Gisteren kwam Google met Project Stream op de proppen. Een service waarbij je games, die je normaal alleen kan spelen op game consoles of dure game pc’s, kan spelen via de Chrome browser.

Zoals de naam van het project al doet vermoeden, is het gebaseerd op het streamen van games en niet op het downloaden en installeren van het spel op een dedicated game device. Streamen van beelden kennen we vooral via services zoals Netflix, waarbij je gewoon een film kan kiezen en deze meteen kan kijken, zonder eerst te downloaden. Project Stream werkt volgens hetzelfde principe, maar dan voor computergames.

Project Stream is momenteel wel nog in testfase totdat de service geoptimaliseerd is en er geen vertragingen meer optreden tijdens het spelen. Een game streaming service heeft enkel kans op slagen als er geen vertragingen zijn, waarbij de speler het spel kan verliezen uiteraard.

Met het spel Assassin’s Creed Odyssey worden er momenteel diverse tests uitgevoerd in Amerika. Deze maand zullen er ook Amerikaanse gamers mee kunnen doen aan de test als ze tenminste een degelijke internetverbinding van minstens 25 Mb/s bezitten.

In theorie zijn dergelijke game streaming diensten een potentiële groeimarkt in landen waar men beschikt over een goede internetverbinding. De noodzaak om dan nog een dure spelconsole van €400 of zelfs een nog duurdere gaming computer te kopen is dan overbodig. Met services zoals Project Stream zou je het laatste nieuwe game in theorie ook kunnen spelen op een goedkope Chromebook van €250. Netflix heeft de videotheken doen verdwijnen, maar zal hetzelfde lot beschoren zijn voor gaming hardware? Laat jullie mening zeker weten in de commentaren.