Porsche presenteerde gisteren zijn eerste elektrische model, de Taycan. Dit nieuwe model moet een antwoord bieden op het populaire Tesla dat momenteel de elektrische markt domineert.

Voor er ook maar veel te weten was over de nieuwe Taycan hadden reeds 30.000 Porsche-fans de auto vooraf besteld, waaronder 700 Belgen. Je moest daarvoor wel een voorschot van €2500 betalen, wat niet geheel ongewoon is. Het bewijst alvast wel dat er heel wat interesse is in dit nieuwe model.

Wat kost de Taycan?

Hoewel analisten eerst uitgingen van een richtprijs vanaf €90.000 start de Taycan vanaf €150.000. Dat is uiteraard veel hoger dan verwacht en ik verwacht dat sommige mensen hun voorschot dus wel eens kunnen gaan annuleren.

Gek is ook dat Porsche spreekt over een Turbo versie van de Taycan (€158.000) en een Turbo S-versie (€192.000) maar dat er uiteraard geen turbo in de motor van de wagen aanwezig is.

De cijfers op papier

Na de voorstelling van de auto werden er online al snel specificaties vergeleken en het viel ook meteen op dat de Taycan misschien niet onmiddellijk een Tesla killer is.

Hoewel de Taycan heel wat meer centen kost dan de Tesla Model S Performance lijkt de auto op papier niet sneller te zijn, is de Taycan kleiner en is ook het rijbereik minder goed. Ook heeft Porsche nog geen Supercharger netwerk zoals Tesla om tijdens het reizen door Europa of Amerika overal je wagen op te laden. Ook de Tesla autopilot technologie, waarmee je wagen gedeeltelijke autonoom kan rijden, is nog niet aan Porsche gegund.

Afwerking en race prestaties

Online zijn de meningen het wel eens over de waarschijnlijk hogere afwerkingsgraad dat we van Porsche gewoon zijn. Je koopt een premium wagen en je zal ongetwijfeld ook een premium afwerking krijgen. Bovendien pochte Porsche ook al over uitmuntende de prestaties van de wagen op afgesloten race circuits zoals de Nürburgring.

En de Tesla Roadster?

In 2020 komt echter ook de nieuwe Tesla Roadster op de markt, die op papier de Porsche Taycan helemaal zal vernederen met een acceleratie van 0 naar 100 in 2,1 sec en een rijbereik van 1000 km. Die Roadster kost alleen ook nog een beetje meer en zal je €215.000 armer maken.