De toekomst van ons onderwijs
Het probleem van het onderwijs is dat het meestal 15 à 18 jaar nodig heeft om iemand klaar te stomen voor een toekomstige job die hij dan 40 à 50 jaar zou moeten uitvoeren. In andere van mijn artikels kon je al lezen dat tegen 2036 minstens 30% van alle huidige jobs zullen zijn verdwenen en vervangen door machines. Er zullen dan ook wel nieuwe jobs zijn ontstaan die het nieuwe machinepark moeten onderhouden, beveiligen, controleren, … maar leren we onze jongeren vandaag de dag de nodige skills om flexibel te zijn en zich te heroriënteren voor een totaal andere job? Het aanbod aan opleidingen in onze scholen is de afgelopen 30 of 40 jaar amper veranderd. Toegegeven er zijn positieve bewegingen door de opkomst van zogenaamde STEM-richtingen (science, technology, engineering, mathematics), maar ik merk ook wel dat het soms (soms, niet alle scholen dus!) oude wijn is in nieuwe zakken. De school koopt ook nog wat Lego Mindstorm robots of drones aan en we lokken zo wel de jongeren om zich in te schrijven. De rest van de opleiding is echter nog steeds helemaal zoals vroeger. In feite moet men deze STEM-opleiding voorzien in de lagere school en zou men de basis van programmeren en logisch denken reeds moeten bezitten voordat men naar de secundaire school gaat. Maar zie jij een lagere school leerkracht dit alleen doen in ons huidige systeem?
Positieve ontwikkelingen, maar daar stopt het niet
Er zijn ook wel positieve veranderingen bezig in het onderwijs zoals meer digitalisering van leerstof en de komst van extra technologische hulpmiddelen en apps. Boeken worden meer en meer online te beschikking gesteld en ook de leerkracht maakt trots gebruik van zijn bordboek en digitaal bord. We zijn klaar voor de toekomst! Een goed begin, maar daar stopt het niet.
Bepaalde studies voorspellen dat tegen 2030 alle leerstof voor leerlingen kan ontworpen, geschreven en verzameld worden door artificiële intelligentie. Hiermee kan er dankzij het ongelimiteerde aanbod aan kennis in de cloud en slimme machines voor elke leerling een individueel studie traject worden ontworpen. Inclusief alle cursussen, boeken, video’s, audio, … om deze kennis te verwerven. De ingebouwde camera in het leertoestel van de leerling zal kunnen merken of de leerling de inhoud snapt en zal gerichte vragen kunnen stellen. Zelfs de gezichtsuitdrukking van de leerling zal kunnen worden herkend om te zien of de leerling wel nog aandachtig aan het volgen is. Gedragsanalyses zullen meten of je geschrift, je leerpatroon, je leersnelheid op schema liggen en zullen zelfs bepaalde leerproblemen zoals ADHD, dyslectie, dyscalculie … kunnen detecteren lang voordat de leerkracht dit merkt. De praktijklokalen zullen worden vervangen door virtual reality en augmented reality waarbij er actief kan geleerd worden.
De leerkracht zal ontlast worden met heel wat uren werk om zijn cursus te maken, maar zal meer een begeleider worden in een proces. Ook alle traditionele uitgeverijen van boeken en leermaterialen zullen stoppen met bestaan of zullen zich moeten aanpassen. Oeps. Denk je dat ze hier al met bezig zijn? Ze kunnen zich nog noodzakelijk maken door bijvoorbeeld in te zetten op deze virtuele praktijklokalen, maar daarvoor is het misschien nog net te vroeg?
Het onderwijs verandert echter veel te traag en rommelt vooral verder in het oude straatje. Belemmert zich nog te hard in zijn innovatie en groei door oude zuilen die hun eigen koers willen blijven varen. Er is nog veel werk aan de winkel. Wat denk jij? Hoe kan ons onderwijs zich wapenen tegen de toekomst?
Trackbacks/Pingbacks