.
Rijbereik
Om het rijbereik echt te testen dan zal ik aan BMW even een langere testrit moeten vragen. Hiervoor was mijn rit van een half uurtje doorheen de binnenstand van Berchem en Deurne toch wat kort. Op de folder die ik ter beschikking kreeg belooft BMW een rijbereik van 200 kilometer met de standaard versie van de i3 tot wel 300 kilometer met de optionele range extender, waardoor je in theorie tot bijna in Parijs zou kunnen rijden. Misschien is zo een testrit tot in Parijs (of niet niet?) en terug wel een idee voor een nieuw blog artikel?
Een rijbereik van bijna 200 kilometer is echter voor heel wat mensen zeker genoeg. Je moet voor jezelf maar even kijken hoe vaak je meer dan 200 kilometer op een dag rijdt. Zo krijg ik vaak bij vrienden de opmerking dat met een rijbereik van 200 kilometer een dagje naar zee zelf niet mogelijk is, maar hierbij vergeten deze criticasters vaak dat je tijdens je strandbezoek wel je auto kan opladen aan een laadpaal waardoor deze weer helemaal is opgeladen voor je rit terug naar huis. Het netwerk aan laadpalen in ons land neemt elk jaar gelukkig sterk toe.
Een wagen voor digital natives
De BMW i3 is bijna ontworpen voor de digital natives onder ons. Het concept van ‘altijd verbonden zijn met het internet’ is bij de i3 gewoon standaard. Met zijn standaard geïntegreerde SIM-kaart is de BMW i3 in volle vaart met de wereld verbonden. Om onderweg nooit zonder energie te vallen kunt u beschikken over de mobiliteitservice ChargeNow met het grootste netwerk van openbare laadstations ter wereld. De BMW service ParkNow toont u waar u langs de weg of in welke parkeergarage u uw wagen kunt parkeren. En met de Carsharing-service DriveNow vindt u indien nodig heel gemakkelijk een wagen in uw buurt.
Het tijdperk van de elektrische mobiliteit creëert vrijheden die tot nu toe ondenkbaar werden geacht: met de BMW i Remote App sta je via je smartphone of smartwatch altijd in verbinding met de BMW i3 en kan je steeds informatie opvragen over de laadstatus van de accu en het rijbereik op elektriciteit. Indien de BMW i3 op een laadstation is aangesloten, controleer je het laadproces gewoonweg vanop afstand. Zo kun je uw vertrektijd bepalen, waarop uw BMW i3 volledig opgeladen en op temperatuur gebracht moet zijn. Desgewenst analyseert de app zelfs de efficiëntie van uw rijstijl. Fancy hé.
BMW is klaar voor de toekomst
Ik ben er alvast van overtuigd dat BMW zeer goed op weg is om een aankomende wereld van elektrische wagens te omarmen. De R&D die ze nu stoppen in de BMW i3 en ook de BMW i8 is innoverend, maar ook nodig om mee te zijn met andere grote spelers op de relatief nieuwe markt van elektrische auto’s. Ik ben alvast benieuwd naar wat BMW ons de komende jaren nog allemaal aan innovaties zal brengen. Ik ben alvast bereid om ze als eerste te testen en aan jullie te vertellen 😉
Trackbacks/Pingbacks