Het lijkt een beetje dat de technologie giganten in het onderwijs het een beetje door hebben. Samenwerken is beter dan mekaar te beconcurreren. Zo kondigde Google recent nog een betere samenwerking aan met eenvoudiger bewerken van Microsoft Office bestanden in Google Drive met een Office Editor. Vandaag kondigt Microsoft hun Simple Sign-on aan waarbij je met je Google G Suite educatie account kan inloggen in Microsoft Office 365.

Veel leerkrachten die G Suite voor Educatie gebruiken hadden Microsoft belangrijke feedback bezorgd. Leerkrachten wilden graag Office 365 gebruiken, maar hun leerlingen hebben moeite om twee wachtwoorden te onthouden. Met deze nieuwe oplossing zullen ze niet nodig zijn, omdat ze zich gewoon kunnen aanmelden bij Office 365 met hun Google-inloggegevens en zo kunnen werken in Google Classroom en hun Office-apps! Het is in de praktijk een Office Online extentie voor de Chrome browser.

De eerste ondersteuning voor Simple Sign-on start wel in de Verenigde Staten voor twee populaire Microsoft tools: OneNote en Immersive Reader. Deze zullen op Chromebooks worden uitgevoerd in bepaalde technische configuraties. OneNote is een digitaal notitieblok waarmee u al uw lesmaterialen eenvoudiger kunt opslaan en delen. Immersive Reader in OneNote is een krachtige functie dat leerlingen helpt bij het lezen van verschillen om hun vaardigheden en begrip te verbeteren. Het is geen verrassing dat Microsoft vooral in de Verenigde Staten eerst wil uitrollen omdat Google daar de laatste jaren meer dan 60% van de educatie markt heeft veroverd. In Europa is de opmars nog maar vorig jaar echt begonnen.

Lees ook: Nieuwe grote updates voor leerkrachten bij Google voor educatie

Met Simple Sign-on inloggen kan op een Chromebook van de school, de leerkracht of leerling kan met twee klikken automatisch inloggen op Office 365 zonder een gebruikersnaam of wachtwoord opnieuw te typen. De leerkracht hoeft geen speciale configuratie uit te voeren. Alles wordt normaal geregeld door de ICT-coördinator.