Nintendo heeft vandaag aangekondigd dat het nieuwe Nintendo Switch-systeem wereldwijd wordt uitgebracht voor 299 dollar op 3 maart, ook in België. Het nieuwe Nintendo Switch platform trok al even mijn aandacht omdat het toch vrij vernieuwend is. Ik zie er veel meer potentieel in voor andere doeleinden dan enkel spelletjes spelen. Ik hoop dat Nintendo bijvoorbeeld ook denkt aan mogelijkheden om het toestel ook te kunnen gebruiken voor het aansturen van het ‘Internet of Things’ in je huis. Het zou tof zijn moest je de Switch kunnen vastnemen als tablet om te gamen, maar ook om op deftig op het internet te surfen, je domotica aan te sturen, je slimme thermostaat te checken, enz… Het mobiele concept, maar toch krachtige hardware maakt het er een ideaal apparaat voor. Ik vermoed dat het echter enkel bij dromen zal blijven, maar wie weet.

De Nintendo Switch is een gloednieuw soort gamesysteem dat allerlei manieren biedt om te spelen

“De Nintendo Switch is een gloednieuw soort gamesysteem dat allerlei manieren biedt om te spelen”, aldus Tatsumi Kimishima, de directeur van Nintendo. “We laten de wereld kennis maken met nieuwe ervaringen die mogelijk worden gemaakt door de unieke eigenschappen van de Nintendo Switch-hardware en de Joy-Con-controllers.”

De Nintendo Switch is volgens Nintendo een revolutionair gamesysteem. Niet alleen kun je het thuis aansluiten op de tv, maar je kunt het ook in een handomdraai veranderen in een handheldsysteem met een beeldscherm van 6,2 inch, waarop je onderweg kunt spelen. Voor het eerst kunnen spelers altijd en overal genieten van de ervaring die gamesystemen voor thuis bieden. Het scherm is een geavanceerd touchscreen met multi-touchmogelijkheden voor compatibele games. De batterij kan meer dan zes uur meegaan, afhankelijk van de game en de omstandigheden waarin het systeem wordt gebruikt. De batterijduur is bijvoorbeeld zo’n drie uur wanneer je The Legend of Zelda: Breath of the Wild speelt. Als je niet thuis bent, kun je de Nintendo Switch opladen door de voeding aan te sluiten op de USB Type-C-poort van het systeem.

Joy-Con-controllers

Met de veelzijdige Joy-Con-controllers kunnen spelers op diverse, verrassende nieuwe manieren plezier hebben. Je kunt in iedere hand één Joy-Con-controller houden of ze als één controller gebruiken door ze vast te maken aan de Joy-Con-houder. De controllers kunnen ook worden vastgemaakt aan het systeem zelf om het in de handheldstijl te gebruiken. Bij ondersteunde games voor twee spelers houdt iedere speler één controller vast. Iedere Joy-Con heeft een volledige serie knoppen, zodat elke controller los kan worden gebruikt. Elke Joy-Con heeft ook een versnellingsmeter en een gyroscoop, waardoor de linker- en rechtercontroller elk hun eigen bewegingsbesturing hebben.

Wat zit er in de doos?

In de doos zitten het systeem zelf, een linker- en rechter-Joy-Con-controller, een Joy-Con-houder (waaraan je twee Joy-Con-controllers kunt vastmaken om ze als één controller te kunnen gebruiken), twee Joy-Con-polsbandjes, een Nintendo Switch-houder (waar je het systeem in kunt zetten om het aan te sluiten op een tv), een HDMI-kabel en een voeding. Er worden twee stijlvolle uitvoeringen van het systeem uitgebracht: een versie met grijze Joy-Con-controllers en een versie met één neonrode en één neonblauwe Joy-Con-controller.

nintendo switch doos

Interactieve functies

De Nintendo Switch beschikt over een aantal ingebouwde functies die het systeem interactiever maken. Op de linker-Joy-Con zit een opnameknop waar spelers op kunnen drukken om screenshots te maken in games. Deze screenshots kunnen ze delen met vrienden op social media. Op de rechter-Joy-Con zit een NFC-aanraakpunt waar je amiibo-figuurtjes tegenaan kunt houden, evenals een infrarood-bewegingscamera die naast de afstand ook de vorm en bewegingen van objecten herkent in bepaalde games. De camera ziet bijvoorbeeld hoe ver weg de hand van een speler is en ziet zelfs het verschil tussen de handgebaren steen, papier en schaar. Beide Joy-Con-controllers zijn uitgerust met een nieuwe HD-trilfunctie die in compatibele games zorgt voor verfijnde trillingen die realistischer zijn dan ooit tevoren. Het effect is zo realistisch dat een speler bijvoorbeeld kan voelen hoe meerdere ijsblokjes elkaar raken in een glas, wanneer een Joy-Con wordt geschud. De HD-trilfunctie brengt een realistische ervaring teweeg waar beelden en geluiden alleen niet voor kunnen zorgen.

Lokaal spelen met je vrienden

De Nintendo Switch stelt spelers in staat om gemakkelijk contact te maken. Maximaal acht systemen kunnen met elkaar worden verbonden voor draadloze lokale multiplayerstanden. Dankzij de ingebouwde standaard kunnen spelers het systeem overal rechtop zetten en de Joy-Con-controllers onderling verdelen voor multiplayerplezier als er geen tv in de buurt is. Met het systeem kun je verbinding maken via wifi voor multiplayersessies.

Online gamen

Nintendo maakte ook een nieuwe online service bekend dat bij launch gratis kan worden uitgeprobeerd. Deze dienst houdt een nieuwe app in voor smartphones en tablets, die beschikbaar komt in de zomer, en laat spelers toe vrienden uit te nodigen om online te spelen, afspraken te maken en te chatten met elkaar in compatibele games. De betaalde onlinedienst zal beschikbaar zijn in de herfst.

En de games?

De Nintendo Switch wordt ondersteund door vermaarde onafhankelijke ontwikkelaars zoals Activision, EA, Take 2, Ubisoft en grote Japanse uitgevers. Sommige uitgevers, waaronder Bethesda, werken voor het eerst samen met Nintendo. Spelers kunnen op de Nintendo Switch bekende series als FIFA, The Elder Scrolls en NBA 2K spelen. De software voor de Nintendo Switch zal niet regiogebonden zijn.

https://youtu.be/Yyo737GcRng