Momenteel hebben we binnen ons gezin twee wagens. Een vrij recente diesel SUV gezinswagen met 7 plaatsen en een ruimte koffer. Eentje waarmee vooral de vrouw doorheen de week rijdt en ik in het weekend. Tijdens de week gebruik ik een oudere Seat Ibiza 1.4 benzine wagen uit 2002. Die Ibiza heb ik trouwens ooit nieuw gekocht op mijn 19 jaar (nu ben ik 33), dus die auto was lange tijd mijn hoofdwagen voor de kindjes er waren. De laatste 5 jaar gebruik ik de wagen echter enkel als vervoermiddel naar het treinstation (12 km heen en terug) per dag. Als het redelijk weer is rij ik wel vrij veel met de fiets naar het werk (42 km heen en terug). Bovendien staat hij tijdens de vakanties en weekends meestal compleet stil. Hierdoor rij ik met deze wagen geen 4000 km per jaar. Toch heeft hij uiteraard zijn nut.

Preventief op zoek naar een nieuwe wagen

Door de gezegende leeftijd van 14 jaar en doordat ik er vorig jaar toch enkele grotere kosten aan heb gehad, ben ik preventief al eens aan het rondhoren gegaan naar wat me een nieuwe kleine wagen zou kosten. Een tweedehandse wagen is uiteraard een eerste optie, maar aangezien ik een wagen vrij lang wil gebruiken (+10 jaar) is een nieuwe aankoop altijd wel interessant. Voor een oude wagen als overname krijg je dan vaak nog een mooie prijs. Bij mijn zoektocht naar de ideale tweede kleine wagen kwam ik ook de Renault Twizy tegen en deze trok meteen de aandacht. Hoewel je maar met maximum twee mensen in de wagen kan zitten, is hij vooral bijzonder leuk en op andere manieren heel handig door zijn kleine afmeting.

De elektrische Renault Twizy is volgens Renault de ideale stadswagen door zijn kleine afmeting. Je kan deze kleine wagen al kopen vanaf een 7000 euro, maar dan gaat hij maar 45 km/u en heb je ook geen optionele deuren of ramen. Als je graag iets sneller doorheen het verkeer gaat (zo’n 85 km/u) en graag droog zit, dan heb je de deuren en ramen gewoon nodig. Alles in totaal ben je al snel 9000 euro kwijt voor een Twizy 80.

Geen echte auto

Het is trouwens officieel ook helemaal geen auto, maar een elektrische quad. Hierdoor heb je echter ook wel geen recht op de 5000 euro korting die je momenteel kan krijgen op de aankoop van een elektrische wagen, maar is de verzekering ook wel goedkoper. Bij het nader bekijken van deze wagen werd mijn interesse serieus gewekt en moest ik gewoon meer weten. Een testrit boeken was dan meteen ook snel gebeurd, maar toch bleef ik met heel veel vragen zitten.

(Foto: Renault)

(Foto: Renault)

Maar is hij nu goedkoper?

Mijn hamvraag bleef nog steeds: is de Renault Twizy nu goedkoper om met te rijden dan een nieuwe kleine benzine wagen van een goedkoop merk zoals bijvoorbeeld Dacia? De Twizy kan je namelijk opladen voor minder dan 2 euro en dan kan je hier een 80 km met rijden bij gemengd gebruik. Met een volle tank benzine rij je in een kleine auto bijvoorbeeld 500 km en ben je al snel 50 euro kwijt. Als je snel kan rekenen dan zal je merken dat elektrisch rijden zo ruw geteld een 25% van de kostprijs is in vergelijking met benzine rijden. Als je al zonnepanelen hebt liggen dan kan je zelfs ‘gratis’ rijden (zonnepanelen kosten ook geld, maar kom). Je kan ook 15% van de aankoop van een elektrische motor (en de Twizy is een quad, remember) terug gerecupereerd krijgen via de personen belasting. Ook de kostprijs in onderhoud is heel laag (45 euro voor klein onderhoud en 90 euro voor een groot onderhoud), omdat een elektrische motor weinig nazicht nodig heeft. Enkel de banden en de remmen hebben vooral onderhoud nodig.

Waar zit het addertje?

Wow, een hoop voordelen, maar waar zit het addertje dan? Het addertje bij de Renault Twizy zit in het huurplan van de batterij bij Renault. Om de aankoop prijs van de auto zo laag mogelijk te houden kan je de batterij van de elektrische Renault wagens niet kopen (de optie bestaat gewoon niet ook als je dit zou willen), maar enkel huren per maand op basis van het aantal kilometers dat je per jaar aflegt. Er zijn heel wat voordelen aan verbonden. Renault omschrijft het als volgt:

Dankzij de huur van de batterij bent u altijd zeker van een goed werkende batterij. Zodra de herlaadcapaciteit van de batterij minder dan 75% bedraagt, vervangt Renault gratis uw batterij. Zelfs als ze in panne valt na de garantieperiode van uw wagen, neemt Renault de reparatie toch op zich. Dankzij de huur van de batterij, geniet u een 24u/24 7d/7 assistentie in geval van energiepanne. Wanneer u stilstaat met een lege batterij, wordt u naar een laadpunt gebracht binnen een straal van 80 kilometer. En dit volledig kosteloos. Wanneer u de wagen verkoopt, geniet de nieuwe eigenaar van dezelfde condities. Dankzij My ZE Battery wordt het contract overgedragen naar de nieuwe eigenaar. Eenvoudig en snel.

Huurprijs batterij

Voor mij zou de huurprijs van de batterij op 50 Euro per maand komen als ik niet meer dan 7500 km/jaar zou rijden. Momenteel rij ik met onze tweede wagen geen 4000 km per jaar dus ik plan alvast niet meer dan 7500 km met de Twizy te rijden, maar een goedkoper plan is er voorlopig niet. Met al deze gegevens en na wat bevragingen bij mijn verzekeringsmaatschappij kwam ik tot de volgende prijsvergelijking:

twizy-prijs-vergelijk

Is een elektrische Renault Twizy dan interessanter dan een nieuwe benzine wagen? Ja blijkbaar wel, maar het verschil is klein. Zo blijkt dat een Twizy toch wel iets goedkoper is in gebruik dan een nieuwe normale benzine wagen en wordt het voordeel alleen maar groter als je meer kilometers aflegt. De grootste kost in de vergelijking is de huur van de batterij die wel heel veel van het Twizy budget opslorpt, zelfs als je de wagen gedurende een hele herfst en winter niet zou gebruiken.

Ga ik de wagen dan meteen kopen?

Nee toch niet. Een Twizy rijder moet toch ook heel wat comfort inleveren in vergelijking met een normale wagen. Zo kan je er enkel met maximum twee mensen in, heb je geen verwarming en sta je ook nog altijd stil in het verkeer bij file vorming. Toch enkele nadelen die me momenteel tegen houden om de wagen meteen aan te schaffen. Zeker ook omdat het prijsverschil in jaarlijkse kost gewoon te klein is momenteel om echt interessant te zijn. Ik hoop dan ook dat elektrische wagens en de bijhorende kostprijs van de dure batterij in de toekomst toch sterk zal afnemen want dan ben ik alvast pas echt een klant.

(Als zelfstandige is de Twizy trouwens wel interessanter, omdat deze tot 100% kan worden ingebracht voor de personen belasting. De huurprijs van de batterij kan je uiteraard als een kost inbrengen.)