Toen ik een persbericht zag passeren over een remake van Constructor reageerde ik al snel met een roes van nostalgie. Constructor is een oud spelletje uit 1997 dat ik toen regelmatig heb gespeeld. In 1997 was ik ook wel een tiener, maar ik herinner me nog goed dat ik me toen goed heb geamuseerd. In Constructor speel je als aannemer die een nieuwe stad moet bouwen en de bewoners zelf kan kiezen. De humor en de speciale concurrentiestrijd met andere (computer) spelers was toen verfrissend en nieuw.

Nostalgie ten top, maar dat is het dan ook

Daardoor was mijn hoop voor deze remake wel hoog. Ik ging er van uit dat de (originele) ontwikkelaars deze oude parel een nieuw leven hebben ingeblazen en bovenop de torenhoge nostalgie een hedendaagse dosis gameplay hebben gegoten. Spijtig genoeg is dat niet het geval. Bij het opstarten van het spel zie je duidelijk wel dat de graphics zijn verbeterd (zou maar erg zijn na 20 jaar), maar hoe langer ik speelde hoe meer ik me irriteerde aan het idee dat ze verder bijna niets hebben verbeterd. Eens deze teleurstellingen zich meer de kop opstaken, vond ik zelfs de HD graphics een teleurstelling. Een diepe teleurstelling eigenlijk want 20 jaar later zijn er al heel wat meer spelletjes op de markt verschenen waarmee we kunnen vergelijken. De remake van Constructor uit 1997 is vandaag de dag hopeloos verouderd qua gameplay en in feite gewoon irriterend, omdat je standaard meer verwacht dan toen.

De basis is gewoon hetzelfde

De basis van Constructor is dus nog steeds dezelfde. Je speelt als bouwheer en je moet alle basis faciliteiten verzorgen om een nieuwe stad te bouwen. Dat start bij het bouwen van fabrieken voor bouwmaterialen, het aannemen van werknemers, maar ook het kiezen van jouw nieuwe bewoners. Bepaalde huizen trekken een bepaald type bewoner aan. De goedkope krotten trekken volgens de ontwikkelaar altijd een marginaal publiek aan, dus zal je ook enkel deze huurder kunnen kiezen. Een stereotiep beeld dat nog eens wordt bekrachtigd door het feit dat deze huurder ook jouw latere werknemers zullen kweken. Uiteraard zullen uit deze krottenwijken enkel vooral laag geschoolde en domme arbeiders komen. Grappig en ludiek bedoeld uiteraard, maar ik kon er als tiener toch harder om lachen. Nu dacht ik er misschien wat teveel over na, soit.

Ook het menu is amper veranderd en ook de bediening van het spel is in feite gewoon nog steeds hoe het was 20 jaar geleden. Dat was toen op een pc waarschijnlijk wel voldoende, maar op een Playstation 4 zijn er ondertussen al betere manieren uitgevonden om een menu te doorpluizen. Je bent vaak de weg kwijt doorheen de vele menu’s en bovendien loopt het spel ook af en toe vast of gebeuren er gewoon rare dingen die je niet bedoelde.

constructor-hippie

De humor is er gelukkig ook nog steeds

De grappige cartoonachtige sfeer met bijhorende geluiden is ook gebleven. Hierdoor krijg je ook dankzij het oude getrouwe muziekje ook jouw dosis van nostalgie. Maar zoals ik eerder al zei is die nostalgie injectie niet voldoende om je heel lang met het spel te boeien. Laat staan dat je het origineel nooit gespeeld hebt en dus die nostalgie zelfs niet ervaart. Dan gooi je volgens mij dit spel al na een half uur op de tweedehandse markt.

Je kan als speler in het spel nog de meeste fun beleven door tegen echte vrienden te spelen. Het is echt wel grappig om naar je vriend een hippie te sturen die in zijn straten een straat party organiseert en zijn werkzaamheden stil legt. Ondertussen steel je nog even een huis van hem tijdens deze afleiding en plan je al een volgende aanslag door misschien een maffiabaas in te schakelen om een belangrijk gebouw op te blazen. Genoeg keuzes om elkaar het leven zuur te maken. Deze momenten zijn de reden dat dit spel nog steeds enkele punten krijgt van mij want ze kunnen effectief leuk zijn.

constructor-spel

Conclusie

Uiteindelijk heb ik na het spelen van deze remake een negatief gevoel over gehouden en vooral de mening dat deze remake er beter nooit had gekomen. Het lijkt me eerder een slimme zet om nog snel wat centen te slaan uit een oud project en te spelen op die nostalgische gevoelens van je oude fans. Spijtig moest het echt zo hun motivatie geweest zijn, maar door de vele bugs, de vrijwel ontbrekende vernieuwingen kunnen we bijna niets anders denken. Laat het spel links liggen als je nooit het origineel hebt gespeeld. Enkel doorgewinterde fans van strategie bouwgames kunnen misschien het spel toch eens proberen. Er zijn uiteindelijk nog steeds heel wat opties binnen het spel om je verschillende uren bezig te houden, vooral met vrienden.

Score: 4/10