Onlangs installeerde ik de Nextbase 312GW dashcam in mijn auto. Beter gezegd, in de auto van mijn vrouw, wat wel rare blikken opleverde bij sommige vrienden. Nee, het is niet om ze te controleren natuurlijk, maar om bewijsmateriaal te hebben bij een ongeluk of om beelden te hebben bij interessante gebeurtenissen onderweg. Zeker met de aankomende vakantie kan je zo ook van je ritten heel wat leuke beelden maken van monumenten, de natuur, bossen of bergen die je onderweg tegen komt. Aangezien ik vooral met de trein ga werken was de keuze van welke auto snel gemaakt.

De Nextbase 312GW dashcam is klein en fijn en valt niet echt op tijdens het rijden als je deze naast of achter je achteruitrijspiegel ophangt. Je kan zelf kiezen of het scherm van de dash cam constant op staat, of uitvalt na 10 seconden of enkele minuten. Ik koos er voor om het scherm telkens te laten uitvallen na 10 seconden, zodat ik nog telkens kan kijken of deze goed gepositioneerd staat, maar de bestuurder toch niet te hard stoort tijdens het rijden. Bovendien wordt ook zo de batterij minder belast. De mount die plak je heel simpel aan je autoruit, je plugt de kabel in de mount en je kan de dashcam er snel in- en uitklikken, zodat je alle kabels mooi kan laten hangen. De meegeleverde kabel van 4 meter is lang genoeg om ook in onze grotere SUV gezinswagen mooi weg te werken.

kabel

Ingebouwde Wi-Fi

De Nextbase 312GW heeft ingebouwde Wi-Fi, waarmee je alle opnames via de Nextbase-app naar je smartphone of tablet kan downloaden. Zo hoef je in feite de dashcam ook nooit los te klikken uit de auto en aan te sluiten aan je computer. Je verbindt dan even met het Wi-Fi signaal van de dashcam (je kan dit manueel telkens opzetten of steeds laten op staan) en je kan zo snel beelden bekijken of downloaden op je apparaat. Als je alle beelden dan even laat synchroniseren met bvb Dropbox of Google Photos dan heb je meteen alle beelden overal ter beschikking op elk apparaat. Je kan deze beelden dan delen met iedereen op Facebook, Youtube of andere kanalen. Spijtig genoeg is de Wi-Fi verbinding niet altijd even stabiel en kan deze al wel eens wegvallen tijdens het downloaden van een video. De verbinding is ook niet bijzonder snel, dus ik vermoed dat ik bij het downloaden van meerdere video’s tegelijk de dash cam wel uit de auto ga nemen.

Interne microfoon

Aanvankelijk had ik ook de interne audio microfoon van de dashcam op staan. Hiermee neemt hij ook alle geluiden op die in de auto worden waargenomen. Leuk, maar vervelend als je video dan wereldwijd wordt geblokkeerd op YouTube, omdat er een auteursrechtenclaim is op een liedje van Drake dat toen net aan het spelen was op de radio. Dit kan je altijd dan wel oplossen natuurlijk, maar om gewoon dit gedoe te vermijden, heb ik er maar voor gekozen om de microfoon uit te zetten.

nextbase-312-in-car

Video kwaliteit

In onderstaande video (wel nog met intern geluid) krijg je een beeld van de 1080P videokwaliteit. Een video van 3 minuten in 1080P HD-kwaliteit neemt ongeveer tussen de 250 MB en 300 MB in beslag. Je kan zelf kiezen dat de dashcam om de 1, 3 of 5 minuten een video fragment maakt. Met een SD-kaartje van 32 GB kan je dus zeker een 4-5 uur aan beelden opnemen. Daarna overschrijft de dashcam de oudste beelden. Wil je de beelden recupereren dan moet je hier wel met rekening houden.

Ik heb de video geüpload op mijn Youtube kanaal. In video zie je na ongeveer 1 minuut een brandende auto die ik tegen kwam op de E313 autosnelweg toen ik terug kwam van Hasselt richting Antwerpen. Zoiets kan je uiteraard bij je thuiskomst gewoon vertellen of echt laten zien dankzij een dashcam.

Specificaties

  • Beeldhoek van 140 graden met full 1080p High Definition en 30fps
  • 2,7” ledscherm voor eenvoudig terugkijken en menubediening
  • Heldere beelden dankzij de zesvoudige glazen lenzen
  • Ingebouwde G-sensor voor het automatisch opslaan van opnamen na een zware botsing of schok
  • SOS-databescherming voorkomt dat de opnamen verdwijnen door een botsing/incident
  • Eenvoudig te installeren, inclusief 4 meter lange 12v stroomkabel
  • Inclusief Click & Go montage
  • Ondersteunt SDHC-microkaartjes tot 32 GB
  • Adviesprijs bij moment van schrijven: 139 Euro

Zin om deze Nextbase 312GW te kopen? Gebruik dan deze link en je steunt hierbij meteen een beetje financieel mijn blog!