Er zijn maar enkele bedrijven ter wereld die iedereen associeert met het internet en Google is zeker bij dit selecte clubje. De zoekgigant is alom aanwezig op het internet en wil nu zelf een steentje bijdragen om onze kinderen te leren om online veilig te surfen.
Dat proberen ze met hun vernieuwde ‘Be Internet Awesome‘ project voor scholen, dat reeds bestaat sinds 2017, maar recent is vernieuwd naar versie 2.0 met een heus online game. De doelgroep is kinderen van 9 jaar tot 12 jaar en sinds half november ook beschikbaar in het Nederlands.
De lessen omvatten een cartoongame met het logo van Google en een blauw, rood, geel en groen kleurenpalet. Het spel is bedoeld om kinderen bewust te maken van de gevaren van hackers en andere “slechterikken” op het internet. Google is van plan om dit jaar 5 miljoen (Engelstalige) schoolkinderen te bereiken met het programma.
Er is echter wel reeds kritiek gekomen op dit nieuwe initiatief van Google. Zo is Google recent ook slecht in het nieuws gekomen met een gecensureerde versie van zijn zoekmachine voor de Chinese markt en ook de onthulling dat Google de verblijfplaats had bijgehouden van gebruikers die hun locatiegeschiedenis expliciet hadden uitgeschakeld. Zo zou Google volgens de critici niet het schoolvoorbeeld mogen zijn van ideaal digitaal gedrag.
Deze critici beweren onder meer dat de lessen van Google kinderen de verkeerde indruk geven dat hackers de grootste bedreigingen zijn op het internet, waarbij privacykwesties zoals die van Google worden verdoezeld. Er wordt in het spel weinig gesproken over techgiganten zoals Google die persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelen en alle online acties van gebruikers volgen.
Hoe werkt het spel?
Het cartoonspel Interland biedt een geanimeerde wereld ‘gepresenteerd door Google’. Daarin navigeren kinderen door spammers en hackers in ‘Reality River’ en bekijken wie in hun sociale netwerk kan zien wat ze online plaatsen op ‘Mindful Mountain’.
De game, die wordt geleverd met een lesplan en activiteiten in de klas, is bedoeld om kinderen ‘de fundamenten van digitaal burgerschap en veiligheid te leren, zodat ze de online wereld met vertrouwen kunnen verkennen’, volgens de sitebeschrijving van Google. Zodra studenten vaardigheden leren, zoals het maken van sterke wachtwoorden en het niet delen van informatie met vreemden, moedigt het programma hen aan om ‘onverschrokken’ online ontdekkingsreizigers te zijn.
Meer info via deze link: https://beinternetawesome.withgoogle.com/nl_be/interland/
UPDATE 30/10/2018: We vernamen ondertussen van Google dat er voor het einde van 2018 een update zou gebeuren, waarbij het spel ook in het Nederlands ter beschikking komt.
Update 15/12/2018: het spel is ondertussen beschikbaar in het Nederlands.
Trackbacks/Pingbacks