Ouderen en (nieuwe) technologie: het lijkt vaak een tegenstrijdige combinatie. Nochtans staan vijfenvijftigplussers positief ten opzichte van nieuwe technologieën en communicatiemogelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van Google en BEEGO naar aanleiding van de eerste 55+ dag in het Google Digitaal Atelier in het Brussel-Centraal treinstation. De 55+dagen vormen een initiatief van Google en BEEGO, een start-up die ICT-studenten op pad stuurt naar ouderen thuis in geval van digitale zorgen, om ook oudere generaties digitale vaardigheden bij te brengen door middel van inspirerende workshops.

Nooit te oud om bij te leren

Uit de studie blijkt dat maar liefst 82% van de ondervraagden zich niet te oud voelt om te leren omgaan met nieuwe technologie. 79% ziet het zelfs als de ideale manier om eenzaamheid tegen te gaan, omdat ze zo makkelijker contact kunnen houden met familie en vrienden. De populairste manier om contact te houden is via de smartphone: 68% van de ondervraagden beschikt over een eigen mobiel toestel en 96% stuurt regelmatig een mail.

Vaak leeft het idee dat senioren negatief staan ten opzichte van innovatie. Maar vroeger was niet alles beter, zo blijkt: 80% is van mening dat technologische ontwikkelingen hun leven makkelijker maken en 74% vindt dat technologie hen zelfstandiger maakt.

Daartegenover staat echter dat maar de helft van alle senioren zichzelf vaardig vindt met technologie. Ze zijn zich bovendien bewust dat het internet donkere kantjes heeft – 60% maakt zich zorgen om zijn privacy op internet – maar ze voelen zichzelf daar onvoldoende tegen gewapend. Zo weet bijvoorbeeld slechts 11% wat spam is en 9% weet wat phishing is. Ze zijn wel bereid te leren: 68% wil graag extra uitleg en begeleiding krijgen om zichzelf online te beschermen.

Google 55+

55+ dagen die inspireren

We zijn dag in en dag uit in contact met vijfenvijftigplussers. De resultaten van het onderzoek verbazen ons niet, wij weten dat ook deze doelgroep enorm graag bijleert over al wat digitaal is. Naast onze huisbezoeken, willen we met de workshops tijdens de 55+ dagen senioren inspireren en motiveren om altijd te blijven bijleren”, aldus Frederick Scraeyen, bezieler van BEEGO.

De 55+ dagen bieden senioren de kans om op een veilige manier te leren surfen. Daarnaast leren ze werken met handige apps om hun foto’s te bewaren en ze meteen om te zetten naar fotoboeken. Ook leren ze hun weg zoeken en vinden op hun smartphone.

Met de 55+ dagen willen we het voortouw nemen om senioren meer te betrekken in de digitale maatschappij. Eerder dit jaar organiseerden we met Google een zomerkamp met codeerworkshops voor jongeren. Vandaag verwelkomen we een vijfenzeventigtal vijfenvijftigplussers in het Digitaal Atelier. Alle Belgen verdienen de kans om de digitale wereld te ontdekken en daar helpen we hen graag bij”, klinkt het bij Michiel Sallaets, communicatiemanager bij Google Belgium.

Meer info op www.beego.be/groepsles.