Steeds meer mensen streven naar een betere inzet voor het milieu en het klimaat. Denk maar aan de klimaatmarsen waarbij massa’s (spijbelende) studenten vreedzaam betogen voor een beter klimaat. Maar niet alleen studenten zetten hun beste beentje voor. Ook bedrijven streven steeds vaker naar duurzame oplossingen. Zo namen we een kijkje bij Netmedia Europe, een Limburgs bedrijf waarbij het aspect ‘werken aan een duurzame toekomst’ sinds 2007 prominent aanwezig is. 

Netmedia Europe, het bedrijf achter het promotieplatform PromoButler en de e-viewer folders.eu, handelt naar vier kernwaarden: duurzaamheid, passie, openheid en ontwikkeling. Met een groot uitroepteken achter duurzaamheid. Dit begint alvast achter de schermen; van afval recycleren en herbruikbare drinkflessen uitdelen aan hun werknemers tot digitale administratie en communicatie om het papiergebruik tot een minimum te beperken. Als bedrijf is Netmedia Europe C02 neutraal.

Netmedia Europe is enthousiast over het feit dat ook jongeren meer en meer bezig zijn met duurzaamheid en het milieu. Daarom bezochten ze het Sint-Franciscuscollege uit Heusden-Zolder waar Pieter, Michiel en Jelmer uit de 3de graad de handen in elkaar sloegen en zelf begonnen aan een klimaatplan voor hun school. Zo willen ze een mentaliteitswijziging creëren waarbij leerlingen zowel thuis als op school duurzaam omspringen met het gebruik van papier, verpakkingsmaterialen en energie. Bovendien willen de studenten zoveel mogelijk digitaliseren, dubbelzijdig afdrukken verplicht maken, acties organiseren om geld in te zamelen voor milieuprojecten, de fiets en het openbaar vervoer promoten en nog veel meer. Als kers op de taart heeft het Sint Franciscuscollege via EuroSys de award voor ‘Duurzaam Ondernemen’ in de wacht gesleept. 

De school verdiende deze award omdat zij deelnemen aan het Circular Computing-project van EuroSys, waarbij men kiest voor remanufactured laptops. Laptops van 3 jaar oud worden opnieuw volledig geremanufactured. Bedrijven en scholen kunnen deze as good as new laptops aanschaffen aan een kost die tot 70% lager ligt dan de oorspronkelijke aankoop. Doordat de materialen worden hergebruikt is de C02-afdruk van zo een remanufactured laptop tot 10x lager. Daarenboven worden er per laptop nog eens 5 bomen geplant waardoor de productie C02 neutraal is. Netmedia Europe ondersteunt de leerlingen ook graag in hun klimaatplan door onder andere de tool folders.eu gratis aan te bieden. Zo kan het papierwerk binnen de schoolmuren tot een minimum gereduceerd worden en kunnen cursussen, boeken, infobrochures … duurzaam met elkaar gedeeld worden. Met folders.eu kunnen pdf’s omgezet worden naar een digitale draaibrochure. Vervolgens brengen ze PromoButler en folders.eu ook graag onder de aandacht bij scholieren, ouders, leerkrachten, medewerkers … om ook privé te werken aan die duurzaamheid. Via PromoButler heeft iedereen gratis toegang tot alle folders van België én Nederland. Bovendien ontvang je per mail enkel de folders en promoties die je interesseren. Dit allemaal digitaal, geen papierverspilling dus!

Netmedia Europe willen alle scholen die een klimaatplan implementeren en leerlingen helpen door een gratis licentie te geven op folders.eu. Zo kan men het drukken van cursussen of verspreiden van presentaties op papier tot een minimum beperken.