De zomer komt er weer aan dus ik kijk al weer uit naar die zwoele zomer avonden, waarbij ik gezellig met een pintje in mijn eigen tuin kan vertoeven en de kinderen kan zien spelen in het gras. Nu de totale verbouwing van mijn huis achter de rug is (en binnen alles is behangen en geschilderd tot op zolder) werd het tijd dat ik de tuin, terras en oprit onder handen ging nemen. Noem het een geluk bij een ongeluk, maar vorig jaar is het oude huis naast ons afgebroken en zijn er appartementen in opbouw. Hierdoor heb ik met de nieuwe eigenaar enkele afspraken kunnen maken en hebben ze bijvoorbeeld onze oude tuinmuur en oude versleten garage op hun kosten afgebroken. Ook de oude oprit uit betonklinkers is nu gedeeltelijk opgebroken, omdat er graafwerken voor een kelder naast de deur hebben plaats gevonden. We hebben dus wel geluk dat we eerst onze tijd en centen aan het huis hebben besteed en nog hebben gewacht met de tuin en oprit. Het zou maar zonde zijn als deze een paar jaar geleden zou zijn vernieuwd en nu opnieuw zou zijn opgebroken.

Tuinhuis

Het eerste onderdeel van onze tuin heb ik feite vorig jaar al gerealiseerd door zelf met behulp van wat familie en vrienden een nieuw tuinhuis te bouwen. Een blokhut principe waarbij je alles bouwt als een puzzel. Zelf voorzie je uiteraard eerst de nodige fundering om het tuinhuis op te zetten en nadien te schilderen. We hebben dan ook zelf hier chape in gelegd, gevloerd en elektriciteit en verlichting voorzien. Als ‘finishing touch’ is er ook een mooi laagje verf op geveegd. Maar aangezien dit project vorig jaar eigenlijk al rond was, ga ik er in deze blog niet veel woorden meer aan vuil maken.

Tuinmuren

Als ik iets doe, probeer ik het steeds goed te doen en bovendien graag zelf. De handen uit de mouwen steken is leuk als je vooral tijdens de week werkt met je hoofd, zodat je dankzij die inspanning in feite mentaal kunt ontspannen. Toch zijn er deze keer beperkingen aan wat ik zelf kan of wil doen, omdat ik ook alles graag af wil hebben tegen dat het mooie weer echt gaat beginnen. Zo ben ik een paar weken geleden zelf wel begonnen aan een deel van onze nieuwe tuinmuur, maar heb ik deze week de rest van de muur wel door een firma laten plaatsen. Het eerste deel van de muur, ongeveer 4 meter, bestaat namelijk uit steenkorven en die zijn best afgrijselijk duur om te laten plaatsen. Ik wilde deze toch per sé hebben ter hoogte van waar ons nieuwe terras zou komen, dus heb ik deze zelf geplaatst. Eerst fundering graven en beton gieten. De verstevigingspalen in de beton vast zetten, de korven over de palen zetten en de korven vullen met twee big bags aan sierstenen. Amai mijn armen, maar het resultaat mag er hopelijk binnenkort ook wezen. Later plaats ik er ook nog een schanskorf BBQ of tuinhaard tegen, maar daarvoor moet eerst het nieuwe terras er liggen.

Hieronder enkele foto’s van de werken, maar ook een voorbeeldje van hoe het ongeveer zou moeten worden als het allemaal af is.

Het tweede deel van de muur, nadat het terras stopt en waar de tuin dus verder gaat in vooral planten, bloemen en gras is door een firma deze week afgewerkt met een tuinmuur die bestaat uit metalen dunne palen en planken. We hebben voor deze soort muur gekozen omdat het past bij een traditioneel huis, maar ook bij een meer modern huis zoals het onze. Door niet te kiezen voor betonpalen heeft de muur ook een strakke look.

Volgende stap is het zelf graven van wat buizen voor afwatering voor een nieuwe carport en terras overkapping. Nadien het laten laten plaatsen van een nieuwe oprit en nieuw groot terras. Een klinker paadje naar het tuinhuis en rondom het tuinhuis ook klinkers. Hopelijk is het meeste nog klaar in juni en kunnen we in de zomer hier ten volle van genieten. Dat lezen jullie dan wel weer in een nieuwe update binnenkort!