Mijn blogpost over artificiële intelligentie in het onderwijs is nog maar enkele dagen geleden terug naar boven gehaald en vandaag kwam het GO! (gemeenschapsonderwijs in Vlaanderen) met een onverwachtse boodschap naar buiten. Ze zetten in op de uitbouw van artificiële intelligentie (AI) om vanaf volgend schooljaar AI in te zetten in de lessen. Het GO! heeft daarvoor een contract afgesloten met de Britse start-up Century Tech.

Met artificiële intelligentie kan je leerstof aanbieden op maat van elke leerling, de ultieme vorm dus van differentiëren. Slimme, zelflerende technologie zoals AI zou in theorie veel werkdruk van de leraren kunnen wegnemen en het zou het leren veel toegankelijker moeten maken voor leerlingen.

IXZO

Century Tech mag de komende vijf jaar zijn AI-technologie binnenbrengen via het digitale leersysteem “IXZO” in de zowat 430 basisscholen en ruim 230 secundaire scholen van het GO!. De eerste 30 scholen starten al in september met het project, nadien wordt het systeem in de komende vijf jaar langzaam maar zeker naar de rest van de GO!-scholen uitgerold.

De digitale toepassing IXZO vervangt de leraar voor de klas helemaal niet. Wel is het een middel dat leerkrachten meer tijd biedt om les te geven. Het zorgt voor een gepersonaliseerde omgeving die het mogelijk maakt om elke leerling op zijn of haar niveau uit te dagen. Dankzij artificiële intelligentie wordt snel duidelijk welke leerling remediëring nodig heeft of extra uitdaging kan gebruiken. Het systeem identificeert waar een leerling tegenaan loopt doorheen het leerproces en reikt extra ondersteuning aan. Leerkrachten krijgen sneller zicht op de vooruitgang van elke leerling, kunnen sneller ingrijpen en vlot feedback geven.

De reacties zijn verdeeld

Geef jouw mening gerust onder dit artikel. Reacties op het bericht zijn online verdeeld. Veel mensen juichen de innovatie toe, maar veel meer mensen stellen ze in vraag en zijn sceptisch. Ook zijn er ook veel mensen die zich afvragen waarom men deze technologie niet door een Vlaams bedrijf laat ontwikkelen? Enkele reacties:

https://twitter.com/HendrikxHans/status/1109429682519400454