Het is nog maar een sterk gerucht, maar sinds gisteren pikken wel meerdere media bronnen het op. Google lijkt namelijk te werken aan dual-boot-ondersteuning voor Chromebooks. XDA-Developers heeft ontdekt dat Google al maandenlang werkt aan een alternatief Operating Systeem, of “alt OS-modus” voor de Pixelbook-laptop. Het project gaat schuil onder de naam ‘Campfire’ en is volgens Google de mogelijkheid tot dubbele opstart om Windows 10 op Chromebooks te ondersteunen.

XDA-ontwikkelaars claimt dat Google probeert de hardwarecertificering van Microsoft voor Windows 10 over te dragen, zodat de Pixelbook officieel het alternatieve besturingssysteem kan uitvoeren. Verwijzingen naar de Windows Hardware Certification Kit van Microsoft zijn verschenen in ontwikkelingsversies van Chrome OS en het ´kampvuurwerk´ van Google kan in de toekomst uitbreiden naar andere nieuwe Chromebooks.

Dual-boot-ondersteuning op Pixelbook?

Dual-boot-ondersteuning zou dus binnenkort op de Pixelbook mogelijk zijn, omdat Google-technici verschillende wijzigingen doorvoeren voor Chrome OS om de nieuwe functie te ondersteunen. Het installeren van Windows 10 op een Chromebook vereist extra opslag, dus het is niet waarschijnlijk dat apparaten met slechts 16 GB opslag dual-boot Windows 10 kunnen opstarten. XDA-Developers wijst op een recente Chromium-broncodeactie die suggereert dat apparaten moeten beschikken over minste 40 GB aan opslag, 30 GB voor Windows 10 en 10 GB voor Chrome OS.

Het is niet duidelijk wanneer Google zijn Campfire-ondersteuning wil vrijgeven, maar het bedrijf houdt traditioneel een hardware-evenement in oktober. De Pixel 3-smartphone van Google is al begonnen te lekken en het is mogelijk dat we later dit jaar een nieuw Pixelbook 2 zullen zien dat ondersteuning biedt voor dual-boot.

Zie ook nog mijn video over de Google Pixelbook.