In een nieuwe blogpost vertelde Google ons vandaag dat ze enkele belangrijke en grote updates gaan doorvoeren voor Gmail voor hun meer dan 4 miljoen betalende G Suite business gebruikers. Het gaat niet enkel om veiligheidsupdates, maar ook de toenemende integratie van Google’s artificiële intelligentie en betere integratie met andere G Suite apps. Sommige updates zullen automatisch worden doorgevoerd in de komende weken en andere zal je als G Suite Admin manueel moeten activeren.

Data veiligheid

Het veilig houden van uw gegevens staat bij Google hoog in het vaandel. Vorige maand was er nog een update van nieuwe phishing-beveiligingen om bedreigingen voor zakelijke e-mails te verhelpen, zoals wanneer iemand een CEO nabootst om gevoelige informatie te ontvangen. Met deze nieuwe beveiligingen heeft Gmail 99,9 procent van alle BEC-pogingen geblokkeerd door gebruikers te waarschuwen of berichten automatisch naar spam te verplaatsen.

Vertrouwelijke modus

Vandaag introduceert Google een nieuwe benadering van informatiebeveiliging: de vertrouwelijke modus van Gmail. In de vertrouwelijke modus is het mogelijk om gevoelige inhoud in uw e-mails te beschermen door vervaldatums te maken of eerder verzonden berichten in te trekken. Of wat denk je van de mogelijkheid om enkel via een sms-bericht een e-mail te bekijken. Hierbij is het ook mogelijk om gegevens te beschermen, zelfs als het e-mailaccount van een ontvanger is gehackt terwijl het bericht actief is.

 

Ingebouwde IRM-bedieningselementen (Information Rights Management) bieden u ook de mogelijkheid om de optie voor het doorsturen, kopiëren, downloaden of afdrukken van berichten te verwijderen. Dit helpt het risico te verkleinen dat vertrouwelijke informatie per ongeluk met de verkeerde mensen wordt gedeeld. De vertrouwelijke modus zal in de komende weken worden geïmplementeerd voor Gmail-gebruikers van consumenten en een beperkt aantal G Suite-klanten (een bredere uitrol volgt).

Google scant trouwens G Suite Gmail niet voor het doelgericht targeten van advertenties, en er zijn geen advertenties in Gmail voor G Suite-klanten. Uiteraard wel in de gratis versie.

Artificiële intelligentie

Google komt ook met nieuwe AI-functies in Gmail, zoals Nudging, Smart Reply en hoge prioriteitsmeldingen. De meesten van ons krijgen meer e-mails dan we in één keer kunnen verwerken en soms glippen er dingen door. Met Nudging herinnert Gmail je proactief aan het opvolgen van of reageren op berichten, zodat je de bal niet laat vallen. Als je dus vergeet te antwoorden op een mail dan zal Google je automatisch er aan herinneren. Handig!

Smart reply kennen we al langer op de mobiele app-versie van Gmail. Volgens Google zijn 10% van alle honderden miljoenen mail antwoorden vandaag reeds gestuurd door een Smart reply. Binnenkort kan je deze slimme antwoorden dus ook gebruiken op de internet versie van Gmail. Zo kan je snel en gepast reageren op e-mails.

Het zit in de kleine dingen

Google heeft de Gmail-webtoepassing opnieuw ontworpen vanaf nul. Je kan binnenkort bijlagen in uw inbox bekijken en klikken voordat je deze opent. Je kan ook de muisaanwijzer op berichten plaatsen (je hoeft er niet op te klikken) om dingen als RSVP te doen voor een uitnodiging voor een vergadering, een e-mailthread te archiveren of een e-mail snoozen tot het juiste moment is aangebroken.