Af en toe ga ik in een artikel een job uitlichten, die volgens mijn persoonlijke mening, weinig toekomst heeft om nog lang te blijven bestaan. Een minder leuke en onpopulaire denkoefening, maar wel een noodzakelijke om wat meer bewustwording de wereld in te brengen.
Als ex-leerkracht heb ik een sterke band met het onderwijs. Die band is alleen maar sterker geworden nu mijn kinderen ook allebei naar school gaan. Elke ouder wil dat hun eigen kinderen een goede opleiding volgen om later een boeiende en goed betaalde job te gaan uitoefenen. Alleen merk ik de laatste tijd meer en meer dat er een golf van disruptie en automatisatie op ons af komt die heel wat jobs in de toekomst overbodig gaan maken. Je moet maar pech hebben dat je dan net heel wat jaren gestudeerd hebt voor een job die gewoon niet meer of amper bestaat binnen enkele jaren. Erger is nog dat veel mensen die het beleid van ons Vlaams onderwijs voeren (op laag en hoog niveau) hier nog niet van wakker liggen.
De disruptie van onze arbeidsmarkt
Als ik tegen mensen die werken in het onderwijs begin te vertellen over de disruptie van onze arbeidsmarkt de komende jaren, dan krijg ik meestal het antwoord dat het allemaal wel niet zo’n vaart zal lopen. Ik ga meestal in mijn voorbeelden wel uit van het meest extreme scenario, wat misschien niet altijd helpt. Zo schreef ik onlangs nog dat alle opleidingen vreemde talen binnen een tiental jaar compleet overbodig zullen worden. Kort door de bocht misschien? Of toch niet?
Bye bye Farmaceutisch Technisch Assistent
Zo heb ik onlangs nog diverse gesprekken gehad over de job van Farmaceutisch Technisch Assistent (apotheek assistent) en de bijhorende opleiding. Een job die volgens mezelf binnen de 10 jaar grotendeels zal verdwijnen, zodra de apotheken hun automatisatie verder zetten. De apotheek webshops maken hun opmars, maar ook de fysieke winkels beginnen stilaan hun eigen zalfjes meer centraal te gaan maken in 1 hoofdlabo (met de hulp van meer robots). Verder wordt er hard gewerkt om het gekende doktersbriefje te digitaliseren, zodat je enkel je identiteitskaart in de apotheek in een kastje moet stoppen en je zo meteen je voorschrift krijgt. Nu nog uit de handen van een apotheker of assistent, maar waarom eigenlijk? Dat kan toch ook gewoon een robot arm uit het rek halen?
Die vraag werd trouwens ook gesteld aan 800 technologie experts op het laatste World Economic Forum en meer dan 86% onder hen was het eens dat de volledig geautomatiseerde apotheek tegen 2025 operationeel zou zijn. Auch!
Mijn schoonbroer oefent al enkele jaren deze job uit, maar sinds kort geef ik hem de raad om misschien toch terug een opleiding te gaan volgen in avondschool.
LEES OOK: Wat als 50% van alle huidige jobs verdwijnen door automatisatie?
Basis skills zijn nodig om snel te kunnen veranderen
Het blijft me vooral ergeren dat er op het hoogste niveau blijkbaar nog niet echt nagedacht wordt over de toekomst van ons onderwijs en alle bijhorende opleidingen. Men blijft proberen om wat meer mediawijsheid en ICT naar het onderwijs te brengen, dit zijn op zich goede evoluties, maar moeten we onze kinderen ook niet minder gaan stoppen in de hokjes van de specifieke opleidingen? Moeten we onze kinderen nu niet reeds gaan bewust maken dat ze vooral flexibel moeten zijn om indien nodig een compleet andere job te gaan uitoefenen om de 10 jaar? Moeten we onze huidige opleidingen niet opnieuw gaan bekijken, zodat iedereen bij afstuderen zeker een set basis skills heeft om een resem aan verschillende jobs te doen?
De tijd dat je op je 18e na je opleiding aan een job begon die je deed tot je 65e zal tot het verleden behoren. Maar als je enkel één set specifieke skills mee gekregen hebt, is dit moeilijk natuurlijk. Ik verwacht alvast in de nabije toekomst een stormloop aan jonge mensen, die al snel genoodzaakt zullen zijn om een nieuwe set skills aan te leren via bijvoorbeeld VDAB, omdat hun job simpelweg stilaan stopt met bestaan.