Een half jaar geleden schreef ik al dat Google met Project Stream bezig was om de gaming markt te gaan veroveren. Ze komen echter niet uit met een nieuwe gaming console zoals PlayStation, Switch of Xbox, maar introduceren een streamingdienst voor videogames. Vergelijk het met een Spotify voor muziek en een Netflix voor films. De streamingdienst zal Stadia (meervoud van stadium) heten en zal werken op elk mediatoestel in je huis zoals een tv met Chromecast, computers met de Chrome-browser en Google Pixel-apparaten. Stadia zal in de loop van 2019 worden gelanceerd in Amerika, Canada en Europa.

stadia lanceerdatum

Topgames in alle grafische pracht spelen op een goedkope computer

De service zou zo simpel moeten werken dat je enkel met een druk op de knop op ‘speel nu’ meteen in je browser zou kunnen spelen. De games worden dus niet geïnstalleerd op een console of op je pc, maar staan in de datacenters van Google. Je kan games dus spelen op een simpele en goedkope computer en hebt geen dure gaming pc meer nodig. Stadia biedt de mogelijkheid om games te streamen naar desktops, laptops, tv, tablets en smartphones. De volledige lijst van speelbare games is nog niet bekend, maar bekende games zoals Assassins Creed Odyssey en Doom Eternal zijn reeds aangekondigd.

Gamen in 4K resolutie

Google belooft beelden met een 4K-resolutie en 60 frames per seconde (fps) naar gebruikers te streamen. Daarnaast biedt Stadia ondersteuning voor een groter kleurcontrast met high dynamic range (HDR) en voor surround sound. Gebruikers hebben naast hun scherm geen aparte spelcomputer nodig om een game te spelen.

Wel kunnen gamers een eigen controller, muis of toetsenbord gebruiken als aanvulling op hun scherm. Daarnaast heeft Google een eigen Stadia-controller aangekondigd, die via wifi verbinding maakt met een game in het datacenter van Google, en automatisch herkent wat voor scherm de speler gebruikt.

De controller is onder meer voorzien van een knop om beelden direct te delen op YouTube. Daarnaast heeft de Stadia-controller een ingebouwde microfoon, waardoor gamers tijdens het spelen gebruik kunnen maken van Googles stemassistent.

Samen spelen

Een belangrijk element van Stadia is het samenbrengen van spelers. Zo is lokale multiplayer zonder extra benodigde kracht mogelijk, omdat spelers allemaal op hun eigen cloud zijn ingelogd. Elke gamesessie die gestreamd wordt kan een link bevatten zodat kijkers mee kunnen doen met de streamer. Google noemt dit ‘Crowd Play’. Een andere mogelijkheid is ‘State Share’, waarmee spelers hun game, inclusief alle gevonden items en loot, kunnen delen met een andere speler. Bovendien zou je met de technologie van Stadia tot duizenden spelers kunnen samenbrengen in 1 wereld of map.

De prijs van een abonnement voor Stadia is echter nog niet bekend. Als Google de prijs relatief laag kan houden en de technologie ook stabiel kan laten draaien. Dan is dit zeker het begin van het einde van fysieke consoles en fabrikanten van dure gaming hardware.