Huawei heeft aangekondigd dat het verder investeert in zijn StorySign-project dat dove en slechthorende kinderen helpt met leren lezen. De technologieleider maakt bijkomende fondsen van een half miljoen dollar vrij voor zijn partnership met de European Union of the Deaf. Daarnaast financiert Huawei de ontwikkeling van vier nieuwe boekjes voor de StorySign-applicatie. In België gaat het zowel om boekjes in Vlaamse – als Frans-Belgische Gebarentaal. Daarvoor zet Huawei ook zijn lokale samenwerking verder met Doof Vlaanderen en de Fédération Francophone des Sourds de Belgique. Tegen de zomer kunnen de gebruikers de nieuwe boekjes terugvinden in de app. Die blijft gratis beschikbaar in de Google Play store en Huawei App Gallery.

Voor het eerst voorlezen in de armen van ouders

Huawei lanceerde de StorySign-app in december vorig jaar. Met de app wil het de verhaaltijd voor dove en slechthorende kinderen en hun ouders helpen verrijken. De vriendelijke avatar ‘Star’ van de app vertaalt geselecteerde kinderboeken in real time naar gebarentaal en creëert zo een naadloze leeservaring. Daarvoor werden de bewegingen van een gebarentalige in een greenscreen studio opgenomen en omgezet in de avatar – zoals dat bij Amerikaanse blockbusters met superhelden ook gebeurt. De vertalingen van Star helpen ouders en kinderen samen te leren lezen en gebarentaal te oefenen, in hun eigen tempo.

StorySign is niet enkel een hulpmiddel, het opent echt de wereld van boeken en zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van magische voorleesmomenten in het gezin. Zo kunnen kinderen voor het eerst tegen hun ouders aankruipen bij het voorlezen in plaats van de letterlijke afstand die er is wanneer ouders het boek zelf in gebarentaal voorlezen. Dat lijkt banaal maar het creëert innige familiemomenten die voorheen simpelweg niet mogelijk waren voor veel gezinnen met een doof of slechthorend kindje.

Op dit moment is er een boek beschikbaar in Vlaamse Gebarentaal. Een boek in Frans-Belgische Gebarentaal is onderweg en is in maart beschikbaar. Deze zomer worden er vervolgens vier extra boekjes aan de StorySign-bibliotheek toegevoegd. Daarmee wordt de wens van heel StorySign-gebruikers in vervulling gebracht – en wordt er ook heel wat extra woordenschat in het systeem opgenomen. Dat maakt extra toevoegingen in de toekomst nog eenvoudiger.

Bewustzijn vergroten

Wereldwijd zijn er zo een 32 miljoen dove en slechthorende kinderen. Velen onder hen hebben moeite om te leren lezen. Via StorySign wil Huawei het bewustzijn hierover vergroten bij een breder publiek en mensen inspireren om zelf een steentje bij te dragen aan dit thema.

Tijdens de lancering moedigde Huawei mensen aan om een donatie te doen via de StorySign-campagnewebsite. Al het ingezamelde geld werd ingezet voor de ondersteuning van projecten rond kindergeletterdheid bij dove en slechthorende kinderen.

In België werkt StorySign sinds vorig jaar samen met Doof Vlaanderen en de Fédération Francophone des Sourds de Belgique. Ook dit jaar zal het de samenwerking met beide partijen verderzetten.

StorySign als hulpmiddel voor dovengemeenschap

Voor Huawei ligt de focus echt op de bestendiging van StorySign als een langetermijnhulpmiddel dat de komende jaren moet blijven groeien, en een blijvend verschil moet maken in de dovengemeenschap. Vandaar dat de lokale samenwerkingen voor hen ook zo belangrijk zijn.