Mensen die me al langer kennen, weten dat ik sinds heel wat jaren een actieve gebruiker ben van heel wat Google producten. Ik beheerde ook meer dan 1000 G Suite gebruikers en honderden Chromebooks, maar ook honderden Windows en andere devices. Ik besef echter al enkele jaren dat de visie van Google juist zit en zich stilaan verder ontplooit. Met de introductie van Google Stadia, een game streaming service die werkt op alle toestellen, kreeg ik opnieuw een bevestiging dat mijn buikgevoel bij Google juist zat. Dat probeer ik even toe te lichten in deze blogpost.
Hoe het begon
In 2012 is mijn verhaal met Google echt begonnen toen we in onze organisatie voor alle gebruikers G Suite uitrolden. Office 365 stond letterlijk nog in zijn kinderschoenen en we keken vooral naar de moderne en goedkope mogelijkheid om iedereen een mailbox aan te bieden. Al snel werden echter ook de voordelen van het plaatsen van documenten in de cloud op Drive ontdekt en ging de cloudvisie verder aan het rollen. Met de keuze om vanaf 2016 vooral in te zetten op Google Chromebooks werden we helemaal ondergedompeld in het Google verhaal. Een Chromebook is een goedkoop en snel toestel met een batterijduur van een hele dag. Het is ook eenvoudig te beheren en gaf amper technische problemen. Antivirus software is niet nodig en het aantal helpdesk tickets reduceerde zeer sterk. De enige grote klacht was vooral dat je er geen traditionele Windows software of Office op kan draaien. Maar ook toen wist ik al dat het maar een kwestie van tijd zou zijn dat ook dit geen issue meer zou zijn. Dat schreef ik namelijk reeds in deze blogpost in 2017 en vandaag toont Google ons duidelijk dat ik het toen bij het rechte eind had.
1 goedkoop toestel voor alles?
Met Google Stadia toont Google ons de toekomst van personal computers. In deze toekomst heb je enkel nog nood aan 1 toestel, waarmee je alles kan doen van tekstverwerking, video-, fotobewerking en zelfs het spelen van AAA-games. Dit toestel verbindt via het internet met diverse datacenters in de cloud, waarop al jouw specifieke software draait. Op het toestel zelf hoef je niet veel software of data te bewaren, aangezien alles toch in de cloud staat. Stop je op je laptop met werken in de software, dan kan je meteen verder werken op je smartphone in dezelfde sessie. Alles is gekoppeld aan je cloud account. Stadia is in feite de ultieme test om deze visie waar te maken. Als je AAA-games draaiende krijgt via een datacenter en kan streamen naar eender welk platform dan zal dit ook wel lukken voor heel wat andere software.
Toevallig heeft Google enkele jaren terug net zo een toestel op de markt gebracht dat al deze eigenschappen bezit. Een Chromebook is momenteel de veiligste, goedkoopste (vanaf €250) en snelste computer op de markt met een batterijduur van een hele dag. En je kan er in de toekomst dus ook met gamen met de kwaliteit van een computer van €3000. Wat houdt Google verder tegen om ook datacenters verder te ontwikkelen, die ook alle andere software services aanbieden? Dit doen ze al met partners, maar is nog niet echt gekend bij het grote publiek. In 2017 zette Google de eerste stappen reeds om ook alle populaire Windows software aan te kunnen bieden op Chromebooks.
De tijd van de Chromebook pioniers is voorbij
Ik ben er dus van overtuigd dat scholen, maar ook veel bedrijven binnenkort massaal Chromebooks gaan inzetten in hun organisaties. De adaptatie is gestart met de eerste pioniers, maar die ervaren naast de vele voordelen momenteel af en toe nog de beperkingen en het gemis aan specifieke software. Google werkt heel hard verder aan zijn cloud- en datacenter strategie om deze zware applicaties te virtualiseren en centraal te laten beheren. Als Google hier in slaagt dan heb je als organisatie geen reden meer om niet voor Chromebooks te kiezen. En het leuke is, het maakt eigenlijk niet uit welk toestel je kiest. Zolang het maar een internet verbinding heeft.