Sinds ik ben gaan samenwonen, bijna 10 jaar geleden, ben ik reeds Telenet klant voor TV en internet. Ook toen ik bij mijn ouders woonde, was er daar Telenet. Gewoon omdat het aanbod jarenlang beperkt was en concurrenten Proximus of Scarlet nooit echt kwaliteit of snelheden konden leveren die ik nodig had. Scarlet is een goede optie als je echt het goedkoopste aanbod wil, maar hun snelheden voor internet zijn ook bedroevend als je bijvoorbeeld Netflix of Youtube in UHD wil streamen naar je TV (maximum 50 download en 4 upload snelheid is hiervoor gewoon té traag), toch als je vaak met 4 mensen in je gezin tegelijk kijkt. Voor een of twee Netflix kijkers tegelijk zijn deze snelheden voldoende.

Via mijn job als IT manager heb ik op mijn werk verschillende Telenet lijnen alsook een Telenet Hotspot in beheer en ben ik hier ook zeer tevreden over. Met een Telenet lijn van 240 download en 30 upload kunnen we enkele honderden computers (waarvan veel Chromebooks), een draadloos netwerk met vaak honderden mobiele toestellen voorzien. En thuis had ik voor 4 mensen een Telenet lijn van 200/20? Dus had ik ook al lang het gevoel dat ik thuis met mijn gezin teveel betaalde voor de service van Telenet. En dat ik vooral betaalde voor opties en ook zenders die ik zelf niet gebruikte. Daarom dat ik meteen ging kijken naar Orange TV en internet toen het op de markt kwam. Vooral omdat het aanbod van Orange ook gebruik maakt van het uitstekende kabelnetwerk van Telenet en dus betere snelheden en kwaliteit kan leveren dan Proximus op dit moment. Na enkele twijfelmaanden heb ik toch besloten om de stap te wagen en ben ik op 16 november klant geworden bij Orange voor tv en internet. Die ervaring wil ik graag even delen met jullie in deze blogpost.

Wat is het aanbod van Orange?

Via de website van Orange kan je hun aanbod van TV en internet raadplegen, maar ik zal het hier ook even samenvatten. Orange TV en internet kan je enkel gebruiken als je ook een mobiel abonnement hebt van Orange. Als je een basis GSM abonnement hebt van bijvoorbeeld €8, €15, €25 of €33 per maand dan betaal je voor internet en TV bij Orange €49 per maand. Vanaf een duurder Arend abonnement (€39/maand) krijg je €10 korting en betaal je voor internet en TV maar €39/maand.

Mijn vrouw had reeds een Orange/Mobistar abonnement, maar anders had ze uiteraard gewoon kunnen overstappen. Ze betaalt hiervoor €15 per maand en omdat ze vaak ’s avonds na 16u belt, hebben we ook voor de optie gekozen van €3/maand zodat ze ook na 16u gratis kan bellen met haar smartphone (de Telenet Freephone variant van de vaste lijn zeg maar). Een vaste lijn kan je bij Orange niet nemen, dus deze optie is zeker het overwegen waard.

In totaal betalen we nu dus elke maand:

 • Installatie was (en is nog steeds) gratis
 • €15 GSM abonnement (hadden we al)
 • €3 optie op het GSM abonnement om na 16u en in het weekend gratis te bellen
 • €49 voor internet en TV (1 decoder)
  • internet: 100 Mb download en 6 Mb upload
  • TV: 70 zenders, waarvan 20 in HD, gratis Sport zenders en twee 18+ zenders 😉

In totaal betalen we nu dus €67/maand aan Orange, maar in feite reken ik het GSM abonnement niet mee in mijn berekening omdat je dit toch sowieso nodig hebt, ook als je bij Telenet je internet en TV zou nemen.

Op het einde van de rit betalen we dus €52/maand om onbeperkt te surfen, TV te kijken en onbeperkt te bellen in het weekend en na 16 uur. Een extra decoder kost je €9 per stuk.

Maak een analyse van je thuissituatie voor je overstapt

Je kan best voor je eigen thuissituatie een analyse maken van je tv en internet gebruik. Dit heb ik ook gedaan voor mijn eigen gezin en dit vergeleken met het aanbod van Telenet en Orange. Voor mijn situatie kwam dit op het volgende uit:

 • Davy:Kijkt amper nog TV
  • Kijkt veel Netflix films en series (dus streaming via internet)
  • Gebruikt veel internet en streaming media (dus ook best ongelimiteerd en degelijke snelheid)
  • Gebruikt vooral smartphone en tablet in combinatie met Chromecast (streaming)
  • Belt vooral via smartphone (abonnement werkgever)
 •  Mijn vrouw:Kijkt meer TV (soaplover Thuis!)
  • Neemt programma’s op via de decoder
  • Gebruikt beperkt internet
  • Belt vaak na 16u met de vaste telefoon
  • Kijkt ook Netflix via tablet (als ik naar de TV stream via Chromecast)
 • Kids:
  • Zappen op TV tussen kinderzenders
  • Veel tabletgebruik (Youtube, Netflix kids, spelletjes, …)
  • Bellen (nog) niet (of via video chat op tablet)

Het viel me vooral op dat we weinig of geen gebruik maakten van de extra opties van Telenet zoals:

 • YeloTV app (we gebruiken wel veel de Netflix app in combinatie met een Chromecast)
 • Play en Play More (veel te duur en we hebben Netflix!)
 • Films huren via TV Theek (Netflix!)
 • Telenet biedt meer dan 85 zenders, maar we kijken naar maximum 15

Internet snelheid

Waar Telenet ook sterk met uitpakt, is het feit dat ze het snelste internet hebben op de markt. Met theoretische snelheden van 200 Mb download en 20 Mb upload met hun Whoppa, die ook vaak kloppen, hebben ze zeker hun best gedaan om hun netwerk optimaal te maken voor deze snelheden. Wat veel mensen echter niet beseffen, is dat je deze snelheid niet nodig hebt in een normaal gezin. Met een 100 Mb download en 6 à 10 Mb upload heb je vaak ruim voldoende (zoals het Telenet Whop aanbod). Enkel heb je bij het Whop aanbod geen ongelimiteerd download volume, maar slechts 200 GB. En die 200 GB heb ik snel verbruikt als we Netflix video’s gaat streamen in HD op TV en tablet. Bovendien beseffen consumenten ook niet dat veel draadloze toestellen zoals tablets, smartphone en laptops nooit veel hogere snelheden dan 100 MB download kunnen bereiken via Wi-Fi. Met de 200 MB van Whoppa ben je dus niet altijd iets, enkel misschien als je een dagelijkse gamer bent op een vaste pc via kabel. Op mijn werk heb ik bijvoorbeeld een Telenet 240/30 abonnement voor +300 computers en bijna 1000 smartphones (Wi-Fi netwerk) en dit werkt zonder haperen. Het is dan echt wel overkill om 200/20 abonnement te nemen voor 4 mensen, nietwaar?

Via Orange heb je twee opties voor Internet:

 • 100 Mb download en 6 Mb upload (kan verschillen per regio waar je woont)
 • 200 Mb download en 10 Mb upload (voor +10 euro per maand)
 • Beide onbeperkt in surf volume

Ik koos voor het standaard aanbod van 100/6 omdat ik later altijd kon upgraden indien ik zou merken dat het niet voldoende zou zijn. Een upgrade zou gewoon betekenen dat je abonnement met 10 euro per maand zou duurder worden. Na 2 maanden gebruik heb ik nog niet gemerkt dat dit nodig is.

orange aanbod

TV

Orange biedt in mijn regio tot 70 zenders aan, waarvan minimum 20 in HD. Ook de belangrijkste Vlaamse en kinderzenders zijn in het Orange aanbod opgenomen. Dat was voor ons ook vrij belangrijk, omdat we vooral dit aanbod bekijken. Met de andere 50 Franse, Duitse, Italiaanse, Turkse, enz… zenders zijn we helemaal niets en zou ik liever ook reduceren als we hiervoor nog minder moesten betalen. Dit doet concurrent Scarlet bijvoorbeeld wel goed door het aanbod te beperken tot maximum 29 zenders die het meeste bekeken worden in Vlaanderen. Misschien een tip Orange?

Het aanbod is dus te vergelijken met het aanbod van Telenet, hoewel je dus geen films of series kan huren via een TV Theek. Er is wel een Orange App waarmee je vanop afstand via je smartphone of tablet opnames kan programmeren of je TV programma kan nakijken. Je kan er echter geen live programma’s mee kijken, hoewel dit nog kan veranderen in de toekomst.

https://youtu.be/ul564wv2ZhQ

Telefonie

Waar wij thuis nog het minste gebruik van maakten, was het vaste telefonie toestel. Wat niet wil zeggen dat het niet in gebruik was, maar we werden er vooral door opgebeld door 50-plussers (ouders, grootouders, …) waarbij het smartphone (Facebook, WhatsApp, …) tijdperk nog niet helemaal is doorgebroken. Toch hadden we een vast telefonie toestel, omdat de bundel internet, TV en telefonie bij Telenet (Whop of Whoppa) zo goed als dezelfde prijs is met telefonie dan zonder (en vroeger was dit zelfs duurder). Toch was het ook wel handig om via FreePhone na 16 uur (beperkt) gratis te bellen.

Via Orange heb je geen vast telefonie aanbod! Niet onbelangrijk om te weten, is dat als je in je huis geen GSM ontvangst hebt (is vaak zo in goed geïsoleerde nieuwbouw huizen) dan ben je dus niet via SMS of gewone telefoon bereikbaar. Je bent dan uiteraard wel te bereiken via WhatsApp, Facebook en andere internet telefonie varianten, maar daar zal je opa en oma misschien geen gebruik van maken?

https://youtu.be/uSQgkpb9mO4

Hoe is de ervaring al geweest?

Voor de bestelling zijn we langs geweest bij de Orange winkel zelf. Zodat we toch de nodige vragen konden stellen en ook het GSM abonnement op punt konden stellen met de extra optie om voor €3 gratis ’s avonds en in het weekend te bellen. Na het bestellen kon de installatie al plaats vinden na een kleine twee weken.

De installatie zelf verliep heel vlot en de installateur was ook zeer vriendelijk. De man kon op alle vragen antwoorden die we hadden en gaf ook een korte demonstratie van de decoder en gaf zelfs enkele handige tips zoals een favorieten lijst van alle kinderzenders die we kunnen opzetten als de kinderen kijken. Zo kunnen de kinderen enkel kijken naar kinder programma’s en zijn die ook voor hen handig gebundeld.

Het gebruik van de TV gids was wel even aanpassen. Je scrolt in feite omgekeerd van onder naar boven als je tussen de zenders wisselt (in vergelijking met de gids van Telenet), maar hier wen je snel aan. Je krijgt bij elk programma of film een afbeelding en een korte tekst als infopagina, alsook een preview van de programma’s die later komen.

De grootste opmerking momenteel is dat er nog een kleine vertraging zit tussen het beeld en de gesproken audio tussen de programma’s als je zapt. Deze vertraging is slechts gedurende de eerste seconde als je kijkt en herstelt zich snel, maar valt toch op. Dit is echter softwarematig op te lossen via een update, dus dit komt later ook nog wel in orde.

Hieronder nog een afbeelding van de Orange TV app die je ook kan installeren op je tablet of smartphone om je decoder te bedienen en programma’s op te nemen. Je kan op die manier dus je smartphone als afstandbediening gebruiken. Best handig!

orange tv app

Is Orange TV en internet iets voor jouw gezin?

Een conclusie voor deze blogpost is moeilijk te maken voor iedere lezer. Je moet dit namelijk individueel bekijken voor jouw persoonlijke thuis situatie. Ik probeer het even in enkele puntjes op te sommen:

Orange TV is ideaal voor deze profielen van mensen:

 • Je snel onbeperkt internet wil omdat je veel games speelt, video’s download of bekijkt, enz…
 • Je vaak draadloos surft via laptop, smartphone of tablet (want veel sneller dan 100 Mb zal je dan niet surfen)
 • Je wil genieten van de Telenet kwaliteit qua snelheid, maar niet zoveel wil betalen
 • Orange ook reeds heeft beloofd dat ze hun prijzen in 2017 niet zullen verhogen

(Maar let dus op dat je géén vaste telefoon lijn kunt nemen!)

Wanneer neem je beter Telenet?

 • Je een echte gamer bent en de snelheid van 200 Mb download kan halen met je vaste pc via UTP-kabel
 • Je vaak de Yelo TV app gebruikt
 • Je graag films huurt via de TV Theek
 • Je graag de nieuwste films en series bekijkt via het optionele Play More (Netflix films zijn vaak iets ouder)

Wil je echt het aller goedkoopste aanbod? Dan neem je best Scarlet, maar hou dan rekening met dit:

 • Aanbod is beperkt tot maximum 29 TV zenders (en geen 70 zoals Orange en Telenet)
 • Internet snelheid is maximum (en dus nog trager) 50 Mb download en 4 Mb upload
 • Installatie is niet gratis zoals bij Orange, maar kost €99

EDIT juli 2018: Hoewel ik nog steeds redelijk tevreden ben van het internet aanbod (snelheid, stabiliteit) en van het tv aanbod (zenders), heb ik wel regelmatig problemen ondervonden met de digicorder voor tv. Deze bevriest ongeveer 1x per maand wel eens wat met de stekker uittrekken wel snel in orde is, maar het is vervelend. Zeker als je dan toch eens een opname had ingepland.

Waar wel een serieus probleem zit bij Orange is hun miserabele of onderbemande helpdesk. Zo heb ik gisteren meer dan een uur in de wachtrij gehangen. Bij het bellen naar het helpdesk nummer (niet het 5000 nummer want mijn vrouw is Orange klant, niet ik) kreeg ik geen keuze menu waardoor ik steeds (tot 3x toe) bij de verkeerde helpdesk medewerker terecht kwam, die me meteen terug achteraan in de wachtrij plaatste. Het doorverbinden naar de juiste helpdesk medewerker ging ook niet, waardoor ik na een uur wachten, een platte batterij en een telefoon rekening van een uur nog steeds niet geholpen was. 

EDIT 2019: Ondertussen is de eerste decoder gratis en vlot vervangen door een Orange technieker. De vriendelijke man heeft meteen ook alles nagekeken en heeft zelfs enkele oude UTP-kabels kosteloos vervangen. Hij heeft wel meer dan een half uur met zijn hoofd achter onze tv-kast gezeten. Nu werkt alles weer prima naar behoren.

Toch kijk ik ook stilaan uit naar hun nieuwe Love Duo aanbod om uiteindelijk toch digitale tv en de decoder buiten te gooien om nog extra te besparen. Je hoeft daarom niet hun unlimited aanbod te kiezen. Als je genoeg hebt aan 3 GB data voor je smartphone dan neem je beter een goedkoper aanbod. Zo kunnen we normaal toch weer opnieuw een €15 per maand besparen.

Vond je dit artikel interessant? Wil je dan even mijn Facebook pagina leuk vinden om toekomstige artikels niet te missen? Bedankt!