Vandaag kwam vrij onverwacht de mededeling dat DPG Media (VTM, Q2, HLN…) en telecombedrijf Telenet (Vier, Vijf, Play, …) toch een Vlaamse Netflix gaan lanceren met een volwaardig streamingaanbod vol lokale en internationale content. De twee partners willen inspelen op het veranderende kijkgedrag en een lokaal alternatief bieden voor grote internationale streamingdiensten zoals Netflix, Disney, HBO, Amazon Prime, … Telenet en DPG Media zullen een joint venture opzetten en verwachten dat het nieuwe bedrijf actief zal zijn in het najaar van 2020.

Fijn zullen velen onder jullie denken, maar ik kreeg opnieuw het gevoel van: “wéér een extra abonnement dat ik eigenlijk niet nodig heb”? Opnieuw een nieuwe betaalmuur die Vlaamse content gaat afschermen die ik nu wel vrij kan bekijken, mits een occasionele reclameboodschap tussendoor.

Dit gevoel heb ik trouwens al langer dan vandaag. Vooral sinds ook Disney en Apple besloten om hun eigen streaming diensten te lanceren met ook hun eigen unieke content. Content die op die manier ook werd weg getrokken uit grotere spelers zoals Netflix. Ook Youtube probeert sinds een tijdje ook een uniek film- en serie aanbod via Youtube Originals te lanceren.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het geweldig dat deze bedrijven grote budgetten inzetten om nieuwe films en series te produceren, maar ik was in ieder geval niet van plan om binnenkort 4 of 5 streaming abonnementen te nemen om telkens dat kleine stukje unieke content te kunnen bekijken of beluisteren (ook muziekdiensten zoals Spotify reken ik hierin mee). Dan heb ik het ook nog niet over diverse andere abonnementen die je moet nemen om gewoon meer dan 1 online krant te kunnen lezen. Ik kon het op Twitter nog het beste samenvatten in onderstaande cartoon.

Ik ben duidelijk ook niet de enige met die mening gezien de tientallen reacties en retweets van deze cartoon.

Ik heb ondertussen al van meerdere mensen in mijn vriendenkring gehoord dat ze, hoewel nieuwe streaming services zoals Disney+ nog niet gelanceerd zijn in België, ze de unieke series al bekeken hebben. Uiteraard via illegale streaming bronnen, maar net deze illegale manier was net de afgelopen jaren op sterven na dood. Sinds 2019 zijn echter illegale streaming diensten weer populairder dan ooit. Een Vlaamse Netflix (zonder de VRT trouwens), die op zijn beurt ook nog eens alle Vlaamse series achter een nieuwe betaalmuur zal zetten, is niet echt iets waar ik sta voor te springen (of eigenlijk voor wil gaan betalen).

Misschien is er dringend nood aan een joint venture tussen al deze verschillende streaming diensten om een overkoepelende streaming dienst te ontwikkelen in plaats van alles opnieuw te gaan opdelen in diverse kleinere diensten? Ik betaal liever twee maal zoveel als nu voor mijn Netflix abonnement als ik ook de content krijg van Disney, HBO, Apple, … in één platform, maar ergens trek ik persoonlijk wel een grens en wil ik hierin kunnen kiezen.

Amazon doorziet dit probleem al en komt met Amazon Channels

Amazon biedt in Amerika al een service aan waarbij je modulair ook naar Showtime, HBO, … kan kijken via Amazon Prime (Channels)*. Amazon Channels is een service die beschikbaar is voor Amazon Prime-abonnees en die je het soort toegang geeft tot de inhoud die je wilt, op de streaming-apparaten of smart TV’s die je wilt. En omdat het over het algemeen goed wordt ontvangen door contentmakers, krijgt het steeds nieuwe content. Zie Amazon Channels als het antwoord op degenen die inhoud overal en altijd willen streamen, maar daarvoor niet op slechts één service willen vertrouwen. Je betaalt dan nog wel steeds de volle pot voor elk afzonderlijk abonnement, maar het is alvast veel overzichtelijker.

Moraal van dit verhaal is dat ik me verzet in dit artikel tegen de oprichting van een zoveelste betaalmuur, die nu relatief vrij toegankelijke content zal afschermen. Een irritatie die je dagelijks tegenkomt bij het lezen van online kranten en zich meer verspreid over alle media. Hoe staan jullie hier tegenover? Vertel het me zeker in de commentaren.