Apple kondigde recent hun vierde generatie Apple Watch aan, volledig opnieuw ontwikkeld en ontworpen om gebruikers te helpen verbonden te blijven, actiever te zijn en hun gezondheid op geavanceerde nieuwe manieren te beheren. Hoewel het beeldbepalende oorspronkelijke ontwerp behouden is gebleven, is de Apple Watch van de vierde generatie verfijnd door een combinatie van nieuwe hardware- en softwareverbeteringen in een uniforme vormgeving. Het display is meer dan 30 procent groter en naadloos geïntegreerd in de dunnere, kleinere kast, terwijl de nieuwe interface meer informatie met fijnere details biedt. Apple Watch Series 4 met watchOS 5 bevat geavanceerde features voor activiteit en communicatie met gezondheidsfuncties, waaronder een nieuwe versnellingsmeter en gyroscoop die een harde val kunnen detecteren, en een elektrische hartslagsensor die een elektrocardiogram (ecg) kan maken met behulp van de nieuwe ECG-app, die door de Amerikaanse FDA een ‘De Novo’-classificatie heeft gekregen.

Vanaf vrijdag 14 september is Apple Watch Series 4 (GPS) te bestellen in 26 landen en regio’s; Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular) is te bestellen in 16 landen en regio’s. Beide modellen liggen vanaf vrijdag 21 september in de winkel.

Vormgeving

Apple Watch Series 4 is volgens Apple meer dan een volgende stap in de ontwikkeling – het is een fundamenteel nieuw ontwerp voor Apple Watch. Apple Watch Series 4 is verkrijgbaar in twee maten, 40 mm en 44 mm. De speaker is 50 procent luider en geoptimaliseerd voor telefoongesprekken, Siri en Walkietalkie, en de microfoon heeft een andere plaats gekregen om echo te verminderen en zo de geluidskwaliteit te verbeteren. Het device is uitgerust met de S4-chip van de volgende generatie met een aangepaste 64-bits dual-core processor die tweemaal de snelheid levert terwijl de batterij nog steeds de hele dag meegaat.2

De achterkant van Apple Watch Series 4 is vervaardigd van zwart keramiek en saffierkristal dat moeiteloos voor en achter radiogolven doorlaat voor een beter bereik. De Digital Crown geeft nu voelbare feedback, zodat een meer mechanische en responsieve ervaring ontstaat door voelbare incrementele kliks.

De gebruikersinterface is geoptimaliseerd voor een groter display, waardoor ze appsymbolen en lettertypen konden gebruiken die groter en gemakkelijker te lezen zijn. En de complicaties zijn op een indrukwekkende manier verbeterd, voor nog exactere gegevens en meer informatie. De nieuwe wijzerplaten maken optimaal gebruik van het Series 4-display, van de oneindig aanpasbare Infograaf-wijzerplaat tot de Breathe-wijzerplaat, waar de timing van de animatie een diepe ademhaling volgt. Bovendien is er een pakket met bewegende wijzerplaten, waaronder Vapor, Liquid Metal, Fire en Water, die op een unieke manier inspelen op de gebogen randen van de kast.

Gezondheid

Met Apple Watch Series 4 kunnen klanten direct vanaf hun pols een ecg-meting uitvoeren met de nieuwe ECG-app – die de ingebouwde elektroden in de Digital Crown benut – en de nieuwe elektrische hartslagsensor in het kristal aan de achterzijde. Met deze app raken de gebruikers de Digital Crown aan en ontvangen ze na 30 seconden een hartritmeclassificatie. Deze kan aangeven of het hart in een normaal patroon klopt of dat er tekenen van boezemfibrilleren zijn, een hartaandoening die tot ernstige gezondheidscomplicaties kan leiden. Alle registraties, de bijbehorende classificaties en eventuele aangetroffen symptomen worden bewaard in de Gezondheid-app in een pdf die met artsen kan worden gedeeld.

Met watchOS 5 analyseert Apple Watch op de achtergrond met tussenpozen de hartritmen en wordt er een melding verstuurd als er een onregelmatig hartritme wordt gedetecteerd dat op boezemfibrilleren kan wijzen.3 Apple Watch kan de gebruiker ook waarschuwen als het hartritme een bepaalde hoge of lage drempelwaarde overschrijdt.

Valdetectie maakt gebruik van een versnellingsmeter en gyroscoop van de volgende generatie, die krachten tot 32 g kunnen meten, en van aangepaste algoritmen om een harde val te kunnen herkennen. Door het traject van de pols en de impactversnelling te analyseren, geeft Apple Watch de gebruiker een waarschuwing na een val, die kan worden genegeerd of gebruikt om de hulpdiensten te bellen. Als Apple Watch gedurende 60 seconden na de melding bewegingloosheid bespeurt, worden de hulpdiensten automatisch gebeld en wordt er een bericht met de locatie verstuurd aan contactpersonen voor noodgevallen.

Fitness

Met watchOS 5 wordt Apple Watch een nog betere fitness- en work-outpartner. Met activiteitscompetities kunnen gebruikers andere dragers van een Apple Watch uitdagen. Automatische work-outdetectie geeft een waarschuwing om met een work-out te beginnen en kent met terugwerkende kracht credits toe. Yoga en hiken zijn nieuwe aparte work-outs die nauwkeurig het aantal verbrande calorieën en het aantal verdiende trainingsminuten bijhouden. Handig voor hardlopers die buiten trainen is dat de batterij nu tot wel zes uur meegaat. Ook profiteren zij van krachtige features, zoals de cadans bij hardlopen op de loopband of buiten, tempowaarschuwingen voor hardlopen buiten, en het bijgehouden tempo per kilometer, waarmee het tempo van de laatst gelopen kilometer wordt weergegeven.

Connected blijven

Klanten kunnen met een tikje op hun pols met vrienden in contact blijven met Walkietalkie, een verbinding tussen twee horloges die wereldwijd een compleet nieuwe manier van communiceren via wifi of een dataverbinding introduceert.4 De Siri-wijzerplaat kan beter voorspellen en is proactiever, met snelkoppelingen en opvolgbare content uit favoriete apps van andere fabrikanten. In watchOS 5 kunnen gebruikers zelfs onderweg naar hun favoriete podcasts luisteren met Apple Podcasts op Apple Watch, en elke podcast in de catalogus kan worden gestreamd door het te vragen aan Siri. De verrijkte complicaties in Apple Watch Series 4 leveren een meer gedetailleerde weergave van handige apps van andere ontwikkelaars, zoals Dexcom voor continue bloedglucosecontrole of Streaks, dat de dagelijkse voortgang van activiteiten laat zien.

Assortiment Apple Watch

Apple Watch Series 4 (GPS) is verkrijgbaar vanaf €429 en Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular) is verkrijgbaar vanaf €529. Beide hebben het nieuwe ontwerp en de nieuwe gezondheidsmogelijkheden. Series 3 is verkrijgbaar voor een nieuwe startprijs van €299, en is daarmee voordeliger dan ooit. Naast de drie in zilver, goud en spacegrijs geanodiseerde aluminium uitvoeringen, is Apple Watch Series 4 nu ook verkrijgbaar in opvallend goudkleurig roestvrij staal met bijpassend Milanees bandje, in aanvulling op de roestvrijstalen modellen in zilver en spacegrijs. Dit najaar ziet een nieuwe collectie bandjes het licht, maar alle bandjes blijven geschikt voor elke generatie Apple Watch.

Apple Watch Nike+ blijft favoriet onder klanten, en de nieuwe collectie is voorzien van nieuw ontworpen Nike-wijzerplaten bij de nieuwe kleuren van bandjes, waaronder een platina/zwart sportbandje en een hagelwit geweven sportbandje met reflecterend weefsel. Apple Watch Hermès introduceert een elegant assortiment kleurgeblokte bandjes en exclusieve wijzerplaten die met het passeren van de minutenwijzer van de ene naar de andere kleur verschuiven.

Verkrijgbaarheid

Klanten kunnen Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular) vanaf vrijdag 14 september bestellen. De horloges zijn vanaf vrijdag 21 september verkrijgbaar.