PDCA-cirkel

In mijn day job als IT manager start ik jaarlijks toch enkele tientallen projecten op. De ene wat groter dan de andere, maar het is toch een vrij breed spectrum aan hardware en software waar ik constant met bezig ben.

Tijdens dit proces volg ik meestal vrij goed de gekende PDCA-cirkel (Plan, Do, Check, Adjust of Act) om een project tot een goed einde te leiden. Soms moet je deze cirkel meermaals doorlopen om een groter probleem op te lossen. Niet elk experiment heeft een gunstig resultaat natuurlijk. Een systeem dat ik trouwens al hanteerde voordat ik zelfs van PDCA gehoord had, maar het werkt wel.

PDCA-cirkel

Waarom geen PDCAP-cirkel?

Daarbij ontdekte ik dat je aan de PDCA-cirkel nog een extra stap kan toevoegen. Als je een project tot een goed einde hebt gebracht of een probleem hebt kunnen oplossen, waarom zou je dan stoppen bij de laatste stap ‘Adjust/Act’? Ik heb al enkele malen de stap ‘Promote’ ook bij de cirkel toegevoegd. Dit doe ik de laatste tijd wel meer door middel van Case Studies uit te werken met partners. Die willen namelijk ook wel graag hun nieuw en experimenteel product bekend maken bij hun andere klanten. Als jij als klant dan graag als voorbeeld wil dienen, dan is dit voor hun ook een meerwaarde waar ze hun marketing afdeling graag voor inzetten. En via die weg geniet jouw organisatie (en jezelf als project leider) ook mee van een vleugje gratis marketing.

Dus ben je trots dat een (experimenteel) project tot een goed einde is gebracht? Denk je dat het misschien wel als voorbeeld kan dienen voor anderen op de markt? Promoot het gewoon via een Case Study en kom met jouw organisatie naar buiten als hét voorbeeld voor jouw sector.

  1. Plan
  2. Do
  3. Check
  4. Adjust/Act
  5. Promote!

Enkele Case Studies die ik in 2016-2017 heb verwezenlijkt:

  • Cisco Meraki cloud netwerk (online artikel via Cisco Meraki marketing)
  • Cisco Meraki cloud netwerk (online artikel via partner Conxion marketing)
  • Lock’n Charge laptop karren (online artikel en folder via Lock’n Charge)
  • Chromebooks (online en magazine artikel via Eurosys marketing)

Wat is jouw mening? Geloof jij in case studies waarbij klanten aan het woord zijn? Laat het mij even weten in de commentaren hieronder.