Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Eurosys.be
Het Sint-Aloysiusinstituut van Lier ging radicaal voor de cloud met Chromebooks, computers van Google, G Suite en beheersoftware in de cloud. De besparingen zijn zo groot dat de school dubbel zo veel kan aankopen voor dezelfde prijs. Bij EuroSys vond het Sint-Aloysiusinstituut de expertise om de overstap naar het Google- ecosysteem te begeleiden.
“In de Verenigde Staten zijn Chromebooks al heel populair, maar hier in Europa zijn ze nog relatief onbekend en onbemind. Dat zal wellicht wel snel veranderen de komende tijd”, stelt Davy Van Hemelen, ICT Coördinator SAL Onderwijs.
Out-of-the box denken
De aanleiding voor de overstap naar Google waren de twee nieuwe gebouwen die het Sint- Aloysiusinstituut – naast de acht bestaande gebouwen – in 2016 in gebruik ging nemen op een andere locatie in Lier. De vraag was toen hoe men die nieuwe schoolgebouwen kon verbinden met het netwerk zonder grote investeringen in servers.
“Een hele uitdaging, waardoor we out-of-the-box zijn gaan denken”, aldus Davy Van Hemelen. “EuroSys volgde ons daarin: zij geloven ook in de kracht van het Google-ecosysteem en ze hebben de juiste kennis in huis om ons daarbij te helpen. We hadden eerder al materiaal aangekocht via EuroSys en telkens leveren ze een goede service tegen een scherpe prijs. Ook belangrijk is onze goede verstandhouding; het is een partner waarmee we graag samenwerken.”
Alles in de cloud
EuroSys bracht de ICT-behoeften in kaart en werkte een voorstel uit op maat. Intussen zijn de nieuwe gebouwen volledig uitgerust met Chromebooks. De vaste schermen in de lokalen zijn via Chromeboxen verbonden met projectors vooraan in de klas. In totaal zijn nu een 110-tal Chrometoestellen geïnstalleerd en er staan nog eens 40 toestellen klaar om in gebruik te nemen. De gebruikers – een doelpubliek van 1000 leerlingen en ruim 200 personeelsleden – bewaren geen informatie meer op lokale computers maar werken in de cloud met G Suite, een reeks toepassingen van Google waaronder Gmail, Google Documenten, Drive en Agenda.
Centraal beheer
Ook het beheer van de toestellen gebeurt via de cloud, met de beheerconsole van Google. Daarin kunnen de twee IT-medewerkers van de school eenvoudig gebruikers toevoegen, apparaten beheren en de beveiliging en instellingen configureren. Ze kunnen online een lijst van alle toestellen oproepen en bijvoorbeeld een nieuwe toepassing beschikbaar maken. Het is ook mogelijk om de toestellen via de beheerconsole onder te brengen in verschillende groepen, afhankelijk van hetgeen waarvoor ze moeten dienen, met elk hun eigen toepassingen en gebruikersrechten. “We kunnen bijvoorbeeld voor onze opendeurdag een aantal Chromebooks instellen als infokiosk”, legt Davy Van Hemelen uit. “Achteraf is dat al even snel weer veranderd. En door een Chromebox te verbinden met de infoschermen bij de schoolingang, kunnen we via de beheerconsole ook beslissen welke presentatie daarop te zien is.”
Grote kostenbesparingen en meer efficiëntie
Davy Van Hemelen: “Het resultaat van onze cloud aanpak is een veel efficiënter beheer en grote kostenbesparingen door de veel lagere aankoopprijs van de Chromebooks in vergelijking met Windows-laptops, het wegvallen van licentiekosten, minder beheerkosten en een lager energieverbruik. Alles samen kunnen we daardoor dubbel zo veel materiaal aankopen voor dezelfde prijs. We hoeven geen servers meer aan te kopen of te onderhouden aangezien we onze software nu in de cloud gebruiken. Ook de installatie van de Chromebooks verliep heel efficiënt, op amper vijf minuten per toestel. Het grootste werk was nog het uitpakken. Zo konden we 50 toestellen installeren op een halve dag, terwijl dat vroeger een hele week in beslag nam. Eventuele software updates gebeuren daarna automatisch – of niet, als we dat niet willen.”
Gegevens gaan nooit verloren
De Google Chromebooks blijken perfect geschikt voor het gebruik in de school: surfen op het internet, tekstverwerking, Smartschool, e-mailen en presentaties geven is geen enkel probleem. Ook de leerlingenadministratie en de boekhouding worden bijgehouden in de cloud. “We ontdekten heel veel voordelen die absoluut niet opwegen tegen de kleine nadelen”, aldus Davy. “Zo kan je er bijvoorbeeld geen traditionele Windows-applicaties op installeren. Maar we zijn nu wel onafhankelijk van onze toestellen: wanneer een toestel defect of verloren gaat, hoeven we ons geen zorgen meer te maken over gegevensverlies aangezien er niets lokaal op de computers staat opgeslagen. Alle rekenkracht gebeurt online zodat de batterij van de Chromebooks makkelijk 10 uur meegaat – een hele schooldag!”
Online samenwerken
Voor de leerlingen gaat het online werken meteen heel vlot. Samenwerken aan een groepswerk gaat nu veel gemakkelijker dan vroeger: dat kan nu online en hoeft dus niet meer noodzakelijk tijdens de les of na school door af te spreken bij elkaar thuis. Ook de leerkrachten kunnen online samenwerken met collega’s, al hebben zij soms wat meer moeite met het afscheid van Windows.
Meer tijd voor toegevoegde waarde
In de komende jaren zal het Sint-Aloysiusinstituut uiteindelijk volledig overstappen naar de hardware en software van Google. “We zullen dan beschikken over een moderne, performante omgeving die makkelijk te beheren is zodat we niet meer voortdurend brandjes hoeven te blussen. Zo kunnen we meer tijd investeren in het uitbouwen van de Wifi, het geven van opleidingen en andere taken waardoor iedereen nog beter kan werken”, besluit Davy Van Hemelen.
Over Sint-Aloysiusinstituut Lier
Het Sint-Aloysiusinstituut in Lier is opgericht in 1942 en biedt verschillende opleidingen aan binnen het secundair technisch en beroepsonderwijs voor techniek en zorg, en een hogere beroepsopleiding verpleegkunde. Er is ook een internaat op de campus.
www.sal.be