De Chromebook van Google is momenteel de meest verkochte computer voor het onderwijs in de Benelux. In 2018 waren Chromebooks verantwoordelijk voor 44 procent van de verkochte apparaten in Nederlandse en Belgische klaslokalen.

Dat stelt Futuresource Consulting op basis van onderzoek. ‘In de Nederlandse markt zagen we de afgelopen achttien maanden een groeiende vraag naar it-oplossingen vanuit klaslokalen. Doordat Chromebooks gemakkelijk te beheren zijn, hebben deze oplossingen snel marktaandeel gewonnen in deze groeiende markt. De adoptie van deze producten is het sterkst te zien in basis- en middelbare scholen’, zegt Ben Davis, senior analist Education bij Futuresource Consulting.

De Chromebook is vooral in Nederland al langer aan een opmars bezig, maar traditioneel gezien is Vlaanderen net iets later. De cijfers zijn ook opvallend omdat er in 2017 nog een Mictivo-onderzoek is geweest in Vlaamse scholen waaruit bleek dat de Chromebook in opmars was, maar het aantal toestellen nog vrij beperkt was. Het is duidelijk dat in 2018 een grote inhaalbeweging is begonnen in Vlaamse scholen om nu uiteindelijk het meest verkochte toestel in de Benelux te worden.

Vandaag de dag zijn er over de hele wereld zowat tachtig miljoen docenten en studenten die G Suite for Education van Google gebruiken. Veertig miljoen studenten en docenten vertrouwen op Google Classroom om het overzicht over alle onderwijsmiddelen te bewaren en creatieve onderwijstechnieken te gebruiken. Nog eens dertig miljoen anderen maken gebruik van Chromebooks, zowel binnen als buiten het klaslokaal.

Lees ook: Handige Chromebook apps voor leerkrachten

Ook in de de Verenigde Staten van Amerika en de rest van de wereld neemt de verkoop van Chromebooks nog steeds toe. Vooral in de Amerikaanse scholenmarkt is Google momenteel heer en meester. Opvallend is trouwens dat in Amerika toestellen met Android amper worden verkocht. Waarschijnlijk ook omdat Google ook Android apps aanbiedt op Chromebooks sinds een tijdje.