Je kent dat gevoel wel, net op het terras van je tuin of op zolder nog even je mail willen nakijken, maar je bent net buiten het bereik van je thuis Wi-Fi. Irritant want het is niet simpel om met 1 draadloze internet router je hele huis én tuin te voorzien van internet. Gelukkig zijn hier altijd oplossingen voor. Zo kregen we van het bedrijf AVM de FRITZ!WLAN Repeater 1750E opgestuurd om thuis uitgebreid te testen. AVM is vooral bekend in Duitsland, maar maakt de laatste jaren ook een sterke opmars in onze gebieden. Ze bieden een resem aan kwalitatieve netwerk producten aan en ik was alvast benieuwd, maar ook sceptisch of zo een repeater wel goed zou werken.

Hoe werkt een internet repeater juist?

Simpel uitgelegd stuurt een repeater jouw internet signaal opnieuw versterkt door. Je plaatst een repeater dus best niet in de kamer waar het draadloze internet signaal heel zwak is, maar er net voor.

Je router staat bijvoorbeeld op je gelijkvloerse verdieping of in je kelder. Je hebt een goed internet signaal op je gelijkvloers en redelijk signaal op je eerste verdieping, maar een slecht of geen signaal op je zolder? Dan plaats je de repeater het beste op je eerste verdieping. Zo stuurt hij dat nog goede signaal op je eerste verdieping verder naar je andere verdiepingen (omhoog en omlaag). Uiteraard zal dit signaal nooit zo snel zijn alsof je net naast je router zit te werken, maar vaak is het signaal wel nog heel sterk om ongestoord te kunnen werken, te gamen of zelfs te Netflixen. De FRITZ!WLAN Repeater 1750E heeft gelukkig enkele led lampjes die een handig hulpmiddel kunnen zijn om te bepalen of de plek waar je de repeater wil gaan gebruiken wel de juiste plek is. Hoe meer groene lampjes, hoe beter uiteraard.

Meestal moet je rekening houden met het gebruik van een repeater dat het doorgestuurde signaal maximum 50% van het originele signaal zal bevatten. Dit lijkt weinig, maar als je internet verbinding bijvoorbeeld 100 Mb download is, dan zal je nog steeds aan 40 à 50 Mb heel vlot kunnen Netflixen (is dat ondertussen al een werkwoord?) op je slaapkamer.

repeater

Je plaatst een repeater best op de rand van je internet signaal.

Wat kan de repeater allemaal?

Als we even kijken op de doos en op de website van de FRITZ!WLAN Repeater 1750E dan ontdekken we dat de repeater zowel de signalen van je 2.4 GHz en je 5 GHz-banden kan doorsturen. De 2.4 GHz-band is trager, maar heeft een verder bereik en je 5 GHz-band is veel sneller, maar reikt niet zo ver. Heb je thuis maar 1 signaal dan zal de repeater zelf wel herkennen wat hij juist moet doen. Verder bevat de repeater ook een LAN-aansluiting zodat je bijvoorbeeld ook een vaste computer of een ander apparaat aan de 1750E kan aansluiten via een internet kabel om mee gebruik te maken van het doorgestuurde draadloze internet. Het signaal wordt uiteraard ook volgens alle veiligheidsstandaarden (WPA2) met jouw eigen wachtwoord opnieuw doorgestuurd, dus je hoeft geen bang te hebben dat je buurman plotseling op jouw Wi-Fi kan.

In onderstaande foto kan je alle technische aspecten nog even op een rijtje zien.

fritz

Hoe installeer je deze repeater?

De installatie was simpel en verliep heel vlot. Je hebt enkele mogelijkheden om de repeater te configureren zoals via de WPS-knop. Dit is in feite de snelste manier als jouw router ook eenzelfde WPS-knop heeft. Dan maken de twee toestellen gewoon samen snel een verbinding tot stand. Je kan ook gebruik maken van de online wizard of je kan handmatig verbinding maken door de repeater met de bijgeleverde UTP-kabel even aan je laptop te hangen. Ik koos voor deze laatste optie, omdat het op dat moment de snelste en eenvoudigste optie leek waar ik alles voorhanden had. Mijn router stond in de kelder en ik had even geen zin om tot daar te lopen 🙂

Om de FRITZ!WLAN Repeater 1750E handmatig te verbinden moet je computer of laptop uitgerust zijn met een LAN-aansluiting, waarop je automatisch een IP-adres moet kunnen krijgen. Als dit Chinees klinkt dan is dit geen probleem, want meestal staan deze instellingen zo standaard bij de meeste mensen zo ingesteld. Nadat je de repeater via de bijgeleverde internetkabel verbonden hebt met je computer, surf je naar http://fritz.repeater in je internet browser. Hierna verschijnt er een handige wizard die je moet volgen. Bij de wizard kies je voor het draadloze internet signaal (of twee als je een 2.4 GHz en 5 GHz signaal hebt) dat je graag wil laten herhalen. Zodra je repeater is geconfigureerd kan je op bepaalde plaatsen in je huis even gaan proberen waar de beste plek is om het signaal naar door te sturen. Waarschijnlijk heb je zelf al wel een idee waar in huis jouw signaal slechter wordt, dus probeer de repeater in een stopcontact te pluggen net iets dichter bij je router. De repeater zelf geeft door zijn groene lampjes zelf aan of de plek waar hij nu hangt goed is of niet.

fritz-1750e

De groene lampjes geven zelf aan of de repeater een goed signaal kan doorsturen

De repeater heeft wel aardig wat ruimte nodig in een stopcontact. In bovenstaande foto zie je ook dat hij in feite ook het stopcontact er onder half mee bedekt, maar vooral boven het stopcontact steekt de repeater een 5 cm uit. Hou hier dus rekening mee bij de keuze van de juiste plek voor je repeater.

Conclusie

De kwaliteit van het signaal van de repeater beoordelen vond ik bijzonder moeilijk. Vooral omdat voor iedereen ook anders zal zijn. Zo zal ook de kwaliteit van je internet lijn, je router, de gebruikte toestellen, je materialen in je huis, enz… allemaal mee spelen bij het uiteindelijke eindsignaal. Wat ik vooral belangrijk vond, is de FRITZ!WLAN Repeater 1750E zelfs na 2 maanden gebruik gewoon altijd goed bleef werken zonder haperen. Ook het signaal dat ik wilde doorsturen was vaak voldoende voor normaal gebruik. Ik heb het toestel nooit moeten resetten of opnieuw moeten instellen. Zelfs heb ik enkele keren in huis een andere plek geprobeerd en na het verplaatsen, connecteerde de repeater gewoon opnieuw en deed hij even later zijn taak trouw verder.

De FRITZ!WLAN Repeater 1750E is niet de goedkoopste repeater op de markt, maar wel diegene die gewoon goed werkt en echt doet wat hij moet doen. Ook de niet technisch ervaren mensen kunnen er snel mee aan de slag en kunnen het toestel zonder zorgen laten werken voor vele jaren. En dan is in mijn ogen vandaag de dag zeker de iets hogere prijs zeker waard.

De FRITZ!WLAN Repeater 1750E koop je momenteel voor 79 Euro bij Bol.com.