Chrome OS wordt binnenkort nog veiliger. Het besturingssysteem heeft al een ingebouwde virusscanner. Via de optie USBGuard zal binnenkort de toegang tot usb-poorten worden geblokkeerd wanneer schermvergrendeling actief is. De functie werd ontdekt in de broncode van Chrome OS in een experimentele Canary-build en landt binnenkort in een stabiele tak van het besturingssysteem.

Wie vandaag al met Canary-builds van Chrome OS experimenteert, kan de functie al uittesten. Pas de volgende Chrome OS-flag aan: chrome://flags/#enable-usbguard. Volgens Chrome Story voorkomt deze functie dat het OS data kan lezen of uitvoeren vanaf een usb-opslagmedium.

Hackers

Google werkt aan deze functie om Rubber Ducky-aanvallen te voorkomen. Deze methode zorgt ervoor dat het OS de usb-stick herkent als toetsenbord. Daarna kan de tool malafide commando’s uitvoeren.

Volgens ZDNet bestaan er ondertussen heel wat variaties online zoals BadUSB, PoisonTap, USBdriveby en USBHarpoon. Met deze openbrontools kan iedereen aan de slag.

Hackers met tijdelijke toegang tot een computer hebben maar een korte tijd nodig om de computer te activeren en de usb-stick zijn werk te laten doen. De meeste aanvallen kan je blokkeren door de usb-poort uit te schakelen.

Google geeft Chrome OS binnenkort de mogelijkheid om die optie te activeren. Wanneer je weg bent en je toestel is vergrendeld, doet de usb-poort niets.

Apple rolde een gelijkaardige functie al uit afgelopen zomer met iOS 11.4.1. Daar moeten gebruikers hun apparaat opnieuw ontgrendelen na enkele uren inactiviteit of wanneer er activiteit gebeurt over de usb-poort.

Enkele dagen lanceerde Google nog Chrome OS 71. Naast enkele bugfixes en security-updates, introduceert deze nieuwe versie ook een aantal nieuwe functies voor Google besturingssysteem. Vier nieuwe functies zijn in eerste instantie alleen voor de Pixel Slate beschikbaar en waren dat eigenlijk al, gezien de Pixel Slate uit de doos op Chrome OS 71 draait.

Bron: Techzine.be