Leraren hebben tijd tekort. Vooral omdat ze ook veel tijd verliezen aan administratie en repetitieve taken zoals verbeteren van taken en toetsen. Twintig keer dezelfde opmerking schrijven bij een boekbespreking is ook niet de meest efficiënte manier van werken. Google werkt al enkele jaren aan oplossingen om deze werklast te verlagen, taken te digitaliseren en zelfs automatiseren met tools zoals Google Classroom, Google Formulieren en een nieuwe Google puntenboek. Een nieuwe innovatie op dit gebied is Google Assigments.

Hoe kan Google Assignments mijn werk als leerkracht makkelijker maken?

Google Assignments probeert de grootste frustraties van het administratieve werk van leerkrachten aan te pakken:

  • Stop met het steeds opnieuw typen van dezelfde feedback met behulp van een commentaardatabank en maak je geen zorgen over het opnieuw indrukken van de knop ‘opslaan’. Alles wordt altijd meteen bewaard.
  • Controleer het werk van leerlingen op originaliteit (plagiaatcontrole) en vergrendel het werk automatisch zodra het is ingeleverd
  • Stuur elke leerling een digitale kopie (geen kopieermachines meer!)
  • Verbeter opdrachten voor een hele klas met Rubrics en bekijk elk bestandstype zonder de tool te verlaten
  • Geef commentaar en geef feedback met Google Documenten

Het nieuwe Google Assignments brengt de mogelijkheden van Google Documenten en Drive dus samen in een nieuwe tool voor het verzamelen en beoordelen van het werk van je leerlingen. Je kan als leerkracht workflows maken voor taken en het platform zorgt er ook voor dat het inhoud van het werk van je leerlingen wordt gecontroleerd op authenticiteit (plagiaatcontrole dus).

Google Assignments is een alleenstaand stukje software en lijkt ons vooral interessant voor leraren die nog geen gebruik maken van Google Classroom. Alle functies van Assignments zitten namelijk al in Google Classroom verwerkt. Het lijkt mij ook interessant voor scholen die misschien eerder gekozen hebben om vooral Office 365 uit te rollen, maar toch een extra tool zoals Google Assignments een meerwaarde vinden. Het werkt namelijk prima met Microsoft of Apple documenten.

Je kan je als leerkracht nu aanmelden voor de beta van Google Assignments.