Het is alweer even geleden dat ik nog wat geschreven heb over auto’s op deze blog. Toch begon het weer te kriebelen en toen Mercedes-Benz mij contacteerde voor een testweek met een Smart ForTwo cabrio kon ik uiteraard moeilijk nee zeggen tegen dit aantrekkelijk aanbod. Het nieuwe model van deze kleine Smart stadsauto is naar mijn gevoel al veel volwassener geworden ten opzichte van zijn rudimentaire voorganger. Er is veel meer comfort en er is ook gedacht aan de zonnekloppers onder ons met een cabrio model met elektrisch dak. Het is deze laatste die ik een week uitgebreid hebben kunnen testen.

https://www.instagram.com/p/BTE0kPXgcj3/

Geen autosnelweg graag

Ik mocht de Smart ForTwo cabrio gaan ophalen in Brussel en ontdekte toen al wel meteen het grootste nadeel bij auto’s met deze zeer kleine afmetingen. Ze zijn namelijk niet echt leuk om met te rijden op de autosnelweg. Je blijft toch steeds dat gevoel van onveiligheid hebben als je beseft in wat voor kleine wagen je onderweg bent tussen al die grote vrachtwagens. Maar uiteraard koop je een Smart niet om dagelijks of regelmatig de autosnelweg te nemen. Nee je koopt een Smart als handige stadsauto om pittig mee in het verkeer te kunnen op secundaire wegen en drukke stadscentra. En daar blinkt de Smart nog steeds in uit.

Klein, maar vinnig

De Smart ForTwo cabrio is klein, maar vinnig. Hij beschikt standaard niet over veel vermogen (71 of 90pk), maar door zijn lage gewicht kan hij vrij vlot mee in het verkeer. De testauto die ik mee kreeg had dan ook 90 pk en dit was naar mijn gevoel ruim voldoende. De auto weeg dan ook bijna 1000 kilogram wat in verhouding pk en gewicht zeker niet slecht is. Het elektrische dak en de extra veiligheidsopties hiervoor voegt wel 45 kilogram toe aan het cabrio model, waardoor normaal een normale ForTwo nog iets vinniger is dan zijn cabrio broertje.

We hadden geen probleem om mee in het verkeer te rijden, hoewel we de meeste auto’s (die blijkbaar altijd een race willen proberen tegen een Smart) aan het stoplicht wel moesten voorbij laten gaan. De slome automatische versnellingsbak van onze testauto had daar wel wat mee te maken. Deze reageerde niet onmiddellijk bij het opnieuw vertrekken aan het stoplicht, nadat de motor automatisch even werd uitgezet om benzine te sparen. Een Smart met een normale versnellingsbak zou volgens ons toch nog iets sneller uit de startblokken schieten.

Schattig

De meeste vrouwen aan wie ik de auto liet zien, lieten meestal al snel het woordje ‘schattig’ vallen. En dat is deze Smart ook wel. Met zijn lengte van 270 cm is hij niet veel langer dan een fiets. Het is mij dan ook wel regelmatig gelukt om zonder problemen een parkeerplaats te vinden. Een keer kon ik de Smart zelfs met zijn neus naar de stoep zetten dwars tussen twee andere auto’s omdat de parkeerplek iets breder was dan standaard. Omkeren in een smalle straat is ook geen probleem. Met ongeveer 7 meter kom je makkelijk toe om je neus in 1 keer in de andere richting te zetten.

Geen budgetauto

Hoewel je een normale Smart ForTwo al kunt aanschaffen vanaf een kleine 10.000 euro ben je vaak met de extra opties evenveel kwijt als een grotere auto van een ander merk. Het blijft uiteraard een A-merk in het kleinste segment onder de vlag van Mercedes-Benz. Als je gaat shoppen voor een Smart dan betaal je ook voor een premium afwerking in een klein jasje. De cabrio kost ook nog eens ongeveer 4000 euro meer. Het chassis van de cabrio is dan ook wel helemaal aangepast en verstevigd voor het open dak, dat bovendien ook vlot opent in ongeveer 12 seconden. De dakstangen kan je bij langer mooi weer trouwens verwijderen en in de koffer opbergen zodat je helemaal een open gevoel krijgt van een cabrio.

Je hebt de keuze uit verschillende afwerkingsniveau’s bij de keuze van een Smart, namelijk standaard, Pure, Prime en Proxy. Het model dat ik als testauto kreeg was van het afwerkingsniveau Prime. Als ik deze auto configureer met de afwerkingsopties zoals touchscreen navigatie, achteruit rij camera, led lichten, regensensor, enz… kwam ik al snel boven de 20.000 euro uit. Alvast een unieke prijs voor een unieke doelgroep.

https://www.instagram.com/p/BTPM5vtAsCw/

Conclusie

De Smart ForTwo cabrio is momenteel een vrij unieke auto in zijn kleine segment. De twee zitplaatsen maakt hem vrijwel nutteloos als wagen voor gezinnen met kinderen, maar compenseert dit maximaal voor alle andere mensen die op zoek naar naar een handige stadswagen voor rond de spreekwoordelijke kerktoren. De Smart kan bovendien heel vlot mee in het verkeer en is bijzonder wendbaar in smalle straten. Het comfort is uitmuntend en je ontdekt eigenlijk alleen dat je in een kleine wagen zit wanneer je wat snel over een verkeersdrempel ‘vliegt’. Dan is de korte wielbasis weer even goed voelbaar. Het cabrio model heeft bovendien vrijwel geen concurrenten op de markt die een gelijkaardig model kunnen voorleggen. Heb je dus wat meer budget over voor een handige (tweede) wagen dan is deze Smart ForTwo zeker het overwegen waard.