Sinds een tijdje gebruik ik binnen onze organisatie heel wat Cisco Meraki netwerk materiaal. Zo gebruiken we reeds 2 firewalls en enkele tientallen access points. Bovendien plannen we in 2017 dit aantal nog eens meer dan te verdubbelen met een nieuwe aankoop. Ik ben er het laatste jaar een tevreden gebruiker van geworden, vooral door de eenvoud in (cloud-)beheer en omdat het gewoon goed werkt. In mijn job als algemeen ICT-coördinator moet ik alles kunnen op IT-gebied (servers, +300 pc’s, projectoren, switching, firewalls, Wi-Fi, G Suite admin, enz…), maar kan ik het mij niet veroorloven om mij in één bepaalde sector te specialiseren, wat wel vaker gebeurd in grotere bedrijven. Daarom vind ik het belangrijk om bij de keuze van een technologie te gaan voor eenvoud in beheer, zodat ik hier alvast geen dagenlange opleiding moet volgen voor duizenden euro’s. Dat heb ik alvast gevonden bij Meraki.
Beveiligingscamera’s in de cloud?
Bij de vraag naar een mogelijke aankoop van enkele nieuwe beveiligingscamera’s in 2017 was het van mijn zijde een logische stap om een trial aan te vragen bij Meraki om hun nieuwste security camera’s eens onder de loep te nemen. We hebben reeds enkele traditionele IP camera’s met een on-site recorder in gebruik. Het nadeel bij deze technologie is dat deze moeilijker uit te rollen is op meerdere vestigingen. Ook de afstand van de gebruikte UTP-kabel mag best ook niet langer zijn dan 100 meter, wat ook niet zo simpel is met 10 gebouwen op onze campus. Daarom lijkt het Meraki cloud managed security camera verhaal best een goede oplossing voor dergelijke problemen. Voor deze camera’s heb je geen centrale video recorder met ingebouwde harde schijven nodig. Je kabels hoeven ook niet allemaal naar deze recorder te lopen. Enkel een aansluiting op je lokale netwerk en een link naar het internet is voldoende.
Eenvoud in beheer en installatie
Het spreekt voor zich dat hierdoor het uitrollen van Meraki camera’s heel eenvoudig kan zijn, zelfs op sites over de hele wereld. Je kan de camera’s (en ook de rest van het Meraki gamma trouwens) op voorhand reeds configureren en instellen voordat het toestel zelfs uit de doos is geweest. Je plaatst de camera’s bij het juiste netwerk, site en gebouw en zorgt via deze weg dat de camera de juiste netwerk instellingen mee krijgt. Je kan ook al de video wall bouwen en ook de security managers met rechten om de beelden te bekijken of te downloaden bepalen. Daarna is het enkel nog aan de technieker om de camera’s op de juiste plek op te hangen en aan je netwerk aan te sluiten. Via een app op je smartphone of tablet kan je trouwens ook de security camera’s bedienen (focus, aperture, rotatie van het beeld, …). Via die weg kan je dan ook instructies geven aan de technieker aan de andere kant van de wereld indien de camera positie nog niet optimaal moest zijn (of kan je de technieker ook enkel tijdelijke kijkrechten geven om de camera correct in te stellen).
Motion events zoeken is handig
Een belangrijke feature van de Meraki camera’s is de zoekoptie naar selectieve motion events. Je kan namelijk op je camera beeld met de muis een gebied selecteren (een deur, een gestolen laptop, …) en zoeken naar tijdstippen dat er in dat gebied beweging was. Hierdoor hoef je niet zoals in de oude Hollywood films urenlang naar beelden te zitten kijken om een bepaalde actie op te merken. Best een handige optie die je heel wat tijd kan besparen in de zoektocht naar dat ene motion event van de afgelopen weken.
Je kan bij deze zoektocht ook enkele filters instellen zoals bepaalde dagen, uren en ook hoe lang het gebeuren was qua beweging. Een voorbij vliegende vogel van 2 seconden kan je op die manier ook eenvoudig uit je lijst van motion events filteren.
Voordelen brengen ook nadelen mee
Doordat de Meraki MV camera’s geen centrale recorder meer nodig hebben, slaan ze hun 720p videobeelden met H2.264 encryptie op een interne 128 GB SSD. Die SSD zit ingebouwd in de camera behuizing zelf. Het systeem weet gelukkig zelf wanneer de camera beelden worden opgevraagd in het lokale netwerk of van buiten het netwerk via het internet. Hierdoor blijft dankzij de lokale video stream de bandbreedte van je internet lijn gespaard. De beelden worden enkel van de camera gehaald als we deze effectief opvragen en downloaden.
Het grootste nadeel van deze lokale storage in de camera is dat zodra een camera wordt vernietigd door bvb een inbreker of een explosie je de beelden ook kwijt bent. Dat heb je uiteraard niet als deze beelden elders worden bewaard op een externe recorder. Meraki zou dit kunnen oplossen door een buffer in te bouwen in de cloud, maar dit vraagt dan weer heel wat bandbreedte als je tientallen of honderden camera’s zou willen bufferen. Niet ideaal.
Conclusie
Momenteel biedt Meraki twee modellen van beveiligingscamera’s aan. De MV 21 als indoor dome camera en de MV71 als outdoor IP66 dome camera. Beide zijn duidelijk opgebouwd uit kwalitatief materiaal en zullen de voorziene omstandigheden waarin je ze zal ophangen zeker doorstaan. Beide camera’s kunnen tot 20 dagen aan beelden opslaan.
Met richtprijzen van $1299 (MV21) en $1499 (MV71) plus nog eens een cloud licentie van $300 per jaar per camera ben je met Meraki zeker niet aan de goedkoopste partner. Het blijven gelukkig wel richtprijzen want in mijn ervaring heb ik al gemerkt dat deze prijzen vaak wel onderhandelbaar zijn en sterk kunnen gereduceerd worden bij grotere aankopen.
Het grootste voordeel van Meraki blijft de eenvoud in cloud beheer en de blijvende software updates die hun producten steeds beter maken. Dit geldt voor hun hele gamma aan producten, maar dus ook voor hun security camera’s.
Zijn de Meraki camera’s interessant voor jouw organisatie? Kijk naar jouw persoonlijke bedrijfssituatie en bepaal zelf. Heb je momenteel veel verschillende kantoren op verschillende plaatsen in het land of zelfs de wereld? Wil je kosten in beheer en personeel besparen door al deze beveiliging vanaf 1 centrale locatie te doen? Dan moet je zeker even kijken naar Meraki. Je kan vrijblijvend net als ik een gratis trial van twee weken vragen om hun producten uit te testen.