Voor de tijd van het digitale fototoestel en zeker de opkomst van de smartphones met degelijke camera nam iedereen zijn foto’s decennia lang via filmrolletjes. Het had zeker zijn charme om met een twintigtal foto’s toch een deel van je reizen of de avonturen van je kinderen vast te leggen op de gevoelige plaat. Maar wat doe je nu met de collectie oude foto’s bij je ouders of in je eigen kast? Is het niet leuk om die oude klasfoto nog eens te delen met je klasgenoten op Facebook? Dat kan een beetje omslachtig door elke foto afzonderlijk in te scannen via een scanner aan je computer, maar dan nog heb je redelijk wat geduld, knip- en plak kunsten nodig. Gelukkig is Google er nu met de app PhotoScan die dit alles voor je kan oplossen in enkele seconden per foto.

De PhotoScan app is gelukkig heel simpel in gebruik en werkt uiteraard samen met de camera op je smartphone of tablet (zowel voor Android als iOS). Hoe beter de camera, hoe beter de ingescande digitale foto zal zijn natuurlijk. Bij het openen van de app vraagt PhotoScan om je oude foto binnen een bepaald kader te houden. Belangrijk hierbij is ook dat de ruimte waarin je gaat scannen een goede verlichting bevat en dat er ook geen reflectie is op het glanzende fotopapier van de oude foto. Anders heb je soms een te donkere, korrelige foto of een foto met gele bollen van de reflectie van je lampen.

Nadat de oude foto mooi in het kader zit op je scherm kan je beginnen met scannen. Hierna zal de app ook vier witte bollen tonen in de hoeken van het scherm. Het is dan de bedoeling dat je met je smartphone of tablet één voor één rustig naar deze hoeken toe beweegt. Deze actie doe je best rustig en zorg er steeds voor dat tijdens deze handeling geen reflectie of schaduwen op de foto vallen.

Nadat de vier bollen zijn ingescand zal de gedigitaliseerde foto worden bewaard op je eigen smartphone. Heb je de app Google Photos ook geïnstalleerd op je smartphone dan worden de foto’s ook automatisch in de Google cloud bewaard. Photos zorgt ervoor dat je foto’s beter worden georganiseerd volgens plaats of gezicht en kan je hier ook makkelijker in zoeken. Dus haal die dozen met oude klasfoto’s en trouwfoto’s maar boven!