HP komt met een nieuw model Chromebook met een afneembaar toetsenbord dat duidelijk een professioneel publiek voor ogen heeft. HP verkoopt al langer met veel succes Chromebooks. Met de Chromebook X2 komt HP ook meteen met de tweede Chrome OS-tablet ter wereld die erg veel weg heeft van de Surface Pro van Microsoft. Een tijdje terug kondigde Acer nog hun Chrome OS tablet aan. 

De Chromebook X2 is een laptop met een afneembaar toetsenbord en voorzien van een Wacom pen. In tegenstelling tot de Acer Chrome OS tablet kan de pen niet in de tablet worden weg geborgen. De pen hangt aan het toetsenbord. Intern is de Chromebook X2 wel bijzonder krachtig van hardware voorzien.

De HP Chromebook X2 heeft een Y-series Intel processor van de zevende generatie met 4GB aan werkgeheugen (ondersteuning tot 8GB) en 32GB aan interne opslag. Met een SDkaart kun je de opslag uitbreiden naar 256GB. Het IPS-scherm van de Chromebook X2 is 12,3 inch groot (2400×1600) en je kunt er zowel met touch (vingers) als met een pen op werken. Boven het scherm zit een 5 megapixel WideVision-camera en aan de achterzijde vinden we een 13 megapixelcamera. Aan de zijkant zien we twee USB C-poorten en een slot voor de microSD-kaart en een ingang voor een mini-jack. De accu zou minimaal 10,5 uur mee moeten gaan op een enkele lading.

hpchromebookx2

Je kunt dit apparaat dus als een tablet gebruiken net als de Chromebook Tab 10 van Acer. Het toetsenbord wordt met stevige magnetische scharnieren aan het beeldscherm geklikt. Wanneer je het apparaat opendoet dan zal het scharnier naar onder meebuigen en zo de laptop iets schuin neerzetten voor meer gebruiksgemak. Volgens HP is de Chromebook X2 makkelijker op schoot te gebruiken omdat er een strook metaal door het toetsenbord heen loopt. Dit geeft het meer stevigheid wanneer je het vergelijkt met andere aanbieders.

Beschikbaarheid

De prijs van de HP Chromebook X2 zal rond de €600 liggen. Of we deze Chromebook X2 ook in de Nederlands en Belgische winkels zullen zien, is nog niet bekend.