Microsoft BeLux lanceert het landelijk project DigiKids om leerlingen kennis te laten maken met artificiële intelligentie (AI) en coderen. Ruim 10.000 leerlingen van Belgische scholen volgen het komende jaar DigiKid-les in het Microsoft Home op de luchthaven van Zaventem.

Volgens de softwarereus wordt een speciaal ingerichte leslokaal op de luchthaven een hub voor digitale vaardigheden. Naast ook een bron van inspiratie voor de jongste generatie en de onderwijsbranche. Een dertigtal leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool Omnimundo uit Antwerpen hadden afgelopen vrijdag 14 december de eer als eerste een DigiKid-les te volgen.

Science, Technology, Engineering en Mathematics

Samen met partners wil de softwarereus kinderen kennis laten maken met wat coderen en AI nu eigenlijk precies inhoudt: “Creativiteit, samenwerking en coderen zijn drie essentiële vaardigheden, die kinderen helpen zich optimaal voor te bereiden op de toekomst. Het is om die reden dat we DigiKids lanceren. We willen bepaalde percepties over wetenschap veranderen, het enthousiasme bij jongeren aanwakkeren en hen aanmoedigen om een STEM-richting (Science, Technology, Engineering en Mathematics, red.) te kiezen”, aldus Didier Ongena, General Manager van Microsoft België en Luxemburg.

Microsoft wil naar eigen zeggen kinderen op een cruciale leeftijd nuttige, digitale vaardigheden aanleren. In de leeftijdscategorie 7 tot 12 jaar krijgen kinderen interesse voor technologie en wetenschappen. Toch haken ze volgens Microsoft bij gebrek aan praktische ervaring, inspiratie en door sociale druk vaak alsnog af, veelal meisjes.

Het bedrijf hoop mede door het project kinderen te inspireren om op latere leeftijd een wetenschappelijke opleiding te kiezen. Iets dat hen essentiële capaciteiten zou geven voor hun latere loopbaan. Ook leraren worden actief betrokken bij een DigiKid-les. Het is de bedoeling dat zij op hun beurt weer Digikids onderwijzen op de eigen school.

Minecraft

Enige ervaring met coderen is niet nodig. Microsoft maakt gebruikt van de onder jongeren populaire videogame, Minecraft. Tijdens dit spel bouw je een eigen wereld zonder beperkingen. Naast coderen en AI besteedt Microsoft ook aandacht aan veilig gebruik van het internet.

Het project gebeurt in samenwerking met NMBS en Brussels Airport. Zij organiseren de treinreis van de kinderen en een kijkje achter de schermen bij onder meer exclusieve jobs. Maar ook een rondleiding langs technologische hoogstandjes op de luchthaven is onderdeel van het educatief programma.

Bron: Techzine.be

Hoe kan je aanmelden?

Ik vroeg aan Microsoft België hoe je momenteel kan aanmelden voor het Digikids project, maar momenteel is dit nog niet mogelijk. Ze werken namelijk nog aan hun registratieproces. Zodra het online staat, post ik het zeker op deze blog.

UPDATE: We kregen van Microsoft de link met alle informatie om je hiervoor in te schrijven. Klik op deze link.