Gastblog door Toon De Doncker, IT Consultant Education bij EuroSys.

Ik had het privilege om met verschillende leden van de stuurgroep van Vicli.be (vereniging van ICT-coördinatoren van Limburg en omstreken) naar de Bett beurs in Londen te gaan.

Na een vroege trein richting Londen hadden we de hele dag om deze beurs met 919 standen te bezoeken!

Het overgrote deel van de beurs is toegespitst op de Engelstalige doelgroep. Dat was een deel dat ik dus gerust kon overslaan, waardoor ik me kon toespitsen op de zaken die volgens mij interessant én bruikbaar leken voor de Belgische scholen. Dat maakt dat je met 1 dag toch wel toekomt om deze beurs te bezoeken. Wil je echt alles gezien hebben (inclusief de vele sessies), dan kan ik wel geloven dat je meer dan 1 dag zoet bent.

Het was me vorig jaar reeds opgevallen dat Microsoft een inhaalbeweging aan het maken was ten opzichte van Google op gebied van education. Microsoft was alom vertegenwoordigd op de editie van 2017. Maar door de vernieuwingen zoals vorig jaar met Office Mix, Slack en Learning Tools in OneNote bleef ik nu een beetje op mijn honger zitten. Buiten dat ze op veel meer standen prominent aanwezig waren, waren de vernieuwingen deze keer miniem op software gebied. Dé grote blikvanger deze keer was de Hololens.

Op hardwaregebied viel me de toename van de Chromebooks op. Naast de mooie stand van Google hadden zo goed als alle grote merken een aanbod van Chromebooks… Dell, Hp, Acer, Lenovo… Vooral bij Dell vielen de nieuwe modellen op. De 13″ die nu eindelijk ook naar België komt, alsook een 360° flip-model komt eraan.

Googl bett

De 2 zaken die me op Bett echt aangenaam verrast hebben, zijn de software die bij de Dell interactieve projector bijgeleverd wordt én Mozabook. Met Displaynote van Dell kon je op een eenvoudige manier samenwerken met andere laptops die zich in hetzelfde netwerk bevinden.

Mozabook is ook software voor interactieve borden. Wat maakte deze software zo anders dan de andere pakketten? De bibliotheek van 2D en 3D modellen is gigantisch en bevat tot 1000 onderwerpen. Maar wat mij nog het meest verraste van dit pakket, ontwikkeld door een Hongaars bedrijf, is dat de taal ook in het Nederlands kan gezet worden!!! Dit maakt elk interactief bord echt meer dan louter een hulpmiddel én ook bruikbaar voor de Nederlandstalige markt.

Voor de rest was er een overvloed aan digitale borden (hoe groter, hoe liever), Virtual Reality en vele voorbeelden van STEM of STEAM.

STEM

ICT-coördinatoren zouden geen ICT-coördinatoren zijn moesten ze geen voorraad aan kabeltjes en batterijen bij hebben. Waarvoor dank Davy 😉