Ik kreeg onlangs de kans om PlayStation VR (PSVR) een tijdje uit te testen. Je kan makkelijk zeggen dat dit momenteel de meeste interessantste VR headset is om te kopen voor de prijs van 399 Euro , zeker als je al een Playstation 4 met PlayStation Camera in huis hebt. De grootste concurrenten zoals de HTC Vice en Oculus Rift zijn beide verschillende honderden euro’s duurder. Bovendien heb je voor die twee laatste ook een stevige Windows computer nodig. De PlayStation 4 (Pro) is trouwens nog steeds goedkoper dan een gelijkwaardige gaming computer om alles vlot te doen draaien.

De PSVR-headset is verrassend aangenaam om te dragen. Hij lijkt vrij groot en lomp, maar je kan deze best goed langdurig op je hoofd verdragen. Bovendien komt er helemaal geen licht binnen, zodat je echt helemaal in de VR ervaring kan worden opgenomen. Je ziet dan letterlijk wel helemaal niets meer dus zorg ervoor dat je headset en controller goed bij de hand liggen, want nadat je de headset op je hoofd hebt staan, zie je dus geen fluit meer van de echte wereld. Je bent wel ook een beetje gekluisterd aan je zetel, omdat je ook een kabel naar je PlayStation console nodig hebt.

Minder goed, maar dat is niet erg

We moeten wel eerlijk toegeven dat de PlayStation VR minder goed is dan zijn duurdere concurrenten, maar dit is ook logisch. Een PS4 is niet zo krachtig als een gaming pc van +1000 Euro en het ingebouwde scherm van de PSVR-headset heeft ook ‘maar’ een resolutie van 960 x 1080 ten opzichte van 1080 x 1200 van de Vive en Oculus Rift. Ook gebruikt de PSVR-headset de PS Camera om de bewegingen van je hoofd te volgen en die is niet zo goed als de concurrentie.

Door een beetje de functionaliteiten terug te schroeven weet Sony wel alles betaalbaar te houden, hierdoor is de PlayStation VR al goed over de toonbank gegaan de laatste weken sinds zijn lancering. De games die ik gespeeld heb op de PSVR zijn wel opvallend grafisch minder goed dan dat we gewoon zijn op onze 50″ tv van in onze woonkamer. Toch maakt het vernieuwende en leuke concept van VR-gaming dat je dit minder erg vindt.

PS VR

VR is niet voor iedereen

Toch is het wel aanpassen aan deze nieuwe vorm van entertainment. Andere opmerkingen die we online her en der lezen is dat VR je wel eens misselijk zou kunnen maken. Gelukkig heb ik dit zelf niet ervaren tijdens het spelen, maar ik kan me voorstellen dat virtual reality gewoon, net zoals 3D TV of cinema, niet voor iedereen is weg gelegd. Het is voor het menselijk lichaam soms moeilijk om te wennen aan virtual reality. Zo lijk je soms in een spel aan een ongelooflijke snelheid te gaan en geeft dit heel wat prikkels aan je hersenen. Je lichaam zit echter gewoon stil in de zetel en je evenwichtsorgaan beweegt niet. Hierdoor kun je wel eens misselijkheid of gewoon een soort van autoziekte ervaren, wat uiteraard de pret helemaal bederft. Test daarom zeker of virtual reality iets voor jou is voordat je overgaat tot de aankoop.

De PlayStation VR kan je bij het moment van schrijven kopen voor 399 Euro bij Bol.com .