Online bestanden, foto’s en video’s bewaren, kan je al langer bij gevestigde waarden zoals Dropbox, Drive (Google) en OneDrive (Microsoft). Nu is er echter ook nog het Nederlandse hosting bedrijf TransIP dat met STACK een gelijkaardige service uit de grond stampt. Daar de meeste andere aanbieders op de markt hun opslag mogelijkheden beperken tot standaard 2 GB (Dropbox) of 5 GB (OneDrive) geeft Stack elke nieuwe klant meteen 1000 GB (of 1 Terrabyte!) aan online opslag. Wow!

Voorlopig enkel op uitnodiging

Als je momenteel van de diensten van Stack wil gebruik maken, heb je wel een invite code nodig. Deze code kan je nu momenteel aanvragen via hun website. Voor het gratis account krijg je een online domein dat eindigt op stackstorage.com. Je hoeft zelf geen betalend domein te kiezen, maar dit is ook mogelijk. Ik had deze invite code enkele dagen geleden rechtstreeks van TransIP verkregen om de service al even voor jullie te testen. Indien je al klant bij TransIP bent voor hun hosting services dan krijg je deze code binnenkort ongetwijfeld standaard in je mailbox.

Op de service van Stack kan je, net zoals bijvoorbeeld op Dropbox, alle soorten van bestanden kwijt. Hiermee bedoelen we: digitale foto’s, tekst documenten, presentaties, video’s, enz… Er is ook geen maximale bestandsgrootte dat je op de service kwijt kan. Daarom zou je er simpelweg 1000 HD video’s van 1GB kwijt kunnen als je dit wil. Alle bestanden blijven veilig op de TransIP servers in Nederland staan, wat vandaag toch veel mensen niet onbelangrijk vinden. In principe hoef je je dus geen zorgen te maken dat jouw bestanden ooit door een externe buitenlandse organisatie kunnen worden opgevraagd. Als je je aan de regels houdt toch.

stack-vergelijking

Gebruik Stack van overal en op elk toestel

Je kan Stack uiteraard van overal online gebruiken, via een app op smartphone of tablet, maar je kan de bestanden ook benaderen vanaf je eigen computer. Hier hoef je wel een klein programma te installeren, maar vanaf dan synchroniseert jouw lokale map met de online mappen van Stack. Hetzelfde voor bestanden op je smartphone. Elke gebruiker kan zelfs kiezen of bijvoorbeeld foto’s die op de smartphone staan automatisch worden geplaatst op Stack.

Bestanden kunnen ook gedeeld worden met anderen. Jij blijft eigenaar van de map, maar je kan anderen toegang geven met beheer en/of lees rechten. Je kan zelfs een wachtwoord op de map zetten, zodat je bestanden toch nog veilig blijven.

stackstorage

Nog meer nodig?

Met 1000 GB kom je al een heel eind, maar indien dit toch niet voldoende lijkt te zijn dan kan je nog steeds upgraden naar een Pro abonnement van Stack. Hierdoor krijg je nog eens +1000 GB extra, maar betaal je wel een €10 per maand. Voor €50 euro/maand krijg je zelfs 10.000 GB.

Stack biedt met zijn 1000 GB alvast een pak meer aan dan zijn naaste concurrenten. Momenteel is er geen aanbieder op de markt die bij mij gekend is die meer geeft. Stack biedt zelfs 200 keer meer gratis opslag aan dan OneDrive van Microsoft, die het met een magere en nu zelfs zielige 5 GB aan gratis opslag moet doen. Voor 1000 GB aan OneDrive betaal je bij Microsoft namelijk €7 per maand of €69 per jaar.

stack prijzen

Hoe bevalt de service?

Als je een gratis online opslag service zoekt voor bestanden of video’s dan ben je bij Stack gewoon aan het juiste adres. Er is momenteel gewoon geen andere aanbieder die gratis zoveel ruimte aanbiedt. Er zijn echter wel enkele nadelen aan de service zoals:

  • je kan geen online preview bekijken van tekstbestanden dus je moet altijd alles (behalve een pdf’s en foto’s) downloaden om het te bekijken
  • je kan niet samen tegelijk aan bestanden werken zoals je bijvoorbeeld wel kan bij Google documenten

Door deze kleine nadelen lijkt Stack ons voorlopig een ideaal opslag medium voor persoonlijk gebruik. Heb je een hoop vakantiefoto’s en video’s die je graag ergens veilig bewaard? Dan kijk je best even naar Stack. Het is in ieder geval beter dan ze enkel te bewaren op je eigen computer of op een lokaal harde schijfje. Die dingen kunnen uiteraard altijd eens stuk gaan en dan ben je alles kwijt.