Met Originality Reports lanceert Google een gratis plagiaatchecker om het werk van je leerlingen te controleren op authenticiteit. Het is een verleidelijk iets om als leerling snel iets van het internet te kopiëren en plakken zonder zelf de moeite te doen om een eigen tekst te schrijven. Het internet mag uiteraard gebruikt worden ter inspiratie, maar echt leren doe je pas als ideeën en bronnen van anderen correct kunt gebruiken en ook vermeldt in je taken.

Sommige leerkrachten controleren het huiswerk vandaag misschien al door bijvoorbeeld een passage te kopiëren en te plakken (misschien zelfs over te typen als je een papieren versie hebt gevraagd) in Google, maar dat is uiteraard ook veel werk. Als je dan plagiaat ontdekt, heb je nog extra werk om dit allemaal verschillende keren te verbeteren.

Google introduceert nu een bèta voor Originality Reports. Deze nieuwe functie maakt binnenkort automatisch deel uit van Classroom en Assignments, dat onlangs ook werd aangekondigd. Originality Reports worden gemaakt door het werk van je leerlingen te scannen op overeenkomende zinnen op honderden miljarden webpagina’s en tientallen miljarden boeken.

Leerlingen kunnen originaliteitsrapporten tot drie keer uitvoeren voordat ze indienen, waardoor ze citatiefouten kunnen identificeren en verhelpen, en leerkrachten dus ook tijd bespaart bij het beoordelen.

Belangrijk hierbij om te weten is dat Google deze dienst gedeeltelijk gratis aanbiedt aan het onderwijs zonder eigenaar te worden van het werk, wat collega Pedro De Bruyckere goed opmerkte in zijn blogpost.

Wanneer Originality Reports algemeen beschikbaar wordt, kunnen gebruikers van G Suite voor Educatie de functie gratis inschakelen voor maximaal drie geselecteerde opdrachten per cursus (TIP: er is wel geen limiet op het aantal cursussen die je kan aanmaken in Classroom). Om de functie onbeperkt te kunnen gebruiken, moet je school upgraden naar een G Suite Enterprise voor Educatie domein. Hierbij moet je school echter per leerling en leerkracht per maand een abonnement betalen (en de normale versie van G Suite voor Educatie is voor iedereen gratis).